fredag 5 juli 2013

Xi'an's Historia


De flesta känner Xian som staden där den över 2 200 år gamla Terrakottaarmén finns, men Xian's historia betydlig längre och innehållsrikare än så.

För ungefär 3 100 år sedan söder om floden Weihe River 渭河 i Shaanxi-provinsen fanns det en bosättning som hette Hao, eller Haojing 鎬京. Haojing ligger en dryg mil väster om dagens Xi'an och var huvudstad för Västra Zhoudynastin i ca 275 år fram till år 771 f.Kr. Man kan säga att det var då Xi'an föddes.

Riket Qin 秦 bygger år 350 f.Kr. sin huvudstad en dryg mill norr om dagens Xi'an och får namnet Xianyang 咸阳. När Qin enar hela Kina (221 f.Kr.) och bildar Qindynastin blir Xianyang kejsardömet Kinas första huvudstad.

När Qin-dynastin går under 206 f.Kr och Han-dynastin tar över så byggs ett nytt centrum i norra delarna av dagens Xi'an och heter nu Chang'an 长安 vilket den kommer att heta i nästan 1 600 år. Chang'an var samtida med det Romerska riket och var både större och i många avseende överlägsen Rom. T ex hade Chang'an ett än mer sofistikerat kloaksystem murat av tegel under staden som finns kvar än idag.
Staden var omringad av en 25 km lång och 12 meter hög mur av lera. Det finns fortfarande delar kvar delar av denna 2 200 år gamla mur där man nu kan se runda hål efter de trästockar som används som armering av leran. Staden blev dessvärre förstörd år 24 e.Kr efter 200 år som huvudstad för Han-dynastin, och det skulle ta lång tid innan staden reser sig igen.

Utgrävning av det 2 200 år gamla kloaksystemet till Han-dynastins Chang'an där man kan den sofistikerade formen på tegelstenarna för att hålla ihop valvformen.

Enligt historien så hade kejsare Wen 文帝 år 582 e.Kr en dröm som fick honom att bygga upp sin nya huvudstad precis söder om den 500 år tidigare totalförstörda Chang'an. Nu blev staden betydligt större och placerades där dagens Xi'an ligger. Stadskärnan var mycket välplanerad i ett rutmönster och var med den tidens mått gigantiskt stor. Ytan var 84 km² och det kejserliga palatset, Daming 大明宫, var fem gånger större än dagens Förbjudna Staden i Beijing. Chang'an blev världens definitivt största stad och hade eventuellt så mycket som 1 000 000 invånare.
Staden hade även världens största basar med ett marknadsområde på en kvadratkilometer varav de långväga resenärerna från Sidenvägen stod för en inte obetydlig del av handeln.
Chang'an existerade under en mycket våldsam tid under Tang-dynastin, och i början av 900-talet förstördes staden igen och den nya huvudstaden blev Luoyang.
Den mycket speciella stadslayouten kopierades till andra städer, bland annat japanska Kyoto där man faktiskt kan se drag av Chang'an än idag. Det enda byggnaderna som finns kvar idag efter Chang'an-tiden är de kända turistmålen Stora och Lilla Vildgåspagoden.

Fundamentet till Daming  palace  大明宫 som idag är del av en gigantisk park i norra delen av Xi'an.

Under Ming-dynastin på mitten av 1300-talet byggdes en västlig försvarsstad under namnet "Västra freden" vilket på kinesiska är Xi'an 西安 och den nya staden placerades på samma plats som där Chang'an förstördes mer än 500 år tidigare.
Xi'an's stadsmur som är nära på helt intakt idag är världens både största och bäst bevarade stadsmur. Den nu över 600 år gamla muren är 12 km lång och det kan vara som en turistutmaning att gå hela varvet runt stadskärnan på muren.

Xi'an's imponerande stadsmur som är nära på helt intakt om omsluter hela den historiska stadskärnan.

Man kan nästan säga att Xian har varit 5 olika städer under 5 olika tidsepoker under dess över 3 000 år långa historia.

tisdag 2 juli 2013

Att göra rödkokt sidfläsk, 红烧肉


Alla undrar vi nog lite till mans hur man gör Mao Zedongs favoriträtt 红烧肉, eller fritt översatt till svenska "Rödkokt Sidfläsk".  Här kommer den kompletta guiden!

Följande prylar behövs:
❏A - Sidfläsk
B - Soja
C - Sprit eller Vin (gärna kinesisk matlagningssprit)
D - Socker
E - Salt
F - Lagerblad
G - Vitlök
H - Ingefära
Utöver ovanstående behövs även vatten och ett stänk olja

Gör enligt följande:

❏1 - Choppa upp sidfläsket i ganska stora bitar. ca 2 cm breda
❏2 - Cutta vitlöken och ingefäran i tunna skivor.
(Den uppmärksamme har sannolikt noterat att jag bara använder Wangmazi-knivar vilket gör hela upplevelsen en aning mer kinesisk)



❏3 - Fräs vitlöken och ingefäran i lite olja
❏4 - Skicka i sidfläsket och stek på så det blir lite yta på köttet
❏5 - Tillsätt socker, salt och soja och stek vidare en lite stund
❏6 - Tillsätt vatten, lagerblad och spriten och låt koka under lock i någon timme eller två
(För den som inte har tillgång till wook och pinnar går det lika bra att använda mer västerländska köksredskap.)


Plocka upp köttbitarna ur såsen och servera på ett fyrkantigt fat.
OBS: Tomaten på bilden är ett extra tillägg som inte ingår i receptet.

Notera att i kinesiska recept är man försiktig med att ange hur mycket man ska ha av varje ingrediens. Förmågan att välja rätt mängd visar hur duktig kock du är.

Detta är en riktigt traditionell kinesisk rätt som du troligen inte hittar på kinakrogarna i Sverige.

Smaklig Måltid!