onsdag 11 april 2012

Bairong World Trade Center 百荣世贸商城


För den som gillar riktigt stora ställen att handla på så har Beijing världens näst största shoppingcenter i form av Golden Resources Shopping Mall och inriktningen där är huvudsakligen "vanliga" affärer. Dock har jag fått bilden av att de flesta västerländska turister i Beijing är mer intresserade av den typ av lågprisshopping som t ex Sidenmarknaden erbjuder, och om man då vill handla RIKTIGT stort så är Bairong World Trade Center 百荣世贸商城 en het kandiat.

Bairong WTC är ca 15 gånger större än Sidenmarknaden (som många tycker är stor) och jag gissar(?) att Bairong är Beijings näst största marknad. Huvudbyggnaden är ca 400 meter lång och det är försäljning på 7 plan, och det finns även ett hus till på baksidan sammanbyggt med "broar" mot huvudbyggnaden. Varje enskilt våningsplan är i sig större än världens största IKEA så det är inte hanterbart att springa genom allt på bara en dag.

Utbudet likar i mångt och mycket det som finns på "de vanliga" turistmarknaderna, men det är inte lika stor fokus på västerländska märkeskopior, även om dessa fortfarande också går att hitta. Det finns även en hel del "udda" prylar som gör det hela lite extra roligt.

Det är en betydligt trevligare shoppingmiljö på Bairong än på turistmarknaderna då det inte är någon som hela tiden sliter i dig, och det är ofta prislappar på varorna även om det naturligtvis går att pruta en del ändå. Shoppingcentret är helt inriktat mot lokalbefolkningen så vänta er inte att någon kan engelska. Jag har aldrig stött på någon västerlänning här även om jag sett i andra resebloggar att en och annan hittat hit.

Det är ingen tvekan om att Bairong är ett starkt alternativ (eller komplement) till turistmarknaderna. Bairong ligger 5 km rakt söder om Himmelska Fridens Torg.

Bairong World Trade Center, Yongdingmen outer street 101, Chungwen district
百荣世贸商城,崇文区永定们外大街101号

En del av den 400 meter långa fasaden av första huset av Bairong World Trade Center

Cindy, i en av alla hundratals väskaffärer inne i Bairong.

Det finns specialbutiker för allt. Detta är en av många som bara säljer strumpor.

Läge märke till prislappen på Ralph Lauren-kopiorna: 39 RMB som utgångspris. Man får jobba länge på t ex Sidenmarknaden innan man prutat sig ner på den prisnivån. På Bairong kan man faktiskt handla acceptabelt även utan att pruta vilket är otroligt skönt.

10 kommentarer:

 1. Vilket ställe :-) Vi åker dit i november och läser allt vi kommer över (nästan) Har inte bokat hotell än och blir lätt trött när vi börjar plöja igenom det enorma utbudet, först blir vi jättesäkra 'här vill vi bo' men sen så kollar vi lite till :-) vi är så osäkra. Något jag skulle vilja köpa i Beijing är riktiga silkestäcken, vet du vart det finns? Jag vet att om man åker en "turistresa" så brukar ett besök hos en sån fabrik ingå. Men vi åker ju själva. Ha det bra, Lena

  SvaraRadera
 2. Lena,

  När ni väljer hotell så behöver ni inte fundera så vansinnigt mycket på läget för hotellet. Välj baserat på pris och standard i stället. De flesta turisthotell ligger acceptabelt placerade, och ni blir inte lyckligare för att ni bor mycket nära Himmelska fridens torg. Se:
  http://kristeribeijing.blogspot.se/2010/09/boende-i-beijing.html
  http://kristeribeijing.blogspot.se/2010/05/courtyard-hotel.html

  Jag tror ni hittar era täcken enklast i ett "vanligt" större shoppingcenter. De flesta brukar ha en ganska stor avdelning med "prylar för hemmet". Fråga i ert hotell var närmaste stora shoppingcenter finns.

  Mvh

  SvaraRadera
 3. Mycket intressant, finns skräddare också i denna megabyggnad? :)

  SvaraRadera
 4. Martin,

  Jag har inte reflekterat över någon skräddare, men det betyder inte att det inte finns. Jag har långt ifrån sett alla butiker så det kan mycket väl finnas. (eller inte)

  Mvh

  SvaraRadera
 5. Tack för svaret, då vet vi. Kommer utan tvekan bli detta ställe vi åker och shoppar på första dagen då vi kommer ner den 3 maj. Är man jet-laggad är man nog inte lika sugen på en massa tramsigt prutande för att (i bästa fall) ändå få betala minst det dubbla priset en kines får punga ut :) Sedan blir det väl "pärlmarknaden" och den "riktigt billiga" intill OS-byn en annan dag (om vi nu mot förmodan fortfarande skulle ha någon plats kvar i resväskan).

  Tack för alla dina ovärderliga tips, de gör att vi kommer få ut minst det dubbla av vår vecka i Peking och hinna mer av sevärdheterna istället för att fastna på turistmarknaderna! :)

  Mvh // Anna & Martin

  SvaraRadera
 6. Anna&Martin

  Kul att ha kunnat inspirerat er.

  Angående prutningen på turistmarknaderna så är det många som tycker det är roligt, men jag verkligen hatar det. En inte helt obetydlig anledning till varför jag sällan går dit. Kan i sammanhanget länka till min "prut-guide":
  http://kristeribeijing.blogspot.se/2010/08/att-pruta-i-kina.html

  Mvh

  SvaraRadera
 7. Hej! Ännu ett fantastiskt tips! Jag tror jag tar turistgruppen dit en sväng, kanske bäst att åka hit först och till Sidenmarknaden sen. Annars lär dom inte tro en att det kan bli billigare än Sidenmarknaden. Tack ska du ha!

  SvaraRadera
 8. Hej! Såg att någon tipsade om ett jättebilligt köpcentrum nära OS-byn, vad heter det? ska nämligen åka till Beijing för tredje gången i mars så vore roligt att få se någonting annat än bara silkesmarknaden osv.
  Mvh Emma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emma,
   Jag gissar att du menar denna marknaden:
   http://kristeribeijing.blogspot.se/2011/08/en-riktigt-billig-marknad.html
   Dock skulle jag hellre rekomendera denna:
   http://kristeribeijing.blogspot.se/2010/08/en-alternativ-marknad-att-rekommendera.html
   ...eller "Bairong" i inlägget ovan

   Mvh

   Radera
 9. Vi var där för ett par dagar sen och blev väldigt besvikna. Det var tröttsamt svårt att hitta det man var ute efter och för stort för sitt eget bästa då en del butiker tom stod tomma.

  Vi hittade väldigt få ställen som hade utmarkerade priser, och dom priserna var inte direkt låga utan att man fick pruta heller.

  Vi hittade varken underkläder eller kläder med rätt pris. Efter en heldag åkte vi därifrån tomhänta. Zoo marknaden är att föredra.

  SvaraRadera