En av "Four Great Inventions of ancient China" 四大发明 är Boktryckarkonsten 活字印刷术 (huózìyìnshuā shù).
Tidigare har jag även skrivit om Kompassen, Papperstillverkning och Krutet.
Redan under Handynastin ca år 220 så tryckte Kineserna text och bilder på siden. Dock inte i några större serier vid den tiden.
Metoden utvecklades och man lärde sig att i ett stort träblock snida ut konturen av en hel "boksida", och på 600-talet var tekniken att trycka på papper utvecklad.
Den äldsta tryckta boken som finns bevarad idag är Diamond Sutra från år 868 som hittades i Mogao-grottorna 莫高窟 som ligger utmed Sidenvägen.
Tekniken att trycka med träblock fungerade bra, men metoden är omständlig och minst sagt oflexibel eftersom varje träblock är unik för varje sida som ska tryckas.
Ungefär år 1040 uppfann Bi Sheng 毕升 metoden att trycka med lösa typer, d.v.s en träkloss per skrivtecken. Naturligtvis krävs det många typer, men när man väl har typerna klara så blir metoden flexibel och snabb.
Det är denna metoden som Gutenberg 400 år senare introducerade i Europa.
De tidiga träblocken som användes för att trycka böcker från 600-talet. Tidsödande att tillverka och oflexibla för förändringar.
Världens äldsta tryckta bok från år 868 som liksom massor av andra Kinesiska skatter har hamnat på Brittiska Muséet i London.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar