fredag 9 oktober 2009

Kinesiskt Bröllop


Dagen då min fru's systerdotter gifte sig i Suzhou är avklarad!

Bröllopet bestod i två delar. Först den familjära delen, där bara ett 20-tal av den närmaste släkten deltog, och därefter den stora festen där även alla kompisar och bekanta var med.

Vi samlades vid 12 tiden hemma i brudens föräldrahem. Där åt vi lite smått, och och väntade på den symboliska handlingen att brudgummen skulle komma att hämta bruden. När brudgummen närmade sig huset så låstes dörren och ett fyrverkeri av modell "smälla högt" drog igång. Nu fick mannen "tjata" sig in i huset genom att skicka in mutor genom fönstret i form av små röda kuvert. När han väl lycktas köpa sig in i huset fick han göra samma procedur igen för att ta sig in i rummet där bruden väntade.

Efter diverse ritualer med presenter och te-drickande så drog nu följet, i en hel rad av svarta limousiner, vidare mot det nya hemmet. Dvs nu har brudgummen hämtat hem sin brud! I det nya hemmet blev det liknade procedurer med presenter och någon speciell soppa....och nya smällare. Kineser älskar alla former av fyrverkerier.

Ungefär klockan 5 var det dags för "del 2", som är den stora festen. Här bytte dagen karaktär helt. Från mys-pys i familjär miljö till storslagen fest. Det var ett arrangemang som ger bröllopet i filmen "Brudens far" konkurrens. Ca 270 gäster blev omhändertagna av en rejäl personalstyrka. Ett bolag var anlitat som skötte hela paketet.

När brudparet gjorde entre i festlokalen var det till pampig musik, eldkvastar, applåder och strålkastare. Under kvällen följde sedan diverse jippon på scenen vackert arrangerat med musik, ljud och ljus. Allt dirigerat av en "programledare" likt en krogshow.

Jag har varit på en hel del bröllop i Sverige, men inget har ens varit i närheten vad det gäller påkostad fest. Vad sägs om tex en "Såp-bubbel-maskin" som såg till att det regnade såpbubblor över scenen och brudparet!

Brudparet - hemma i brudens föräldrahem, där brudgummen nu kommit för att hämta hem sin fru.

Ping, framför den första utsmyckade limousinen i raden som tog oss till festen. Alla bilarna var naturligtvis svarta eftersom vit förknippas med döden i Kina (vilket skulle se ut som ett begravningsfölje).

Överallt i deras hem fanns symbolen "囍", xǐ, som står för dubbel lycka och används ofta vid bröllop.

Entrén till festlokalen. Notera planschen till höger med brudparet.

Festlokalen, där vi var ca 270 gäster. På Kinesiskt vis sitter alla vid runda bord, med ca 10 gäster vid varje.

Bruden hann med fyra olika kläduppsättningar under kvällen!

3 kommentarer:

 1. Sicket arrangemang, det verkar onekligen som om våra bröllop är något modesta i jämförelse.
  Hur var det med tal, spex och sånt? Här i hemma har vi ju bland anant tratidionen med att männen går fram och pussar bruden när brudgummen går på toaletten och omvänt... finns det sådant där?

  SvaraRadera
 2. För att släppa loss min feminina sida så reflekterar jag över att brudens bröllopsklänning onekligen är väldigt lik de som vi använder oss av i västvärden? Ser de ofta liknande ut där eller var det ett väst-influerat bröllop?
  En väldigt vacker brud för övrigt. ;o)

  SvaraRadera
 3. Det var inte så "personligt" spexigt som det Svenska traditionerna du nämner. Någon jag kände igen från Sverige var grejen att bruden kastade sin bukett och att de ogifta paren ska fånga den. Annars var det huvudsakligen en dirigerad show där "programledaren" pratade, och olika "ritualer" framfördes. Exempelvis så klippte brudparet av sig varsin hår-lock som låstes in i ett lite metallskrin. Jag fördjupade mig inte i vad det betydde, men man kan ju gissa att det är någon lycko-grej. (som det mesta denna dagen)

  Angående bröllopsklänningar, så är det vanligt att bruden byter under kvällen. Den första brukar se ut som vi är vana i väst, men senare kan det bli mer traditionellt Kinesiskt.

  SvaraRadera