torsdag 13 januari 2011

Dramatiken kring en mindre trafikolycka


Trafikolyckor sker naturligtvis ständigt i Beijing och är man dagligen i trafiken så är det inte ovanligt att man då och då bevittnar en krock. Ibland är det riktigt otäcka scener man kan få se vilket kan vara ganska obehagligt, men detta inlägget handlar om de mindre allvarliga olyckorna med högst obetydliga personskador.

Ofta handlar det om en cykel eller moped som kolliderat med en bil i virrvarret av fordon i någon korsning. (Jag är faktiskt riktigt förvånad att det inte sker mycket oftare än det gör.)

Grundmekanismen som styr händeförloppet efter en mindre olycka som dessa är att den påkörda vill få så mycket pengar som möjligt av den som kört på. Därför startas ett skådespel av den drabbade (den påkörda) som påminner lite om "filmning" inom fotboll. Den påkörda personen agerar som han/hon vore dödligt skadad, och det skyndar snabbt fram folk för att hjälpa. Dock vill offret inte ha hjälp att komma upp på benen igen. Förhandlingspositionen är mycket bättre som liggande skadad på gatan.

Nu drar det igång en högljudd förhandling mellan bilföraren och den påkörda om vad skadan "har för värde". Resultatet av förhandlingen beror förutom de fysiska förhållanden troligtvis även till stor del på den skyldigas betalningsförmåga och även på offrets ekonomiska nivå.

Efter ett tag brukar en polis dyka upp som någon ringt efter, och polisens entre är även det ett litet skådespel. Sakta och coolt stiger polisen ur sin bil och går sakta mot "brottsplatsen". Ofta med solglasögon på och blicken högt, och han spanar lite och skaffar sig en bild av situationen. När han konstaterar att allt bara är en skitsak som inte kräver myndighetsingripande brukar han mest ägna sig åt att försöka göra gatan framkomlig igen eftersom att skådespelet med publik normalt utspelar sig mitt i en korsning. Man kan se att poliserna är riktigt trötta på att åka och reda i alla dessa skitsaker som i Kinesisk kulturell anda löses enklast av parterna själva.

Offret ligger fortfarande kvar på gatan tills den ekonomiska förhandlingen är klar, och den brukar lösa sig när polisen kommit och avdramatiserat händelsen. När pengarna väl är överlämnade så är det ingen som reagerar på att offret naturligtvis utan svårigheter reser sig och tar sin moped eller cykel och åker vidare.

Några vardagliga bilder från mindre trafikolyckor i Beijing. Lyckligtvis båda utan allvarliga personskador.

5 kommentarer:

 1. Haha det är så skönt det där, de måste ju även stanna mitt på vägen om två bilar krockat och vänta på att försäkringsbolaget/polisen kommit på plats så att det är klart vem som är den skyldige, att köra in på väggrenen efter att stötdämparen fått sig en buckla går inte utan man ska absolut blockera hela trafiken :D
  Inte helt ovanligt heller att det blir handgemäng mellan de båda parterna, speciellt om den ena saknar försäkring eller är yrkeschaufför (tror de får avdrag på lönen vid olyckor).

  SvaraRadera
 2. Kan tänka mig att för västerlänningar kan detta ses som gratis friluftsteater.

  SvaraRadera
 3. Hej.
  Jag är mamma i en familj som ska åka till Peking i påsk på en 10 dagars turistresa. Hittade din blogg och den är fantastiskt kul att läsa. Jag är en "planerare" så jag samlar fakta och tips inför alla resor, och din blogg är perfekt- massor med kul info! Jag kommer nog att ställa dumma frågor härframöver, men just nu vill jag bara berätta att jag har sort nöje av att läsa dina betraktelser.

  SvaraRadera
 4. @mammanonna

  Välkommen hit, kul om jag kan tillföra något i din reseplanering.

  Du är välkommen med dina dumma frågor ;-)

  SvaraRadera
 5. Ett sådant hanterade av mindre olyckor måste innebära att det finns en hel del "proffskrockare". Personer som åker omkring och blir påkörda för att få ersättning av dem de hamnar framför.

  SvaraRadera