tisdag 2 februari 2010

Mycket personal


När man kommer från den högavlönade delen av världen där man är van att optimera personalstyrkan maximat, så är det svårt att inte reagera på hur mycket personal det är överallt i tex affärer, restauranger etc i Kina.

I den enklare service industrin är en stor delen av personalen gästarbetare från vischan och får vanligen en betydande del av sin lön i form av mat och bostad. Tex en restaurang har ofta någon form av sovutrymme och tillgång till billig mat, så lönekostnaden blir därför mycket låg, så man har inte så stor anledning att hålla nere på personalmängden. I tex en liten restaurang med 10-12 bord, så är det inte ovanligt med kanske 5-6 personer som serverar. Utöver detta en välkomst-dam i dörren och någon bakom bardisken, och okänd mängd i köket.

Går du till en frisörsalong med 6 gäststolar så är det typ 12 personer i personalstyrkan. En som tar emot dig i dörren. En eller två bakom kassadisken. 4-6 som klipper, och 4-5 som tvättar, masserar och gör småsysslor.

En vanlig parkeringsplats har flera anställda. En eller två som sköter grinden. Några vakter, och några som städar och småfixar.

När jag senast var på SPA, så vad det en person som tog hand om mina skor, en annan hängde upp mina kläder i ett skåp, en tredje hjälpte mig med handdukar och massage-kläder efter jag duschat. Jag gissar att det var minst 6 personer som jobbade bara i omklädningsrummet, och så här fortsätter det...

Denna restaurangen har tre välkomstdamer som bara står och väntar på att få visa en kund till sitt bord.

3 kommentarer:

  1. Likadant i Japan, fast inte lika extremt, trots att lönerna är höga. Tror det beror på att det är lätt att anställa och avskeda, och låga skatter/avgifter på att hålla folk anställda. Något att tipsa Socialmoderaterna där borta i Sverige om, månne? Plus att folk förväntar sig service, och rent allmänt är det ju mer konsumtion i konsumtionsbaserade ekonomier som dessa i Öst (och vissa andra i Väst). Det gillar jag. :)

    SvaraRadera
  2. I Kina handlar det nog mest om låga löner och det socialistiska systemet som spökar.

    Den pågående privatiseringen av statliga företag i Kina är en av anledningarna till att arbetslösheten skjuter i höjden. Skall ett företag helt plötsligt bli marknadskraftig och tjäna pengar förstår de nya ledarna att det är bäst att sparka 3/4 av personalstyrkan direkt.

    Nu är den officiella siffran fyra procent öppen arbetslöshet i storstäderna. För tio år sen låg var detmindre än en procent. Och arbetslösheten fortsätter att öka kraftigt på många ställen i Kina.

    SvaraRadera
  3. Jag upplevde själv dessa mängder med personal och det för mig förvirrande systemet med försäljningskvitto. Att jag inte fick ta varan från hyllan och gå till kassan utan i stället skrev en av de många försäljarna ett kvitto i tre kopior för de varor man ville ha från hennes hylla. Och så fortsatte det tills man var nöjd och gick till kassan och betalade, kassörskan som behöll en kopia av kvittot, stämplade kvittona och så gick man vägen tillbaka förbi de hyllor där varorna fanns, lämnade ifrån sig en av de stämplade kopiorna och fick sina varor.
    En för mig mycket förvirrande procedur men jag gissar att varje säljare fick sin provision via dessa kvitton.

    SvaraRadera