måndag 18 april 2011

Nya rutiner och priser för Visum till Kina


Sedan en dryg månad tillbaka är rutinerna och priserna för visum till Kina ändrat. Det mest påtagliga är utan tvekan prishöjningen. Andra större ändringar är att ansökningsformuläret har blivit mer detaljerat och att ambassaden i Stockholm och generalkonsulatet i Göteborg inte längre tar emot ansökningar per post utan ansökan ska sändas till en ny Servicecentral, Chinese Visa Application Service Center (CVASC).

Alla nya detaljer om förfarandet kan ni hitta här.
För att förhoppningsvis underlätta lite så följer nedan detaljerad instruktion för det som jag tror är det vanligaste scenariot, nämligen att ansöka om L-visum ("vanligt" turistvisum) med postförsändelse:

❏ Fyll i ansökningsformuläret som du tankar hem här. Behöver du detaljerad information om vad som ska stå i någon särskild ruta finns detaljerad instruktion här.
❏ Fäst ett passfoto i färg på avsedd plats på ansökningsformuläret. Fotot ska vara 48x33mm.
❏ Kontrollera att ditt pass är giltigt i minst 6 månader och har "tillräckligt" med blanka sidor. (min gissning är att två blanka sidor räcker)
❏ Skicka Pass, ansökningsformulär och frankerat och adresserat returkuvert till:
CVS Center, Box 242 33, 104 51 Stockholm
❏ När dina handlingar är mottagna kommer CVASC att kontakta dig och upplysa om exakt belopp som ska betalas och betalningsinstruktion.
❏ Efter mottagen betalning skickas det viserade passet tillbaka. Normalt tar det 7 arbetsdagar och det finns ingen expresservice för ansökningar via post.

Det påstås även att det snart ska gå att fylla i ansökningsblanketten online här.

Totalkostnaden för ansökningar sända med post är:
❏ 3 månader, ett inträde kostar 785 kr
❏ 3 månader, två inträde kostar 895 kr
❏ 6 månader, fria inträden kostar 1 005 kr
❏ 12 månader, fria inträden kostar 1 225 kr
Som synes en inte obetydlig prishöjning, och det förklaras med den extra kostnaden för Servicecentralen (565kr). Det är 190 kr billigare om man manuellt lämnar och hämtar handlingarna på servicecentret på Karlavägen 108 i Stockholm.

Om man tillhör länen: Blekinge Län, Hallandes Län, Jönköpings Län, Kronobergs Län, Skåne Län, Värmlands Län och Västra Götalands Län så kan man fortfarande göra personinlämnad ansökan på generalkonsulatet i Göteborg, och då gäller deras tidigare instruktion och prislista.

86 kommentarer:

 1. Tack för infon, visste inte det! Men är du säker på att det inte längre går att skicka med post till Göteborg? Enligt deras hemsida är det ju ingen ändring:

  http://gothenburg.china-consulate.org/eng/lsqz/qz/t218622.htm

  Vore bra att veta för mor min kommer hit om ganska exakt sju arbetsdagar! Och hon måste då skicka in ansökan om visum fort som attan..

  Ska be henne ringa till Stockholm senare i dag..

  SvaraRadera
 2. Såg att det var ändrat nu..

  http://gothenburg.china-consulate.org/eng/lsqz/qz/t806418.htm

  SvaraRadera
 3. Dåliga nyheter...

  SvaraRadera
 4. Vart kan man fixa ett passfoto?

  SvaraRadera
 5. Anonym

  Enklast är att själv ta ett kort med egen kamera och sedan skriva ut det för en krona eller två i en fotobutik.

  SvaraRadera
 6. Intressant information Krister och jag har läst på konsulalatet i Göteborgs hemsida! Men om jag förstår det rätt gäller detta BARA om man som enskild person skickar sitt pass via POST?

  Om jag tolkar det rätt kan man fortfarande köra till Göteborg och få sitt visum samma dag om man betalar 250 kronor extra och priserna i de fallen verkar vara samma som tidigare, dvs 220 + 250 kronor för ett engångsvisum om man vill hämta det samma dag?

  Jag körde tidigare alltid till Göteborg och fick mitt visum samma dag. Nu har jag "Permanent Recidence" i Kina för egen del och behöver inte fundera på visum, men jag har en del släkt och vänner som kanske kommer på besök!

  Om jag tolkar det rätt berörs ju inte heller gruppvisum som man får genom någon auktoriserad resebyrå?

  SvaraRadera
 7. Som jag förstår texten så accepterar generalkonsulatet i Göteborg personinlämnade ansökningar från de som bor i Blekinge Län, Hallandes Län, Jönköpings Län, Kronobergs Län, Skåne Län, Värmlands Län och Västra Götalands Län. Detta tycks vara ett undantag.
  För alla övriga tror jag min text gäller.

  SvaraRadera
 8. Exakt, så tolkar jag det också och vill man inte ha visumet samma dag utan fyra dagar senare så kostar det fortfarande bara 220 kronor för ett engångsvisum om man råkar bo i dessa län (det gör mina släktingar och vänner).

  Mycket märkligt att Kinesiska Ambassaden i Stockholm inte har samma service för övriga län i Sverige, vilket de hade tidigare!

  En oerhörd försämring och fördyring för de som vill åka till Kina på egen hand och inte genom någon resebyrå!

  SvaraRadera
 9. Japp, körde från Malmö i fredags och fixade visum. 220+250 för att få det samma dag. Dock stod det på anslag att visum med 1 inresa kostade 220.

  SvaraRadera
 10. Jag tycker det här "12 månader, fria inträden" visumet verkar sjukt lockande. Är det fortfarande ett L visum? Kan man som Svensk verkligen få det?

  SvaraRadera
 11. Per
  Jag tror inte det är lätt att få ett 12 månaders L-visum. Det är nog enklast att söka F om man vill ha 12 månader. (kräver en inbjudan från ett företag)
  Som svensk kan man definitivt få 12 månaders F-visum. Jag har fått det flera gånger själv, och har det just nu.

  SvaraRadera
 12. Tack för snabbt svar! Har du något tips om hur man ordnar en inbjudan från ett företag? Tycker 90-dagars L visum verkar väldigt opraktiskt, och att fortsätta studera här borta är heller inte på tapeten...

  SvaraRadera
 13. Jag tror man måste ha besökt Kina många gånger för att få ett 12-månaders L-visum med obegränsat antal inresor. Jag har fått det tidigare, men maximal vistelse med L-visum i Kina är 90 dagar för varje besök! Det går att få detta förlängt två gånger med 30 dagar varje gång på huvudpolisstationen, men sedan måste man ta en tripp utomlands eller åka tur och retur hem för att det ska bli 90 nya dagar (det räcker även med ett besök i Hongkong).

  SvaraRadera
 14. Per
  Det räcker med ett mycket enkelt brev från ett Kinesiskt företag där de t ex skriver att de bjuder in dig för att komma till Kina och utveckla affärsrelationerna.

  SvaraRadera
 15. Grymt, tack för informationen Lasse och Krister! Jag har pluggat Kinesiska ett tag nu, och tänker klamra mig fast här borta. Annars blir det väl lätt så att all surt förvärvad kunskap snart är ett minne blott, hehe.

  SvaraRadera
 16. Per
  Du har en viktig poäng i att om man inte aktivt använder sin kinesiska så faller nog nivån ganska snabbt, så det gäller att jobba upp en "stabil grund".

  SvaraRadera
 17. Någon som vet om man kan åka till Köpenhamn och fixa visum där om man är skåning?

  SvaraRadera
 18. måste man också själv hämta upp passet hos generalkonsulatet i Göteborg eller kan man be dem skicka passet via post när det är klart och på så sätt slippa 250kr expressavgift?

  SvaraRadera
 19. Anonym 1
  Jag har ingen aning om rutinerna i Köpenhamn, men det kan ju definitivt vara värt att forska i. Dock är ju inte den danska kronan så billig.

  Anonym 2
  Jag skulle gissa att de inte skickar tillbaka, men det skadar ju inte att ha med ett frankerat returkuvert och fråga när man ämnar in sin ansökan.

  SvaraRadera
 20. Kan man få visum samma dag ifall jag åker in och gör ansökan i stockholm?

  SvaraRadera
 21. Anonym
  Samma dags hantering på servicecentralen har jag inte hittat något information om, men de har "second working-day collection", och det kostar 250 kr extra.
  Dock så kanske det är möjligt om man åker direkt till ambassaden, men det är ingen service som de annonserat.

  SvaraRadera
 22. Tjena Krister!

  Hörde att man kan få gratis visum om man ansöker på flygplatsen i Kina så fort man har landat..
  Hur mkt sanning ligger i detta?

  Mvh Anthony

  SvaraRadera
 23. Anthony

  Bortsett från att det låter otroligt att det skulle vara gratis så är det ganska svårt att ta sig till flygplatsen utan visum. Alla flygbolag som flyger till Kina är skyldig att kontrollera att dess resenärer har de handlingar som krävs, dvs du får sannolikt inte kliva på ditt plan till Kina utan att redan kunna visa upp ett giltigt visum.
  Skulle ett bolag ta en resenär till Kina utan visum är de skyldiga att även frakta tillbaka denna resenär.

  Dvs även om ryktet skulle vara sant så är det väldigt osannolikt att det skulle gå att genomföra projektet.

  SvaraRadera
 24. Blir inte riktigt klok på detta.. enligt Lasse i Kina kan man fortfarande skicka in det om man bor i blekinge som jag gör. Eller måste man lämna det själv i Göteborg?

  SvaraRadera
 25. Emil

  Min tolkning är att man alltid kan skicka in ansökan till servicecentralen var man än bor, men om man tillhör generalkonsulatet i Göteborgs "upptagningsområde" (Blekinge Län, Hallandes Län, Jönköpings Län, Kronobergs Län, Skåne Län, Värmlands Län och Västra Götalands Län) så accepterar de även personinlämnad ansökan.
  Se:
  http://gothenburg.china-consulate.org/eng/lsqz/qz/t806418.htm

  Mvh

  SvaraRadera
 26. Men kan man komma undan med en billigare kostnad om jag bor i Blekinge? Dvs skicka in som man gjorde tidigare? Eller är det nya priserna som gäller?
  För ska jag köra till Gbg för att hämta visumet så tjänar
  Jag ju inget på det :) kanske är jag trögfattad:) läste något om att lösa visum i hongkong, gäller det om man ska åka till Peking och Shanghai, eller måste man landa i Hongkong?

  SvaraRadera
 27. Anonym

  Generalkonsulatet i Göteborg tar inte emot ansökningar via post utan bara personinlämnade från dess upptagningsområde. Alla ansökningar via post ska gå till servicecentralen enligt rutinerna övan.

  Du kan söka (billigt) visum till Kina i Hongkong. Detta därför att Hongkong ligger utanför "visum-gränsen". Flyger du direkt till Beijing eller Shanghai så måste du har visumet klart innan du flyger. Man får inte kliva på planet utan visum.

  Mvh

  SvaraRadera
 28. Detta betyder alltså att jag kan ansöka om visum i Hongkong när jag är hemma i Sverige för att sedan flyga direkt till Shanghai eller Peking?

  Jag behöver alltså inte landa i Hongkong?
  Har jag förstått dig rätt då? Låter lite lustigt dock:)


  MVH
  Emil

  SvaraRadera
 29. Emil

  Jag antar att du menar att du skulle söka visumet "från Hongkong" genom att skicka ansökan med post från Sverige.
  Jag har aldrig hör talas om någon som har gjort detta, och jag är osäker på om de tar emot ansökningar över post. Om det skulle gå så är det många Kina-expat's som flugit till Hongkong i onödan - så jag gissar att det inte går.
  Läs här hur man "normalt" söker visum från Hongkong:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2011/08/alternativ-till-dyrt-visum-fran-sverige.html

  Mvh

  SvaraRadera
 30. Hej!

  Tack för bra post.

  Vi ska resa till Kina nu i Oktober.

  Tänkte åka upp till Stockholm och ansöka om visum på centret. Vet du om det går att få det samma dag, eller dagen efter? Eftersom vi inte bor i Sthlm.

  Tack för hjälpen!
  Jacob

  SvaraRadera
 31. Jacob

  Jag är inte säker på om det finns någon expresservice för personinlämnad ansökan. Du bör nog säkerhetskolla detta med Servicecentral innan.

  Normalproceduren är att man återkommer på en tilldelad dag och hämtar sitt pass.

  Mvh

  SvaraRadera
 32. Hej!
  Jag och min familj bor i Värmlands län och har tänkt att åka till Shanghai till våren. Jag har många vänner i Göteborg som kan lämna in ansökan och pass för visumansökan, men får man göra så eller måste den som ansöker gå dit personligen. Det verkar ju onekligen billigast att ansöka i Göteborg. Vill ju hellre betala 220 kr än nästan 800 kr.
  //Lena

  SvaraRadera
 33. Lena,

  Jag känner inte till rutinerna hur det fungerar med personinlämning via ombud. Jag rekommenderar att ni kontrollerar detta med konsulatet i förväg. Det är inte otänkbart att man måste hämta själv eller skriva någon form av fullmakt till budet.

  Mvh

  PS. Berätta gärna här i kommentarsfältet hur det gick.

  SvaraRadera
 34. Vad mycket bra information det finns på denna sida! Vi ska åka till Kina i slutet på april och funderar redan nu om det där med visum.

  När kan man tidigast ansöka om visum innan resan?

  Vi är ju ett gift par som ska resa och båda två behöver visum såklart. Kan vi skicka våra pass+visumhandlingar i SAMMA kuvert till servicecentralen i Stockholm och be att få tillbaks även i SAMMA returkuvert? Hur har ni gjort?

  Tack på förhand!
  A & P

  SvaraRadera
 35. A&P

  Vid "normalt" turistvisum så blir senaste inträdesdag till Kina tre månader efter utfärdande, dvs man bör söka max tre månader innan avresan.

  Tidigare (när man skickade till ambassaden) gick det utmärkt att skicka flera pass i samma kuvert, så jag tar för givet att det går lika bra till servicecentralen.

  Mvh

  SvaraRadera
 36. Hej hej!
  Jag och två kompisar ska in en sväng i Peking när vi mellanlandar där på väg till Filippinerna efter jul. Nu undrar jag om man kan skicka en annan person (min pojkvän i det här fallet) som kan lämna in visumansökan åt oss? Läste någonstans att man inte får skicka "kurir" men det har vi gjort när man ansökte på ambassaden så tycker att det borde vara samma.
  Tacksam för hjälp!
  MVH Sara

  SvaraRadera
 37. Sara,

  Jag är ledsen att säga att jag inte är speciellt påläst på detaljerna kring hur det fungerar med kurir. Jag tycker du ska ringa och fråga servicecentralen och fråga så får du klart besked. Tel. 08-12201166 / 08-12201167.

  Skriv gärna en kommentar här hur det gick - tack!

  Mvh

  SvaraRadera
 38. Hej Krister!

  Jag planerar en tågresa ner till sydostasien, genom Kina, till våren. Självklart vill jag då även spendera tid i Kina. Vet du hur det fungerar att söka visum om jag kommer med tåget från Mongoliet? Går det att söka visum på plats för en lägre kostnad, eller måste jag ha fixat detta på förhand?

  Tack!

  SvaraRadera
 39. Anonym,

  Visum bör definitivt sökas utanför Kina's gräns. Jag vet att det är mycket billigt att söka Kinesiskt visum i Hongkong, men jag känner dessvärre inte till hur det det fungerar i t ex Mongoliet. Dock är min GISSNING att det går bra, men räkna med att det tar några dagar.

  Mvh
  Krister

  SvaraRadera
 40. Hej!

  Är det någon som vet hur mycket expressvarianten kostar och hur lång tid det tar att få den? Jag ansöker ej per post utan på plats på deras visumkontor.

  MVH

  SvaraRadera
 41. Jag ska ansöka om visum den 9e jan, nu på måndag. Jag flyger den 17e och måste alltså ha mitt visum klart senast den 16e jan. Borde jag söka på vanligt sätt eller satsa på expressvarianten?

  Tacksam för svar.

  SvaraRadera
 42. Hej!
  Angående kommentar ovan så åkte jag till Peking oktober 2009 och då skickade jag min syster med mitt pass + passfoto till konsulatet i Göteborg. Det fick hur bra som helst.
  Jag funderar på en kinaresa senare i vår, april, och undrar om de nya priserna nu även gäller i Göteborg. Någon som vet? Dvs de gamla 220kr + de nya 375kr service fee. Detta spelar hyfsat stor roll för mig om jag ska åka eller ej. Jag har lusläst sidorna på den nya webplatsen, men jag hittar inte riktigt svaret.
  Tacksam för hjälp!!!
  /Emma

  SvaraRadera
 43. Emma,

  Sedan 27 oktober 2011 så finns det även ett servicecenter i Göteborg, så nu tror jag att all visum hantering sköts därigenom, och då gäller rimligen samma taxa som för övriga landet.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag är nog lite trög, men tolkar jag rätt att det kostar 220 SEK om man hämtar och lämnar passet själv men 220+565 SEK om man skickar passet? Och isf undrar jag om samma gäller i Köpenhamn (vi bor i Malmö), hade kanske lönat sig att åka över?!
   Hade varit trevligt om det fanns någon blankett för två personer som reser tillsammans, men jag antar att vi måste bifoga dubbelt av allt (flygbiljett, reseplan, hotellbokning, mm)?
   Hälsningar
   Karen

   Radera
 44. Det ær ENDAST: CVAS (Visa Application Service Center) som handhar visa applicationer i Gbg, (jag åkte som vanligt till Konsulatet men blev hænvisad till CVAS på Folkungagatan).

  Ring dem, det har ett nytt stort fint stælle med både Kineser och Svenskar innanfør disken, och de var vældigt service mindade:
  http://www.visaforchina.org/GOT_EN/usefullinks/251609.shtml

  De hade också en ny fin folder med priser (tyværr har jag ej den hær) Du kan ju påminna dem att priserna borde ligga på webbsidan så hade du sluppit ringa dem ;)

  Kan bekræfta før de som mig som ville ha visa på samma dag så går det ej længre, læmna in innan kl 12:00, hæmta næsta arbetsdag mellan kl 09-12:00. Det fanns flera alternativ, typ express1, express2, normal etc.

  Mvh
  Shanghai

  SvaraRadera
 45. Shanghai

  Priserna finns på deras webbsida. Se:
  http://www.visaforchina.org/STH_EN/applybypost/249828.shtml

  Mvh

  SvaraRadera
 46. Fick oxå bekræftat på CVAS att man EJ får 12 mån Multi Entry "F visa" længre om man inte har ett speciellt brev från approved authority i Kina, så før mig som ær dær regelbundet (mer i Kina æn i Sverige) så fick det bli 6 mån Multi Entry 90 dgr. och i praktiken ær det ju næstan 9 månader så det ær ok.(man måste resa in sista ggn innan 6 månader passerat. ("Last entry date" står det på visat)

  Mvh/Shanghai

  SvaraRadera
 47. Krister,

  Dær var priserna ja, dock før post ser jag, kanske skillnad..?

  I den dær foldern jag fick stod det priser med många fler alternativ, express1, 2, normal etc.

  Ser oxå nu att det finns lite olika føretag på nætet i Swe som kan fixa visa men de hade ju hutløsa priser.

  Vill du posta foldern hær kan jag få den skannad i idag och sænt till dig? mail?

  Mvh
  Shanghai

  SvaraRadera
 48. Shanghai,

  Det var ju intressant info om begränsningen för F-visum. Själv har jag behagligt nog redan ett 12-månaders "F" som räcker till sommaren. ;-)

  Du får gärna maila foldern:
  krister.blomberg@bairuilong.se

  Mvh

  SvaraRadera
 49. Hej Krister,

  Jag planerar att resa in till Kina på turistvisum. Nu kanske jag är överdrivet paranoid men försvåras visumansökan om man är officer i aktiv tjänst i Sverige?

  MVH

  Anders

  SvaraRadera
 50. Anders,

  Det finns ett särskilt valalternativ "Active duty military personkel" under 1.13 (Current occupation), och det är detta som gjort dig fundersam gissar jag.

  Jag TROR inte det spelar någon roll om man är militär, men jag vet inte säkert. Jag kan förstå din oro, men jag vet som sagt inte om detta valalternativet aktiverar något "larm".
  Jag misstänker att om man t ex kryssar "Staff of media" så kan det komplicera saken.

  Ledsen att jag inte kan hjälpa dig.

  Mvh

  SvaraRadera
 51. Hej!
  Vilken bra blogg :-)
  Vi är en familj som skall resa till ShangHai i april. Har pratat med Göteborgskontoret som hänvisade oss till Stockholm då vi måste ansöka via posten, detta görs tydligen endast av Stockholmskontoret. Men när vi försöker ringa kontoret så får vi inget svar, känns inte bra att skicka iväg 4 pass till något kontor utan att veta vart de tar vägen.
  Har du eller någon annan erfarenhet av Stockholmskontoret?
  Tack på förhand
  /familjen Danielsson

  SvaraRadera
 52. fam. Danielsson

  Tack!

  Jag har personligen mycket positiva egenskaper av Stockholm's Service Center. När jag sökte mitt senaste visum hade jag en del telefonkontakt, och då var service-nivån på topp.

  Även om ni tycks ha haft otur med servicen, så tycker jag absolut inte att ni behöver vara oroliga för att skicka passen till dem. Vill vi vara lite säkrare kan ni skicka rekommenderat.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Nu vill vi informera att vi har fixat våra pass via Stockholms Service Center. Allt har fungerat felfritt. Vi skickade våra pass + skriftlig inbjudan från värdfamiljen + ifyllda blanketter + svarskuvert via postens gröna kuvert och rekommenderat. Fick tillbaka efter 5 dagar i svarskuvertet också rekommenderat :-)
   Något dyrt dock..3200 kr för 2 vuxna + 2 barn.

   Vi tar nu mycket gärna emot tips på vad vi inte får missa i ShangHai, åker om några veckor.
   Stort tack för hjälpen :-)
   /Danielsson´s

   Radera
  2. Några grundtips för korttidsturisten i Shanghai:
   - Åk Maglev-tåget (flygplatståget)
   - Åk upp i de högsta byggnaderna på Pudong
   - Besök Yu-trädgården
   - Gör dagsutflykt till Suzhou heller Hangzhou
   - Gå på SPA

   Mvh

   Radera
 53. Hej Krister.

  Hur gar jag tillvaga om jag ar i Australien och vill ansoka om ett turistvisa? Behover jag aka hem till Sverige? Kan jag ansoka om ett visa langre an 3 manader(in och utresor).? Har en van som kan bjuda in mig i landet!

  Mvh Mike

  SvaraRadera
 54. Mike

  Du kan nästan helt säkert söka ditt visum från Australien.
  Chinese Visa Application Service Center finns i Sidney, Melbourne och Brisbane.
  Se tex:
  http://www.visaforchina.org/SYD_EN/ (Sidney-kontoret)
  Jag gissar att det inte är så lätt att få turistvisum som ger längre än 3 månaders vistelsetid. "normalt" får man bara 30 dagars vistelse, men du kan definitivt ansöka om du vill. Dock gissar jag det kan bli lite struligt.
  Något som fungerade "förr" är att man åker in på 30-dagras turistvisum, och sedan på plats i Kina förlänger denna tiden till maximalt 3x30 dagar. Jag har ingen uppdaterad information om detta fortfarande fungerar.

  Mvh

  SvaraRadera
 55. Hej Krister,
  Jag har en liten fråga. Jag befinner mig just nu i Bryssel för ett internship och ska till Shanghai 24 maj. Tänkte söka visum härifrån, men detta var ej möjligt pga att internshipet inte sträcker sig under hela min Kina-vistelse (den slutar när jag åker till Kina). Jag kom på att jag kan göra en post application till Stockholm, men min fråga är då om du vet om det fungerar att skicka det direkt från Bryssel? Läste dock att post applications endast gäller inom Sverige, men detta borde ju endast syfta på att de bara skickar tillbaka det inom Sverige. Jag läste också att de har nya regler angående frankerat "retur-brev" och att dessa nu inte ska vara frankerade, utan att CVASC fixar det och så betalar jag det tillsammans med visumkostnaderna. Stämmer detta? Tycker inte att informationen är helt tydlig på hemsidan. Innebär det att jag isåfall skickar med, tillsammans med pass och ansökningspapper, ett returbrev, endast med adress (ex till mina föräldrar i Sverige som sedan kan skicka vidare det till mig), utan frimärken och liknande?

  Mvh Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Returfrakten ingår i visumavgiften. De skickar rekommenderat brev.

   Radera
  2. Anna,

   Jag kan inte förstå varför inte den Kinesiska ambassaden i Bryssel kan hantera din ansökan, men om det nu är så så ser jag inget problem att göra så som du föreslår.

   Det känns långsökt att det skulle vara något problem att din ansökan är skickad från Bryssel eftersom du planerar att uppge en svensk retur-adress. Det som Lars syftar på i kommentaren angående returfrakt finns att läsa i sin helhet här:
   http://www.visaforchina.org/STH_EN/applybypost/249827.shtml

   Mvh

   Radera
 56. Enligt denna sida (http://www.mittensrike.se/butik/42-visum-till-kina.html) behövs personbevis för visumansökan. Det låter omständigt.

  Vet du när man senast kan ansöka utifrån utresedatum?

  Mvh,
  Lars

  SvaraRadera
 57. Lars,

  Visumreglerna ändrades 2012-01-01, och du kan läsa mer om detta här:
  http://kristeribeijing.blogspot.se/2012/01/nytt-ar-och-nya-krav-for-turistvisum.html
  Det stämmer att om man inte har någon inbjuda till Kina så måsta man bland annat bifoga personbevis. Det är inte så omständligt att beställa personbevis från Skatteverkets hemsida. Länk finns i inlägget som beskriver de nya reglerna.

  Jag är inte helt säker på vad du frågar om, men personbevis brukar ta några få arbetsdagar att få skickat, eller får man det direkt i handen om man går till Skatteverket.

  Mvh

  SvaraRadera
 58. Hej Krister!
  Tack för ditt svar!

  Jag tänkte på i hur god tid innan resan man måste ha sökt efter visum. Mitt flyg går den 15 juli.

  Mvh,
  Lars

  SvaraRadera
 59. Lars

  Detta har bara med att göra hur mycket säkerhet du vill känna med risk för strul etc. Själv skulle jag inte känna mig bekväm med att skicka senare än tvp veckor innan avresa om jag skulle använda ordinarie post-ansökan.

  Om du ansöker på plats vid servicecentret så kan du tekniskt sett ansöka dagen innan avresa om du vågar lita på deras "second working-day collection".

  Mvh

  SvaraRadera
 60. Hej Krister, kul o se att många finner Visa svar hos dig. Var ju næstan bættre nu nær man bara får max 6 mån Multi entry med vanligt invitation letter før då blir det fler semester resor hehe, ska testa Visa desken på HK's flygplats i Sep, ryktas man kan få 12 månader dær, men det tror jag ej på utan att man har Invitation letter from duly authorized unit eller vad det nu hette.

  Mina norska kollegor har STORA problem pga av ett visst fredspris.. Vi Svenskar får vara glada Herr Nobel valde att dela ut det priset i Norge ;) smidigaste vægen før Norrmænnen ær o fylla i dubbelt så många blanketter som oss o øppna plånboken ordentligt i god tid innan de reser fr Norge, eller flyga via Singapore och få det på dagen, dock får de max 60 dagar och 2 entry's har jag før mig det var..

  Jag slænger in ett tips som sækert kommer hjælpa många Facebook fan's....:

  Det många inte vet ær att tex FB, Twitter, Youtube och inte minst Krister i Beijing's blogg ær blockerade i Kina!
  (jag garvar høgt varje gång ngn kommer och knappar desperat och inte førstår varfør FB inte fungerar i Kina, skønt med FB semester va sæger ja då, mohhaha)

  Løsningen før den desperata ær en vpn tjænst el.likn. finns många, googla vpn tjänst, tycker personligen den Svenska anonine
  fungerar bæst från Kina ;) ca 40:- /mån.
  (før føretags resande så finns ofta vpn redan inom føretaget, Cisco, Citrix etc, bara att surfa på via føretags-utanfør-kina-server)

  Mvh
  Shanghai

  SvaraRadera
 61. Då var årets trip till Beijing just bokad med Finnair, 1-10 maj :)

  Tänkte bara höra om du vet om Online-blanketten du länkar till i detta inlägg fungerar tillfredsställande eller om gammal hederlig papper och penna fortfarande är att föreda (hur gör Kina-experten själv?)? Har för mig vi provade online-alternativet vid en tidigare resa men att det bara strulade när det väl var dags för utskrift och vi fick börja om att fylla i allt med penna istället...

