Om man besökt Beijing utan att ha ätit "Peking Anka" 烤鸭 (kǎoyā) så har man missat en av stadens attraktioner, och Beijing's mest kända maträtt. Jag har ätit Pekinganka i flera olika Kinesiska städer, och det är skillnad. Det är har i Beijing den ska ätas - och jag gör det nog varje vecka. ;-)
Kring turistattraktioner, typ Himmelska Fridens torg, finns det restauranger med Engelska skyltar om "Beijing duck", men dessa restauranger bör man undvika. Dyra och dåliga. Mycket bättre att hugga in på en "vanlig" lokal restaurang av lite finare klass. Ofta finns de båda skrivtecknen 烤鸭 (kǎoyā) tydligt på utsidan av restaurangen, eller hittar man en stor bild på en grillad anka på första uppslaget i menyn.
En Anka med lagom pris kostar mellan 58 och 88 RMB (priserna slutar alltid på "8"). På turistfällorna kan man få betala t ex 98 RMB för en halv Anka.
Man äter normalt Ankan i små Pannkakor som viks till små knyten. I filmklippet nedan visar jag med säker hand hur det går till. Om ni trots den excellenta instruktionen i filmen skulle behöva mer introduktion så brukar servitriserna tycka det är roligt att visa hur man gör.
Uppskärning av "Peking Anka". Sker ibland ute i restaurangen vid gästens bord.
Såg gott ut med Pekinganka. Vi prövade när vi var i Beijing 2004 och det var gott!
SvaraRaderaGod fortsättning på julen!
Första gången jag provade anka hjälpte en servitris oss att "tillverka" pannkakorna. Fast i mitt fall blev jag nästan matad, varje gång jag hämtade andan placerade hon en pannkaka på min tallrik och sa "hey hey" samtidigt som hon pekade uppmanande på pannkakan.
SvaraRaderaJag vill även uppmana alla att testa några av de alla andra rätterna som tillverkas på anka, små dumplings med fyllning av inälvsmat är jättegott.
Bra film Krister!
Härligt! Jag har ätit Pekinganka en gång i början av 90-talet och det var på en dyr kinesisk restaurang i London.
SvaraRaderaNågot godare har jag väl aldrig ätit. Sedan dess har jag alltid längtat efter Pekinganka igen.
/Biggan
Biggan
SvaraRaderaHoppas du någon gång får möjlighet att ta dig hit till Beijing och äta ankan i sin rätta miljö. Även om den i London var fantastisk så vågar jag satsa en back öl på att det faktiskt kommer att vara ännu godare här. ;-)
Mvh
Jag önskar också det. :-) Någon gång när jag får råd...
RaderaHälsningar
Biggan
käften!!
SvaraRaderaIntressant!
RaderaDu har följt mina texter sedan 2010 och nu äntligen vågar du "träda fram" och skriva av dig din välformulerade åsikt.
Mvh
Hej och tack för dina fantastiska råd! Jag , min man och vår 2 år gamla dotter ska äntligen besöka Peking om 1 vecka... Jag längtar efter att smaka på riktig kinesisk mat och speciellt Anka! Det ser sååååå gott ut!!!
SvaraRaderaKram
Hej,
SvaraRaderaÄr denna blogg fortfarande i bruk och uppdaterad?
Skall resa till Beijing i höst och är nyfiken på en bra restaurang med anka :)
"uppdaterad"?
RaderaJag uppdaterar inte äldre inlägg, men ibland skriver jag lite nya inlägg, men absolut inte lika ofta som förr. Just detta inlägget är från 2010, och bortsett från de nämnda priserna så tycker jag att inlägget fortfarande är relevant.
Mvh
Hej,
SvaraRaderaVilken fantastisk blogg. WOW!!!
Vi ska t Peking i mars/april. Känner du möjligen till en restaurangkedja som heter Da Dong? Ankan komplett kostar 198RMB. Är d dyrt?
Jessica
Ja, det är relativt dyrt men säkerligen en upplevelse :)
RaderaLäs: https://www.tripadvisor.se/Restaurant_Review-g294212-d812015-Reviews-Dadong_Roast_Duck_Nanxincang-Beijing.html
Dandong har som sin grej att vara lite "nyttigare" så deras ankor är lite mindre feta, och de använder lite mindre socker i tillbehören.
Radera198 RMB är definitivt dyrare än "no-name"-ställena, men inte dyrt för att vara på ett känt namn.
Mvh