torsdag 11 juni 2009

Hissa och hala flaggan


Varje dag, vid soluppgången respektive solnedgången, hissas och halas den Kinesiska flaggan på Himmelska fridens torg under mycket pampiga och ceremoniella former. Skådespelet påminner en del om vår Svenska högvaktsavlösning vid Stockholms slott.

Flaggan hämtas och lämnas av den militära truppen innanför Tiananmen-porten (under Mao Zedong's stora porträtt). Det betyder att soldaterna måste passera den stora huvudgatan (Xichang'an) som skär mellan Tiananmen och Himmelska fridens torg två gånger under ceremonin. För att lösa detta så stängs helt enkelt hela den 10 filiga gatan av under processen. Kineserna har stor förståelse för denna typ av trafikstörningar. Det är ganska vanligt att stora gator stängs av när några viktiga personer i svarta bilar med tonade rutor i hög fart ska passera.

De gångerna jag sett ceremonin har det varit ganska mycket Kineser på plats som ivrigt fotograferar och filmar hela förloppet. Det hela är väll lite lagom kul att se tycker jag, men är en OK turistattraktion för den som gillar militär pompa och ståt - för det är onekligen pampigt. Kineserna är väldigt stolta över sin flagga. (Och det kan man vara utan att vara rasist, vilket inte är helt solklart i Sverige alla gånger).

Flagghalning på Himmelska fridens torg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar