lördag 29 oktober 2011

Världens största rike


Världens största land genom världshistorien existerade på slutet av 1200-talet, och styrdes från Beijing - men vilket land var det? Det råder nämligen delade uppfattningar om det.

I början av 1200-talet tog den stora Djingis Khan 成吉思汗 (Chéngjísīhán) (eller "Genghis Khan") makten över Mongoliet och påbörjar sin stora världserövring. Vid denna tiden vad det Songdynastin 宋朝 som reagerade ett splittrat Kina från Hangzhou 杭州 i söder. År 1210 tar sig Djingis Khan över den Kinesiska Muren och fem år senare var Beijing erövrad. Djingis Khan dog 1227, och vid denna tiden var det Mongoliska riket stort, men bara norra delarna av Kina var erövrat.

Efter ca 30 år av stökig mellanperiod tog Djingis Khan's son-son Khubilai Khan 忽必烈 (Hūbìliè) makten och fortsatte världserövringen. I slutet av 1260-talet gjordes en stor uppbyggnad av Beijing, och 1271 flyttade Khubilai Khan in och gjorde Beijing till huvudstad, vilket också blev startskottet för Yuandynastin 元朝. Expansionen av riket fortsatte och i slutet av 1270-talet var detta väldiga imperium det största riket som existerat genom världshistorien och nådde en bra bit in i Europa. Dock förlorade Mongolerna stegvis sin kraft efter att Khubilai Khan dog år 1294.

Det var vid denna perioden som Tibet för första gången kontrollerades av Kina(?) och många Kineser anser att det Mongoliska riket i många avseenden är att räkna som Kinesiskt - Inte minst på grund av att det styrdes från Beijing.

Karta över det Mongoliska imperiet när det var som störst. Världens genom tiderna största land. Dock bara marginellt större än 1900-talets Sovjetunionen.

4 kommentarer:

 1. Vem som är mäktig i världen varierar verkligen... Så som världsläget ser ut idag kommer det ju knappast att se ut för all framtid heller...

  SvaraRadera
 2. Nej, det kan vi nor vara säkra på.

  Var det gäller gränser mellan länder så tycker jag det är fascinerande hur mycket som har ändrat sig bara jämfört den kartboken man fick när man själv gick i skolan. (för inte så länge sedan!?)

  Mvh

  SvaraRadera
 3. Är inte Britternas rike under 1700-talet större?
  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1.  Andreas,

   Det brittiska imperiet var som störst ca 1921 och Storbritanniens kolonier och maktområden hade då en större yta än vad det mongoliska riket hade 1279.
   Dock är det (som alltid) en tolkning om vad som är "ett land". Om man tycker att britternas kolonialvälde var "ett land" så har du rätt.

   Mvh

   Radera