lördag 7 december 2013

"…vi har redan allt…"


För ca 1 000 år sedan under Song-dynastin var Kina's tekniska försprång jämfört med övriga världen som störst. Därefter stagnerade den tekniska utvecklingen i Kina, och i slutet av 1700-talet började västvärlden komma i kapp, och då låg Kina i många avseenden kvar på en liknande tekniska nivå som de gjort 600 år tidigare.

Dock var kineserna nöjda med vad de hade och var inte intresserad om omvärldens produkter. De såg inte omvärlden som jämlikar, och i stort sett så var silver den enda utländska produkt som var intressant, vilket var vad man fick som betalning för det varor som exporterades. Storbritanniens kung Georg III ville försöka vända handelsbalansen och skickade diplomaten George Macartney till Kina för att försöka övertyga kejsaren om att köpa britternas tekniskt avancerade produkter.

1793 var George Macarteny i Beijing och fick till slut det glädjande beskedet att kejsare Qianlong 弘曆 var beredd att möta honom i sin sommarbostad i Chengde som ligger ca 20 mil nordost om Beijing. På  vägen dit passerade de Guobeikou, där George Macarteny fick ögonen på något som fick honom att be det kinesiska följet att stanna. Han hade som kanske första västerländska "turist" hittat Den Kinesiska Muren.

Som införsäljande gåvor till den kinesiska kejsaren hade George Macarteny med sig varor som gevär, klockor, teleskop och till och med en luftbalong. Dock var kejsarna och hans hov måttligt imponerade och visade inget intresse för de brittiska produkterna. T ex försökte George Macarteny sälja in en avancerad diligens med fjädring, med den ansåg kejsaren var oanvändbar då det var helt oacceptabelt att kusken satt högre än kejsaren och dessutom vände honom ryggen.

Några dagar efter mötet med kejsaren i Chengde fick George Macarteny kejsarens officiella svarsbrev till kung George III där det bland annat stod:
"…vi har redan allt…vi har ingen användning av de produkter som ditt land tillverkar…"

Kejsaren menade verkligen vad han skrev. År 1860 under slutet av andra opiumkriget när England och Frankrike förstörde och plundrade Gamla Sommarpalatset 圆明园 i Beijing så hittade de alla George Macarteny's gåvor undanstoppade och helt oanvända i ett stall.


Sidenmålning föreställande när brittiska George Macartney 1793 besöker den kinesiska kejsaren Qianlong i sitt sommarresidens i Chengde norr om Beijing. Notera barnet till höger i bilden som är 12-åriga George Thomas Staunton som imponerade på kejsaren med att kunna prata kinesiska.

2 kommentarer:

  1. Härligt att du har tid att skriva mer på din blogg. Dina inlägg är pedagogiskt upplagda och faktaspäckade, men ändå alltid med en personlig vinkling.
    Keep up the good work, Krister!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack - Jag har lite mer på gång i närtid…

      Mvh

      Radera