söndag 2 oktober 2011

Shanghais Historia


För ungefär 1 000 år sedan var "Shanghai" en fiskeby och att betrakta som en förort till den långt mycket äldre staden Suzhou 苏州. Det är delade meningar om när staden Shanghai föddes, men i samband med att en ringmur byggdes år 1552 så kan man säga att dagens Shanghai grundades även om den var liten (ca 1,5 km i diameter). Ringmuren levde kvar fram till 1912, och idag så kan man se att gatorna kring "gamla stan" formar en ring, vilket är den forna stadsmuren.

Shanghai växte kontinuerligt och blev en viktigare handelsstad på grund av sitt strategiska läge vid Yangtzefloden.
I slutet av Första Opiumkriget år 1842 tvingades Kina gå med på att släppa till territorium till de segrande staterna i Shanghai och öppna hamnen för fri handel. USA, Storbritannien och Frankrike skapade egna "koncessioner" i Shanghai, och inom dessa var det hårda begränsningar för Kineser. Det tidigare Shanghai med sin ringmur levde kvar och blev bokstavligen ett "China-town".

Under denna tiden fram till att ockupanterna lämnade Kina vid slutet av andra världskriget bebyggdes territorierna helt i västerländsk stil, och längst med Pu-floden placerades de viktigaste företagen och bankerna. Mycket av denna arkitektur finns kvar idag och ger ett mycket västerländskt utseende på Shanghai, och staden är väldigt ren från historisk Kinesisk kulturbebyggelse.

Med kraft från ockupanterna utvecklades Shanghai väldigt fort och i första delen av 1900-talet blev Shanghai den modernaste staden i Asien. Under Mao-tiden (1949 - 1976) saktade dock utvecklingen av betydligt för att sedan verkligen ta fart igen i slutet på 1900-talet, och idag är Shanghai's stadscentrum världens största.

Ett av exemplen på den extremt snabba utvecklingen är den Finansiella och Teknologiska UtvecklingszonenPudong. Innan beslutet om uppbyggnad 1990 var det grönområde, men sedan tog det vansinnig fart och nu står flera av världens högsta skyskrapor här, och skapar en av världens vackraste Skyline.

Före- och efter-bilder av den Finansiella och Teknologiska Utvecklingszonen på Pudong 浦东经济技术开发局. På 20 år förvandlas ytan från grönområde till en av världens modernaste urbana zoner.

11 kommentarer:

  1. Kul, har inte vetat var de olika ""koncessionerna" låg men det verkar som den Amerikanska inte har haft samma utveckling som de andra.

    SvaraRadera
  2. Jag tror inte du är ensam om det. Det är ju inget som ritas in på moderna kartor, och dagens distriktsgränser har inget gemensamt med dessa territorium.

    Jag upplever det som att det bara är benämningen "Franska koncessionen" som används i folkmun idag, och då för att beskriva västra delen av det tidigare franska territoriet.

    SvaraRadera
  3. Vill inte vara petig, men det är litet missvisande att bruka Folkrepubliken Kinas flagga för att illustrera den kinesiska stadens utbredning under mitten av 1800-talet. Ungefär som att använda Sovjets flagga för att markera Finlands tillhörighet under Storfurstendömet.

    Det blir mer historiskt korrekt om du använder det gamla gula drakbaneret som var den officiella flaggan på den tiden vid mitten av 1800-talet:

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:China_Qing_Dynasty_Flag_1862.png

    SvaraRadera
  4. Hemulen
    Vill inte vara petig, men flaggan du länkar till började väl användas 1 862, och kartan gäller ju som tydligt markerats 1 850. ;-)

    Ja, du har rätt i att flaggan jag ritat in inte användes 1 850, men Jag tror inte tydligheten i min karta hade ökade med ditt flaggförslag.
    Den uppmärksamme har även naturligtvis noterat att jag många gånger i mina historiabeskrivande inlägg t ex använder dagens namn på städer när jag beskriver tidsepoker då detta namnet inte existerade för att göra texten och kartorna mer lättförståeliga.

    SvaraRadera
  5. Det är bara det att din karta är helt fel. 1850 var inte de internationella koncessionerna så stora som dina karta anger. På den tiden var det bara områdena omedelbart norr om den kinesiska staden som mutats in av England och Frankrike. Och USA hade aldrig någon koncession väster om den brittiska. Det området tillfördes den internationella koncessionen först 1899. Gör om, gör rätt.

    SvaraRadera
  6. Oj, "Hemulen" har panik-googlat i några dagar och till slut uppenbarligen hittat något som han/hon inte visste vid första granskningen.

    Visst kan det absolut vara så att jag har gjort något fel, men det krävs mer än en anonym kommentar för att jag ska ändra något. Presentera gärna dina sökresultat så ska jag definitivt rätta kartan om jag har gjort något fel.

    SvaraRadera
  7. Nej, jag har inte googlat någonting. Jag visste hela tid att kartan var fel, men har inte haft tid att kolla mitt bibliotek förrän nu. Din karta föreställer i stort sett Shanghais gränser kring 1914. Kolla sidan 238 i vol. 10 i Cambridge History of China, där har du en bra karta. Möjligen kan du också hitta en karta i Marie-Claire Bergères bok om Shanghai, men jag har den inte framför mig.

    SvaraRadera
  8. Det kan naturligtvis vara så att du nu efter två års slit faktiskt äntligen lyckats hitta ett fel i min blogg.
    Men - eftersom jag inte har boken du refererar till, och du inte lyckats hitta någon nätbaserad referens så väljer jag att inte lägga någon energi på att följa upp ditt påstående.
    En stor anledning är att du faktiskt bara är ett anonymt nät-troll som inte vågar stå för dina uttalanden, och att ditt pseudonym redan så många gånger tidigare visat att du gärna medvetet missförstår och vinklar information, så därför får dina påståenden naturligtvis ingen större tyngd eller trovärdighet, utan det krävs något som backar upp din tes för att jag ska ta den på allvar.

    SvaraRadera
  9. Två års slit? Troll? Allt i tillvaron är faktiskt inte en kamp...

    Nåväl. Eftersom du inte verkar tycka om att läsa böcker har jag i alla fall en karta över Shanghai från 1888. Både britternas och fransmännens koncessioner var två små landremsor omedelbart norr om gamla staden. Resten var byar och jordbruksmark.

    http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Map_of_Shanghai_c._1888.jpg

    SvaraRadera
  10. Här är ytterligare en karta från 1862, där gränserna framgår ännu tydligare:

    http://www.virtualshanghai.net/GetFile.php?Table=Map&ID=Map.ID.345.No.0&Op=O

    Och här en från 1861:

    http://www.virtualshanghai.net/GetFile.php?Table=Map&ID=Map.ID.729.No.1&Op=O

    virtualshanghai.net är för övrigt en kul sajt där du kan hitta mängder med bilder och kartor på Shanghai.

    SvaraRadera
  11. Du har lyckats bevisa din tes - Grattis!.
    Min karta är feldaterad.

    Jag plockar nu bort den felaktiga kartan från inlägget tills jag ritat om den.

    SvaraRadera