  Mvh // Anna & Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har själv aldrig provat online-varianten så jag kan inte råda är här. Dock kan man ju anta att om det var strul för så borde de ha fixat den buggen nu.

   Ni landar i Beijing på Labor Day, 1:a maj så då kan det vara ganska mycket folk på t ex Himmelska fridens torg och i en del parker.

   Mvh

   Radera
 62. Hej,

  Tusen tack för mycket bra information på denna sida!

  Vi sitter och skall ansöka om visum nu och funderar på om det är så att vi borde posta med rekommenderat brev till Stockholm, samt skicka rekommenderat brev som returkuvert med också?

  MVH//Anna Nordin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv,

   Det är många som känner sig tryggare genom att skicka rekommenderat, men själv skickar jag alltid med vanligt brev.
   Hur ofta händer det egentligen att ett brev kommer bort på posten?

   Mvh

   Radera
 63. Hej Krister,

  Jag har läst din blogg många gånger under åren och haft mycket nytta av dina inlägg, tack för det.

  Nu har jag en fråga dock; Jag bor sedan flera år tillbaka i Peking och har haft Z-visum i flera år. Jag har dock sagt upp mig och planerar att frilansa över sommaren innan jag hittar nytt jobb till hösten/vintern. Mitt problem nu är att enligt nya bestämmelser måste företaget avsluta ditt visum och omvandla det till ett 14-dagars turistvisum efter din sista dag. Detta är högst olyckligt, särskilt eftersom de nyligen förnyat mitt visum och arbetstillstånd med ytterligare ett år.

  Jag kommer förstås försöka övertyga mitt företag att inte avsluta det (företaget kan tydligen töja lite på lagen och välja att inte avsluta visumet ifall det finns planer på att den anställde kan komma att frilansa hos de), men jag är inte säker på att de kommer nappa på detta.

  Av denna anledning söker jag råd från Krister, eller andra kunniga läsare om vad som rekommenderas. Jag kan t.ex. skaffa ett F-visum som jag möjligtvis kommer kunna frilansa på över sommaren, men jag är väldigt osäker på hur det ser ut med möjligheter för F-visum i Kina (jag vet att jag antagligen måste lämna landet för att göra det, Z går inte att konvertera till F), men jag inte var jag ska vända mig i HK eller Korea för att få bäst möjliga pris/visum eller om jag borde ta mig hem till Sverige. Jag kan helt säkert få en inbjudan från ett företag här ifall det behövs.

  En annan möjlighet är att åka tillbaks till Sverige och skaffa ett längre 6-12 mån L med multiple entry-visum, men är osäker på hur enkelt det egentligen är att få ett sånt nu för tiden.

  Krister, jag skulle vara väldigt tacksam för din input på min situation och mina möjligheter.

  Tack på förhand
  Tobias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tobias,

   Som du redan konstaterat så är nog F och L det som känns mest aktuellt.
   Själv har jag alltid fixat mina visum från Sverige, men det är många som berättar om hur enkelt (och billigt) det är i Hongkong.

   I ditt läge hade jag nog börjat med att ta en runda till Hongkong och se vad de kan åstadkomma.

   Stort Lycka Till!

   Mvh

   Radera
 64. Hej,

  Hade en fråga ang ett turistvisum och du verkar ha koll på läget. Jag planerar att spendera 3 månader i Kina, men har hört att ambassaden endast ger ut visum som tillåter dig att stanna max 60 dgr, och att man sedan får förlänga det väl i Kina.

  Så nu undrar jag om du vet ifall det skulle bli några problem om man endast har ett 2 månaders visum men hembiljetten är en månad senare (med tanke på att jag planerar att stanna 3 månader)

  Tacksam för din hjälp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Louise,

   Jag vet inte detta, men jag GISSAR att det kan bli en reaktion om hemresan ligger senare än den sökta tiden.
   En möjlighet skulle kunna vara att köpa en ombokningsbar biljett som du bokar om efter att du förlängt ditt visum på plats i Kina.
   Jag vet att detta blir dyrare, och kan ge problem att hitta nya flygstolar, men det är i alla fall en säkrare lösning ur ett visum-perspektiv.

   Lycka Till!

