tisdag 17 mars 2009

Shopping i Beijing


Det är väldigt många sidor på shoppingen i Beijing. Saker kan vara mycket billiga, men även mycket dyra. Kvalitén kan också variera väldigt mycket. Jag försöker här ge en grundläggande vägledning.

Märkesshopping
Med märkesshopping menat jag de ÄKTA varorna av västerländska ”finmärken”. (Gucci, Rolex Burberry etc.) Detta är mycket dyrt i Beijing. Jag har flera exempel där samma vara kan kosta nästa dubbelt så mycket i Beijing som tex i London, men vanligen kanske ca 20-30% över. Den enkla anledningen till detta är att den grupp kineser som har råd att handla i dessa butiker inte är det minsta priskänsliga. Därför är det svårt att rekommendera dessa inköp i Beijing. Märkesaffärerna börjar sprida sig fort över staden och då mest åt öster i CBD området. Ett nytt spännande exempel på detta är ”The Place” med ett tak mellan husen i form av en gigantisk utomhus-TV. Väl värt ett besök bara för detta TV-tak

Gatan ”Wangfujing”
Detta är Beijings prestige shopping gata med mycket märkesaffärer. Gatan ligger något kvarter öster om förbjudna staden och går i nord-sydlig riktning. Tonvikt på exklusiva klockor. Liknar i flera avseende en västerländsk shoppinggata. Pga prissättningen som jag nämnde ovan är detta inte nödvändigtvis platsen att handla på men en gata man ska ha sätt om man varit i Beijing.Det finns några avsticksgator från Wangfujing där det är mer marknadslik shopping dvs mycket billigare och helt annat utbud. Se mer nedan om detta.

Märkeskopior
Det som tycks vara den populäraste shoppingen för västerländska turister är det abnorma utbud av kopior på märkeskläder som finns på många ställen i Beijing. Huvudsakligen säljs dessa på marknadsplatser med väldigt många små handlare på samma ställen med liknande utbud. Notera verkligen att det handlar om kopior. Det finns en del historier om äkta märkesvaror som går att hitta i dessa forum, men det är mycket sällsynt. Utgå från att allt är kopior. De kinesiska myndigheterna har sträckt upp reglerna lite vad det gäller försäljningen av märkeskopior, så du kanske inte ser den modell du frågar om. Det räcker dock att du nämner märkesnamnet så plockar de snabbt fram massor som de har under disken eller i ett närliggande rum. Man kan nästan säga att de finns kopior på allt du önskar. Har de inte din favoritmodell i den aktuella affären så springer de snabbt iväg och hämtar den från något lager eller av en kollega.

Marknadshandel
Märkeskopior, som nämndes ovan, och mycket mera som elakt kan kallas kinesisk ”kraffs” men som ändå är väl så kul att köpa säljs oftast i form av marknader. Detta kan ofta vara avsticksgator till finare gator som Wangfujing eller den nord/sydliga gata ”Qianmen Dajie” (som nu är gågata) som ligger rakt söder om himmelska fridens torg. Det finns även stora varuhus som är fulla av dessa marknadsplatser. Mest känd är ”Sidenmarknaden/SilkStreet” som ligger ca en halvtimmes promenad österut från Wanfujing (eller 10 RMB taxi). Det finns även många andra ”Marknadsvaruhus” som är mer eller mindre kända som tex ”Pärlmarknaden/PearlMarket” som ligger i nordöstra hörnet av Himmelens tempel-parken. Utbudet på marknaderna är stort. Utöver märkeskopior(kläder, väskor etc) så finns även smycken, suvenirer, te, skor, pennor, etc. etc. Enkelt sagt finns allt en turist vill ha.

Prissättning på marknader
På marknaderna kan det (med våra ögon sett) bli MYCKET billigt. Men du får jobba hårt för det låga priset. Det är ALLTID en lång prut-förhandling innan du når ett acceptabelt pris. Utgångspriset är normalt mycket högt och det är inte ovanligt att du kan nå ett slutpris under 10% av säljarens utgångspris. Det finns många artiklar skrivna om hur man prutar, så jag ska inte fördjupa mig i ämnet. Du kommer att lära dig. Dock vill jag lägga till en sak som inte nämns så ofta: Stoltheten är viktig för kineser och att ”tappa ansiktet” är något av det värsta som kan hända. Därför kan det underlätta att få avslut i en förhandling genom att säga ”OK – du vinner”, och sedan höjer du ditt pris bara en aning.

