lördag 8 oktober 2011

Världens första Civilisationer


Frågan om vad som är Världens äldsta Civilisation förväxlas ibland med att diskutera ålder på olika Kulturer vilket absolut inte är samma sak. Vi hade kulturer på Svensk mark för 14 000 år sedan, men inget som kan räknas som en Civilisation.

Man kan hitta olika detaljerade definitioner på vad som är en Civilisation och det flesta tycks vara överens om att en Civilisation har:
❏ Skriftsystem
❏ Handel och ekonomi
❏ Klasskillnader och hierarki
❏ Städer/byar
❏ Jordbruk
❏ Militärt försvarssystem

På fyra olika platser vid fyra olika floder växte fyra olika mer eller mindre oberoende Civilisationer fram som brukar räknas som "Världens första Civilisationer", och dessa kallas De fyra Flodkulturerna:
Nilen ➨ Egypten
Eufrat och Tigris ➨ Irak/Mesopotamien
Indus ➨ Pakistan
Gula flodenKina

Det är av naturliga skäl svårt att fastställa vilka årtal dessa kulturer blev att betrakta som Civilisationer, men Egypten och Mesopotamien är sannolikt äldst med att ha varit civiliserade redan för 5 000 år sedan.
Utöver flodkulturerna har det även existerat andra tidiga civilisationer i t ex Grekland (Kreta), Peru (Caral) och Mexico/Guatemala (Maya) men de kan inte mäta sig med de stora flodkulturerna i vare sig livstid eller utveckling.

Alla tidiga civilisationer gick under i god tid innan vår tideräkning började - med ett enda undantag, nämligen Kina, vars "civiliserade historia" har varit obruten i drygt 4 000 år.

Karta som visar ungefärlig utbredning av De Fyra Flodkulturerna, vilka brukar räknas som världens fyra första civilisationer.

Tidslinje som visar ungefär när i tiden de olika flodkulturerna existerade. Kina utmärker sig med att dess tidiga civilisation aldrig gick under utan lever än idag.
Det är stora osäkerheter i uppgifterna om mellan vilka årtal som civilisationerna existerade.

5 kommentarer:

  1. Intressant! Nu känner jag att jag kan min historia dåligt... varför gick de här tre andra kulturerna under egentligen?
    Uppgång och fall. Förändring är det som är konstant. Just nu känns det som att USA och västeuropa brakar mot ekonomisk kris medan Kina och Indien växer.
    På KI har vi invasion av kinesiska doktorander. De jobbar dygnet runt och doktorerar på tre år, istället för fyra, som är det normala. Alla vi svenskar är för lata för att jobba så... men vad kommer det betyda för framtiden??

    SvaraRadera
  2. Mesopotanien gick faktiskt under av mijlöförstöring. De högg ner all skogen och överbevattnade åkrarna som försaltades.
    "Egypten" och "Pakistan" föll på grund av nomadinvasion.

    Ja, visst kommer vi i en inte alltför avlägsen framtid på allvar märka allt mer av att utvecklingsländerna definitivt gör skäl för namnet: "Utvecklingsland", och då i en lite annan betydelse än som syftades på när namnet en gång började användas.

    Mvh

    SvaraRadera
  3. http://www.youtube.com/watch?v=O6uo1KD4buY

    SvaraRadera
  4. Jag vet inte riktigt om man kan säga att Egypten gick under på samma sätt som Indus- och tvåflodscivilisationerna. Indus förintades helt på sätt som arkeologerna inte är säkra på, men där ariernas invasion hade stor betydelse. Mesoptamien absorberades av en rad nyare imperier/kulturer - babylonier, assyrier, perser med flera, med flera.

    Men Egypten rullade på som tåget, även om lederskiktet möjligen byttes ut. Det inträffade för övrigt flera gånger under Kinas historia (mongoler och manchuer). Vilka nomader, utöver sjöfolket 1200 fKr erövrade Egypten? Landet var ju skyddat från anfall genom öknar på alla sidor och en utmärkt transportled för soldater i form av Nilen.

    Väl bloggat, för övrigt.

    SvaraRadera
  5. Erik,
    Tack för innehållsrik kommentar.

    Jag håller med om att forna Egypten inte gick under på samma sätt som Indus och Mesopotamien, men att den forna civilisationen överlevde allt som hände århundradena kring år 0 håller jag inte med om.

    Visst har Kina haft massor med krig och även ockupation under årtusendena, men det har varit en obruten civilisation och dagens Kina har minst sagt mycket gemensamt med ursprungliga Kina i form av skriftspråk, filosofi, kultur etc. vilken man inte kan säga om Egypten.

    Mvh

    SvaraRadera