   Mvh

   Radera
 65. Hallå Krister

  Vilket underbart ställe detta var i all förvirring som uppstått kring visum till Kina.

  Jag ska plugga där 1år. Skolan har stängt över sommaren (till September) och jag åker dit 25 Juli. Skolan skulle ordna med residential permit (heter det så?) när jag väl är där men dem rekommenderade mig att ordna ett turist visum tills dess. Det jag funderar över är:

  Vad kostar ett 3 månaders turist visa? Antar att det är högre nu än när du skrev detta blogginlägg?
  Kan jag ansöka redan nu i Maj och att det aktiveras i Juli? (kommer nämligen snart flytta från stockholm och hade varit gött att fixa det innan dess)
  Om man väl får tag på ett sånt där residential permit så kan man resa in och ut ur landet hur som, eller?

  Tack så jättemycket!

  Nicklas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nicklas,

   Det som skolan menar är sannolikt "X"-visum, och jag är ganska säker på att det är fria in och utresor på dessa visum.

   Jag är inte säker på att det är så lätt att få 3 månaders turistvisum direkt. "Förr" så var det enkelt att förlänga ett turistvisum på plats i Kina.

   Om du söker ditt visum i maj så har du tre månader från utfärdandedatumet på dig att åka in i landet, och därefter så börjar visumtiden att räknas, så du kan alltså söka nu i maj och resa in i augusti och därefter stanna de antal dagar du fått, och därefter så måste du förlänga tiden.

   Dock så är jag inte så uppdaterad på visumfrågorna längre, men jag vill tro att det stämmer som jag skrivit.

   Mvh

   Radera
 66. Krister. Vet du om man kan söka visum till Kina från annat EU-land. Är i Frankrike nu sen två veckor tillbaks där jag lever med min flickvän. Vi bokade en resa till Kina från Bryssel för en vecka sedan som vill gå av stapeln den 10:e september. Att flyga hem till sverige är inte optimalt.

  Mv Jonathan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jonathan,

   Utan att veta, så GISSAR jag att det inte är några problem att söka visum från Frankrike.
   För att vara på den säkra sidan, så skicka ett mail till kinesiska ambassaden i Paris och fråga.

   Mvvh

   Radera
 67. Hej!
  Jag är nog lite trög, men tolkar jag rätt att det kostar 220 SEK om man hämtar och lämnar passet själv men 220+565 SEK om man skickar passet? Och isf undrar jag om du vet om samma gäller i Köpenhamn (vi bor i Malmö), hade kanske lönat sig att åka över?!
  Hade varit trevligt om det fanns någon blankett för två personer som reser tillsammans, men jag antar att vi måste bifoga dubbelt av allt (flygbiljett, reseplan, hotellbokning, mm)?
  Hälsningar
  Karen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karen,

   Nu för tiden så håller jag mig inte uppdaterad på detta regelverk, så jag får passa frågan vidare.
   Ett förslag är att ringa eller skicka ett mail till Service Center't och fråga. Du får gärna berätta här i kommentarsfältet hur det gick.

   Mvh

   Radera
 68. Hej!
  Behöver man visum om man ska övernatta för vidare transfer nästa dag?vet du om det finns hotell även i flygplatsen?
  Reser med min dotter som är sju. Behöver även hon visum?
  Tack på förhand,
  Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan numera stanna 72 timmar utan visum. Se:
   http://kristeribeijing.blogspot.se/2013/01/72-timmar-i-beijing-utan-visum.html

   Det finns massor av hotell runt flygplatsen, men tänk över om det inte vore roligare att bo i centrum.

   Jag känner inte till några specialregler för barn gällande visum etc.

   Mvh

   Radera
  2. Tack! Åker ju gärna in till stan men läste någonstans att det skulle ta över en timme.. Hur lång tid tar d m taxi å vad kan d kosta? Betalar man cash till chauffören? Kanske enklast m taxi då jag har barn med mig...
   Tack igen,
   Ulrika

   Radera
  3. Det brukar gå under en timme till centrum med taxi, men det beror mycket på vart i centrum man ska då man kan ha otur med trafikstockning. Det kostar vanligen en knapp hundring.
   Man betalar definitivt med kontanter. Se till att ha adressen skriven på kinesiska till chauffören.

   Mvh

   Radera
 69. Kollade upp dagsfärska priserna inför ev. resa till hösten och nu är prisnivån helt sanslöst hög - 1580 kr med posthantering!!! Katastrof! :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Martin,
   Ja, det har definitivt blivit dyrt. Värt att notera är att det numer är samma priser oberoende av vistelselängd för oss svenskar. När inlägget ovan skrevs (2011) så var priset starkt kopplat vill vistelselängden. Ett-års-visumet har i sammanhanget bara blivit marginellt dyrare.

   Prislista:
   http://www.visaforchina.org/STH_EN/upload/Attach/mrbj/280983.pdf

   Mb
   Mvh

   Radera