söndag 6 januari 2013

Den Kinesiska Murens historia


Den Kinesiska kulturen har alltid varit svag för att bygga murar. Redan flera hundra år innan Kina blev ett kejsardöme och innan Den Kinesiska Muren hade skapats så byggdes det en hel del olika försvarsmurar under den krigiska tiden som kallas "De stridande staterna". Vissa av murarna byggdes även så tidigt som på 600-talet f.Kr. Dessa murarna var mer eller mindre helt fristående och var för sig imponerande långa

Karta över Kina som visar de olika försvarsmurarna som var byggda under tiden för "De Stridande Staterna" och innan Qin tagit makten och skulle påbörja "den riktiga" Kinesiska Muren. De olika färgade områdena symboliserar de olika rikena under kriget. Röd symboliserar riket Qin.


Efter nästan ett kvarts millennium av krig så står Riket Qin som segrare i striden och Qin Shi Huang blir Kinas första kejsare och han påbörjar nu arbetet med att pussla samman och förbättra de befintliga murarna och skapar därmed Den Kinesiska Muren och vi befinner oss nu för ungefär ca 2 200 år sedan. Vid denna tiden så ser inte muren ut som vi ser den idag, utan den består huvudsakligen av packade jordvallar armerade med gräs vilket var en mycket effektiv byggnadsteknik, och vissa delar av denna muren finns kvar än idag.

Karta över Den Kinesiska Muren i det utförande som Qin skapade den. Många av de tidigare existerande murarna demonterades.

Den Kinesiska Muren i Ningxia från Qin-dynastin som den ser ut idag. Det finns inte så mycket av den ursprungliga muren som har överlevt de drygt 2 000 åren som förflutit.


Efter Qin-dynastin följde den mycket långa Han-dynastin och Den Kinesiska Muren utökas kontinuerligt och då huvudsakligen väster ut och blev nu betydligt längre. Några hundra år senare kompletterades muren även en del i Shanxi-provinsen under Norra Wei-dynastin och även en del kring Gula floden under Sui-dynastin. Under 1100-talet fyllde Jin-dynastin på med an ansenlig mängd murar norrut öster om dagens Mongoliet.

Karta över de delar av Den Kinesiska Muren som kompletterades under de 1 000 år som följde efter Qin's ursprungliga mur.


Rester av Den Kinesiska Muren från Han-dynastin nära Jade Gate, Yumen Pass där muren slutar längst väster ut och var en viktig passage för Sidenvägen. På bilden syns tydligt hur muren är konstruerad med varvade lager av packad jord och gräs.


Det var först under Ming-dynastin på 1400-talet och framåt som Den Kinesiska Muren började får det utseendet som vi är vana att se den idag, dvs byggd av tegel med försvarstorn liket en typisk borgmur. Med färskt minne av vad Mongolerna gjorde under Yuan-dynastin så utfördes ett gigantisk arbete med att renovera och komplettera muren till det som numera är ett av Världens sju nya underverk.


Karta över Den Kinesiska Muren som de såg ut under Ming-dynastin. De gul-prickade sträckningarna finns kvar idag, medan de röd-prickade delarna dessvärre inte finns längre. Muren besöks i dag enklast från Beijing där muren passerar mycket när.


 Den Kinesiska Muren vid Jinshanling straxt nordost om Beijing som byggts under Ming-dynastin.

onsdag 2 januari 2013

72 timmar i Beijing UTAN Visum


Det har flitigt i olika forum och även här i bloggen diskuterats möjligheten att komma in i Kina utan visum vid mellanlandning, och nu äntligen har det kommit klara besked;

Från och med 1:a januari 2013 är det numera tillåtet att vid en mellanlandning i Beijing tillbringa 72 timmar i landet UTAN visum.

Grundförutsättningen är att man är medborgare i något av 45 nedanstående länder vilket som tur är även inkluderar Sverige:
USA, Kanada, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Spanien, Sverige, Ryssland, Grekland, Brasilien, Australien, Sydkorea, Japan, Singapore, Förenade Arabemiraten, Österrike, Belgien, Tjeckien, Danmark, Estland , Finland, Ungern, Island, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Slovakien, Slovenien, Schweiz, Irland, Cypern, Bulgarien, Rumänien, Ukraina, Mexiko, Argentina , Chile, Nya Zeeland, Brunei och Qatar.

Man måste även ha resehandlingar som styrker att man inom 72 timmar ska åka vidare till tredje nation. "Tredje nation" som nämns i regelverket betyder att landet man kommer från på väg mot Beijing, och landet man ska åka till från Beijing, ska vara olika.

Detta 72-timmarserbjudande gäller just för Beijing, men t ex Shanghai har ett liknande system som är begränsat till 48 timmar.

Beijing Tourist Administration lovar att hålla en hög service på flygplatsen för att göra det enkelt för de som vill utnyttja denna möjligheten, och detta är naturligtvis inte bara för att vara snälla utan därför att detta 72-timmarserbjudnandet förväntas ge Beijing 400 miljoner RMB i ökade turistintäkter varje år. (man estimerar att 640 000 resenärer kommer att utnyttja denna möjlighet)

Jag vill rikta ett stort tack till Jim Beckmann som hjälpt mig med denna information.