Kvalitén på marknader
Det är mycket stora variationer på kvalitén på varorna du hittar på marknaderna. Granska varan mycket noga innan du köper den, och se till att det verkligen är samma vara som du får med dig som du har granskat. Det går inte att ge något bättre råd än att titta noga för variationen är så stor. Detta finns många exempel på mycket bra marknadsvaror, men lika många exempel där folk kommit hem med rena skräpet som bokstavligen trillat sönder när de kommit hem.Ofta har de olika kvalitetsnivåer på samma varor. Exempelvis kopior på märkesklockor som går att köpa för några 10-tals RMB för de enklaste(sämsta) upp till mycket gedigna ”proffskopior” som kan prutade kosta bra bit över 1000 RMB. Be om att få se ”top quality” så kommer du att se skillnaden.

Ej-turist-shopping
Det finns naturligtvis en fruktansvärd mängd varuhus och affärer som den vanliga turisten inte hittar, och det är här de ”vanliga” kineserna handlar. Priserna här är ofta mycket låga men man kan ändå pruta en aning. Kanske 20-30% av priset - detta är naturligtvis högst varierande och det går inte att säga något generellt.Ofta är gatorna eller varuhusen specialiserade på en typ av varor. Dvs lyckas du hitta en specialbutik för lampor så är hela området fullt av lampaffärer. Hittar du inte dessa specialiserade områden av en slump så behöver du hjälp av någon som kan prata kinesiska med taxichauffören för att hitta dit. Om du verkligen letar efter en speciell vara så är det värt mödan, för när du väl hittar dit är utbudet enormt och priserna mycket låga.En mycket känd shoppinggata som är ganska nära "turist-centrum" för huvudsakligen kläder, där trendiga kineser själv handlar är ”Xidan”. Xidan ligger några kvarter väster om förbjudna staden och går i nord/sydlig rikt
ning. Nås enkelt med tunnelbana till stationen ”Xidan”


Shoppinggatan "Xidan"

8 kommentarer:

 1. Hej!
  Du har en fantastisk blogg om Kina. Jag och halva min familj skall åka om 12 dagar och jag surfar runt efter info. Vet du var i Beijing jag kan handla smyckesdelar lås, pärlor och liknande? Tacksam för svar. Mvh Merete

  SvaraRadera
 2. Hej Merete,

  Kul att ni ska till Kina - Jag hjälper gärna till med info om jag kan.
  Jag gissar att du hittar det du menar på de stora marknadsplatserna som "Silkstreet", "Yashow" eller "PearlMarket". Här finns det överflöd av smycken. Av ovanstående tycker jag bäst om Yashow som ligger nära Sanlitun, men alla har ungefär samma utbud. Skicka mig gärna mail om ni behöver detaljerade vägbeskrivningar, eller annan info.

  Mvh/Krister

  SvaraRadera
 3. Shopping-tips:

  Man får jobba, men ett "normalt" slutpris för kopior på marknaderna i Peking ligger på 10-20% av utgångspriset.

  Tänk också på att många av försäljarna kan en hel del utländska räkneord. Så tänk på det om ni står och pratar på svenska om hur mycket ni egentligen vill betala, ni kan ge säljaren info om hur långt ni är beredda att gå...
  Några av de försäljare som vi pratade med efter våra köp visade sig kunna väldigt många av de svenska räkneorden för 50, 100, 200, m.fl.

  Läs mer om vilka priser vi lyckades få på vår senaste resa till Peking på http://andersochmaggansresor.wordpress.com/2010/06/29/peking-november-2007/

  SvaraRadera
 4. Hej:)

  Tänkte fråga dig om du känner några butiker med hobby material till scrapbooking?
  Jag åker om 1 vecka
  kan jag maila dig dig annars?
  kram
  Diana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Diana,

   Jag har aldrig kikat speciellt efter scrapbooking-prylar, men jag tror inte du har så svårt att hitta detta. Du kan börja i "Beijing Books Building" i Xidan. Se här:
   http://kristeribeijing.blogspot.se/2010/10/xidan.html

   Du kan maila mig om du vill.

   Mvh

   Radera
  2. Vill lägga in en kommentar här, när vi var där nyligen så hittade vi ett helt hus, flera våningar med BARA typ scrapbooking prylar. Det låg alldeles bredvid Pärlmarknaden, i Toys City (på bottenvåningen va det leksaker) men dom andra våningarna va fyllda med pappersmaterial och kontormaterial påsar, klistermärken, pennor av alla sorter. Kristers bild på Toys city stämmer inte riktigt med verkligheten. Färgerna har flagnat och målningen syns jättedåligt.
   /Lena

   Radera
  3. Länk till info om Toys City:
   http://kristeribeijing.blogspot.se/2011/02/toys-city.html

   Mvh

   Radera
 5. Om några timmar så åker vi äntligen! Vill tacka så mycket för alla underbara tips!

  SvaraRadera