onsdag 13 augusti 2014

Qianling Mausoleum


Jag tycker mig se en intressant parallell i trenden för gravbyggande mellan Kina och Egypten, även om det är en tidsföskjutning på ca 2000 år:

❏ Under Kinas Qin- och Handynasti (221 f.Kr. till 220 e.Kr.) byggdes stora och mycket dyra gravar i form av artificiell handbyggda pyramider av packad jord. Under Egyptens tredje och fjärde dynasti (ca 2600 f.Kr. till 2500 f.Kr) byggdes de stora och kända pyramiderna.

❏  Under Kinas Tangdynasti (618–907 e.Kr.) byggdes kejsarna sina gravar som tunnlar och schakt i redan befintliga berg norr om dagens Xian. Under Egyptens 18:e, 19:e och 20:e dynasti (1540 f.Kr. till 1060 f.Kr) begravdes faraonerna i tunnlar och schakt i Konungarnas dal utanför Luxor.

För både det kinesiska och egyptiska rikena var de stora gravpyramiderna en ekonomisk och resurskrävande börda. Båda rikena kom fram till samma lösning att i stället gräva tunnlar i ett befintligt berg, vilket var dramatiskt mycket billigare.

Min "Tomb Raider"-resa går vidare genom dynastierna (Qin- och Han- är redan avklarade). Nu är det dags att besöka en Tang-grav, och den mest spektakulära är dessvärre den som ligger längst från Xian, nämligen Qianling Mausoleum 乾陵 som är graven till den tredje Tang-kejsaren Gaozong 唐高宗 som regerade år 649 till 683.

Som nämndes i min inledande spaning ovan så är stor del av Tang-kejsarnas begravda inuti verkliga berg, och Qianling är inget undantag. Själva graven är i vanlig ordning inte öppnad, och detta är en av de gravar man tror minst sannolikt har drabbats av gravplundring. Det finns några "satellitgravar" för kejsarens prinsessor söder om kejsargraven som är öppnade för besök, och det är lite effektfullt att gå ner i de kalla tunnlarna.


Det som dominerar Qianlinggraven bortsett från berget är dess "Spirit way" 神道 som kantas av en hel del skulpturer. Det finns även en del andra monument som t ex de 61 statyerna av "Utländska tjänstemän" som alla dessvärre har blivit halshuggna.


För många kineser är det av flera skäl mycket olämpligt att klättra upp på en grav till en kejsare, och det är många gravar där det inte är tillåtet. (Första kejsarens grav vid Terrakottaarmén stängdes för klättrare år 2010 till min stora förtvivlan då jag inte var uppe där under mitt förra besök.) 

Glädjande nog för mig är det tillåtet att klättra upp på berget vid Qianling. Man bör ha bra fysik för att klättra upp då det är högt, brant och i mitt fall även varmt. Dock har jag själv bevisat att bra fysik kan ersättas med stark vilja när man klättrar. Uppifrån berget kan man fundera på att rakt under en finns det en sannolikt fantastisk oöppnad gravkammare, och man kan även njuta av utsikten. Dock är det en katastrofal plats att befinna sig på enligt kinesisk Feng Shui.

Qianling finns att beskåda 75 km nordväst om Xian centrum.


"The Sprit Way" mot berget där kejsarens oöppnade grav finns gömd någonstans.

Närbild på statyerna som kantar "Spitit Way" mot berget. Här sett mot söder, dvs från berget.

Hälften av de halshuggna 61 statyerna av "Utländska tjänstemän" som finns på vägen mot graven.

Jag, efter att ha klättrat upp på gravberget. Som ni ser är jag inte andfådd det minsta. Rakt under mig vilar sannolikt kejsare Gaozong. I bakgrunden syns monumenten som kantar vägen mot berget.

Nere i princessan Yongtais grav som ligger söder om kejsarens grav. Själva gravkammaren kan man skymta bakom gallret inne i porten.

2 kommentarer:

 1. Tack för en intressant blogg! Hittade hit eftersom jag letar information till vår resa till Beijing och Shanghai i oktober 2014. Det är inte lång tid kvar nu, och jag håller på och försöker få en överblick över allting.

  Jag har två frågor till dig, eftersom jag fått för mig att du kanske har någon intressant input:

  1. Vet du om jag kan ansöka om visum för min sambo? Att han fyller i sin ansökan själv och skriver under den, men att det är jag som tar med mig den och lämnar den i Stockholm. Han jobbar heltid och har svårt att komma ifrån.

  2. Vi har snöat in på dokumentärserien "Wild China", med alla fantastiska skildringar av Kinas natur. Vi älskar djur och natur och är väldigt nyfikna på om det finns något bra utflyktsmål (endags-tur helst) från Beijing eller Shanghai. Har du något tips? =)

  Tacksam för svar!

  Mvh Sophie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sophie,

   1. Jag antar att det går, även om jag inte provat själv. Ett annat alternativ som många, inklusive jag själv gör, är att skicka in ansökan över vanlig post till CVS Center.

   2. I Beijings närhet tycker jag att en längre vandring på muren är en härlig naturupplevelse. Se:
   http://kristeribeijing.blogspot.com/2009/09/antligen.html
   Bortsett från bergen i norr så är inte storslagen natur Beijings tyngsta sida

   Från Shanghai kan du åka till Yellow Mountain, men det blir lite mer än en dagsutflykt.
   Jag vet även att Shanghaibor åker till Anji Bamboo Forest / Moganshan.

   Lycka Till!

   Mvh

   Radera