lördag 14 maj 2011

Beijing's "Nationalrätt" #2


Naturligtvis är ju Beijing's "nationalrätt" nr 1 inget annat än "Peking Anka", men det finns en god 2:a:

羊肉串 (yángròuchuàn), vilket är LammGrillspett, grillade på öppen grill på gatan. Fantastiskt gott!

Överallt längs hutongerma och smågatorna ser man den karakteristiska lysande skylten i form av det kinesiska tecknet 串 (chuàn) som i detta sammanhang betyder spett. Jag har varit i ganska många Kinesiska städer, men det är bara i Beijing som grillspettskulturen har varit riktigt utbredd. I många städer finns de knappt alls.

Spetten kostar ungefär 1 RMB = 1 SEK så det är inte så dyrt. Är man tok-hungrig kan man klippa 20 st, men normalt är typ 10 st lagom per person om man kombinerar det med något annat.

De ställena som grillar Lammspett grillar även andra grejor, och som "Svensson" kanske Kycklingvingar 鸡翅 (jīchì) passar bra, men det finns även mer "exotiska" alternativ.

En del är rädda för att äta det som grillas "på gatan" på grund av det är smutsigt, och det är sant att det inte är speciellt rent, men man ska vara medveten om att det är många kök även på finare restauranger inte ser ut som man kanske vill tro. Jag har dock ätit från alla kvalitetsnivåer, och det var många år sedan jag blev magsjuk.

Så her ser ett knippe färdiggrillade Lammspett ut sekunderna innan jag gnager i mig dem.

Den karakteristiska "skylten" av tecknet 串 som visar att här grillas det spett.

Tidigare publicerad bild på hur det kan se ut när spetten grillas på gatan i Beijing.

8 kommentarer:

 1. Jag fick en fråga från en på jobbet om vilken som var Kinas nationalrätt och de enda jag kunde komma på var antingen Pekinganka eller Hougou.
  Vilken tycker du man kan kalla hela Kinas nationalrätt?

  SvaraRadera
 2. Oj, det var en lurig fundering.
  Både Huoguo (Hotpot) och Pekinganka är nordlig mat, så jag tror inte sydborna håller med.
  Jag skulle gissa att om man frågar runt i landet får man ganska olika svar. Kina har ju som bekant flera olika "kök". De flesta svarar nog sin egen lokala specialité. Jag har just frågat två Beijing-bor, och båda svarade Pekinganka.
  Kanske 西红柿炒鸡蛋 "Scrambled ägg med tomat"? Det tycker jag man kan hitta på många ställen i landet, även om det nog är för "lantligt" för att tituleras "nationalrätt".

  SvaraRadera
 3. När det gäller hygien på restauranger finns det tyvärr många skräckhistorier. Min kolleger på miljö- och hälsa kan berätta minnen från våra svenska restauranger som får mig att tappa matlusten i flera dagar.
  Men det man ska tänka på oavsett om man äter på en stor lyxrestaurang eller en gatuservering är att maten man får ska vara varm, riktigt het. Då vet man att den är ordentligt tillagad och inte har legat exponerad efter tillagning.

  SvaraRadera
 4. Mmmmmm, de där spetten måste jag våga mig på :-)

  SvaraRadera
 5. Så glad jag blev över spetten! Några måltider "räddade". Jag och mitt resesällskap, som åker till Beijing i september, äter nämligen LCHF (Low Carb, High Fat) och är lite bekymrade över hur det ska fungera med maten. Inget ris t ex!! Någon LCHFare som varit i Kina kan kanske dela med sig av sina erfarenheter. Tacksam för tips från alla och en var.

  SvaraRadera
 6. Lena - det finns mängder med tofu att äta. Inte mycket fett kanske men mängder av protein utan onödiga kolhydrater.

  SvaraRadera
 7. Borde inte "Peking Anka" vara en fullträff ur ett LCHF-perspektiv?

  SvaraRadera
 8. Tack för tipsen!
  Självklart med Pekinganka fast kanske lite dyrt i längden:) Tofun behöver serveras med något riktigt fettrikt. Här hemma är det självklart med äkta grädde (40%), äkta smör, fet crème fraiche, helfet majonäs, kokosolja virgin. Kan tänka mig att vi kan glömma mjölkfetterna i Kina, eller...? Vad finns det för bra fettkällor? Det blir kanske till att stoppa ner några tuber majonäs i resväskan. Scrambled ägg ovan lät hoppfullt eftersom ägg i alla former är bra. Dessutom kan vi ju äta ovanjords-grönsaker, så det lär väl bli en del Kinakål:)

  SvaraRadera