söndag 21 november 2010

När ska man åka till Beijing?


Vilka faktorer är det som påverkar när det är lämpligt att turista i Beijing?


Jag anser att (utöver personliga faktorer) så bör man tänka på följande två:

Klimatet

Högtider


Klimat

Grovt förenklat kan man säga att Beijing's vinter är kall och torr, och sommaren är varm och blöt.

Åker man i December eller Januari så ska man vara beredd på att det kan vara riktigt bitande kallt när det blåser, och alla Kineser går med långkalsonger och tjock vinterjacka. En dag på muren kan vara påfrestande. Snö kan förekomma.

Åker man Juni, Juli och Augusti så är det ordentligt varmt, och det är ibland typ 40 mitt på dagen. Framför allt Juli och Augusti är även ganska regniga. Dock är det vanligen ganska korta regnskurar även om det också kan bli längre oväder.


Högtider

Det finns ganska många Kinesiska högtider. Ibland är de lediga några dagar, och ibland firar det någon måne eller så, men det är inte så farligt. Det är framför allt två tider som påverkar turismen i någon nämnvärd utsträckning.


Det kinesiska nyåret (Chūnjié)

Den i särklass tyngsta högtiden i Kina. Dagarna runt nyårsafton är många mindre affärer och restauranger stängda. Det är även mycket kaotiskt på tåg och flyg då många åker hem till sin barndomsstad och hälsar på familjen. Ständiga fyrverkerier pågår i två veckor.

Denna högtid är en attraktion i sig att se, men jag skulle inte rekommendera någon som förstagångsturist i Kina att planera sin resa över dessa dagar. Nyårsafton varierar enligt den Kinesiska kalendern och är alltid någon gång i spannet 21 januari till 19 februari. 2011 infaller nyåret den 3 februari. Värst "kaos" är det första veckan efter nyårsafton och efter ytterligare en vecka återgår det helt till det normala.


Den Kinesiska nationaldagen (guóqìng)

Infaller alltid 1 oktober. Denna dagen är det extremt mycket folk i centrala Beijing och framför allt på Himmelska fridens torg.

Det är ingen katastrof att vara i Beijing denna dag, men kan man undvika det så är det enklare.


När är det bäst att turista i Beijing?

Jag anser att det optimala är April, Maj eller September. Då är det inte för varm och inte för kallt och inte speciellt mycket nederbörd.

(Dock kan man åka hit hela året, helt beroende på hur man prioriterar olika förhållanden.)


Temperaturen i Beijing.
Kurvorna är medelvärde av max resp. min temperatur per månad. Exempel Juni och Augusti så är dagarna normalt 30 ℃ som varmast och 20℃ som kallast, och i December och Januari är det normalt ca 0℃ som varmast och -10℃ som kallast.

Nederbörden i Beijing.
Uttryckt i mm/månad. Under Juni, Juli och Augusti så regnar det ungefär var tredje dag. Övriga månader ca var 10:de dag.

Så här ser det ut på gatorna under de kaotiska dagarna kring den Kinesiska Nyårsafton. Kul att se naturligtvis, men kommer att ställa till mer problem än nöje för en "normal" turistresa.

1 kommentar:

  1. 2004 var vi i Beijing under början av september. Det var perfekt vad gäller väder och annat också för den delen.

    SvaraRadera