lördag 9 augusti 2014

Xianincidenten på ett historiskt SPA


25 km öster om centrala Xian inträffade i slutet av 1936 en viktig vändpunkt i den kinesiska 1900-talshistorien när Chiang Kai-shek blev kidnappad av två av sina egna generaler och tvingad att sammarbeta med kommunisterna mot Japan. Denna händelse kallas numera Xianincidenten.

Vad som sällan nämns är att Xianincidenten inträffade på ett historiskt SPA. Precis intill berget Lishan byggdes under Tangdynastin (618-907) ett SPA kring de varma källorna som finns här, och som fortfarande konstant producerar 43-gradigt vatten. Detta SPA byggdes ut i flera etapper under Tangdynastin. Platsen är nog mest känd för romansen mellan Tang-kejsaren Xuanzong och hans konkubin Yang Guifei i mitten på 700-talet.
Även Qingdynastin (1644-1912) byggde vidare med ytterligare en liten pool som användes av kejsare Kangxi år 1703. Även Chiang Kai-shek använde denna pool och satte upp sitt fälthögkvarter här innan han blev tillfångatagen under den ovan nämnda Xianincidenten.

I dag är stället inte oväntat en ganska stor turistanläggning och heter Huaqing Hot Spring (华清池). Runt de historiska polerna och Chiang Kai-sheks högkvarter har det nu byggts en ny park med en massa attraktioner och blev 2007 rankad som en klass-AAAAA-attraktion vanligen betyder ett "turist-måste".

Är man djupt intresserad av Kinas 1900-tals historia (som Cindy är), eller gillar äldre historiska lämningar (som jag gör) så är Huaqing Hot Spring definitivt värt ett besök om man är i Xian. Om man bara har ett ytligt intresse av ovanstående kan man göra ett snabbstopp här på vägen till Terrakottaarmen eftersom man ändå passerar precis utanför.

Miljöbild från parken som omger sevärdheterna på Huaqing Hot Spring

En av en handfull bassänger från Tangdynastin som finns att beskåda på Huaqing Hot Spring. Just denna heter "Star Pool" (星辰).

Chiang Kai-sheks sovrum varifrån han rymde ut genom ett av fönstren som syns i bakgrunden när han blev angripen under Xianincidenten 1936. Han blev dock snabbt tillfångatagen uppe i berget bakom huset.

Ett av flera kulhål som finns bevarade från Xianincidenten.

1 kommentar:

  1. Trevligt med miljöer som kan beskådas och avnjutas både med historiska och nutida aspekter.

    SvaraRadera