lördag 21 mars 2015

Dagens boktips: "Mitt Peking"


Om några veckor åker jag till Beijing igen och kommer under resan till stor del vara guide till en kompis som har nöjet att göra sin första tripp till Kina. Mycket lägligt till denna resa lanseras den pinfärska guideboken "Mitt Peking" som är skriven av Jojje Olsson, som även tidigare skrivit "Peking – förändringarnas stad". 

Mitt Peking är i grunden en klassisk reseguide med den lite speciella egenheten att den inte lägger den tyngsta fokusen på de självklara sevärdheterna som Kinesiska muren och Förbjudna staden utan går mer i djupet på de inte så kända attraktionerna - och även på en del helt okända.

I boken beskrivs Beijing i åtta kapitel genom en fördjupning i åtta utvalda regioner i staden. För varje region beskrivs de intressantaste sevärdheterna i kombination med shoppingen och mat och nöjeslivet. Kapitlen är även utspädda med lite blandad information i olika inriktningar.

Varje "regions-kapitel" avslutas med ett förslag på hur man under en heldag får ut det maximala ur respektive region. En karta med tillhörande beskrivning föreslår hur man under respektive dag ska ta sig runt och då få en lagom blandning av kultur, shopping och restaurangförslag. Min bedömning är ett dessa förslag beskriver tämligen intensiva dagar, men man får definitivt se mycket om man följer dem.

Speciellt var det gäller restauranger och barer tycker jag att Mitt Peking ger väldigt många intressanta förslag som jag kommer att prova nästa gång jag kommer till stan. En sak värd att nämna vad det gäller restaurangrekommendationer är att de ofta är en färskvara. Restauranger kommer och går, och i detta avseendet torde Mitt Peking vara den bäst uppdaterade på marknaden.

Boken, som är på 216 sidor, ger ett perspektiv på hur otroligt mycket det finns att se i Beijing. Som jag skrev i inledningen så fokuserar inte Mitt Peking på de självklara och tyngsta attraktionerna vilket jag tycker gör den lite annorlunda. Jag kan tycka att det är anmärkningsvärt t ex att Minggravarna inte nämns och att Kinesiska muren bara fått en sida, men dessa attraktioner finns å andra sidan utanför de fördjupade regionerna. Det man får i stället är djupare information om de mer okända guldkornen vilket jag tror att många uppskattar. Jag som historieintresserad tycker även om att boken ganska frekvent beskriver historien bakom de olika platserna.

Jag konstaterar när jag tänker efter att jag själv läst väldigt få guideböcker om Beijing, så jag har inte så mycket att jämföra med. Dock vill jag tro att Mitt Peking utmärker sig genom att lägga mycket krut på "svårtillgängliga" pittoreska guldkorn som jag kan tänka mig missas i andra guide-böcker. Jag vet av egen erfarenhet att det ofta kan vara dessa guldkorn som ger de bästa minnena efter en resa.


Mitt Peking - av Jojje Olsson

7 kommentarer:

  1. Hej,
    Jag och min sambo ska åka till Kina i maj, har du några bra tips förutom de stora sakerna man bör göra i Kina? Finns det någon kvällsbåttur som inte kostar skjortan? (jag är student)

    vi är sugna på teprovning, vet du var man kan hitta det?
    vi har 5 hela dagar på oss i Beijing. Finns det några bra turer utanför beijing som är bra?

    Vi ska även 5 dagar till Hong Kong så om du har tips där så mottar jag det gärna.

    Hur är klimatet, vilka kläder ska vi ha med?
    Är beijing en bra stad att promenera i?

    Tack på förhand,

    Lizette By

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lizette
      Det var många frågor. Ovan nämnda bok "Mitt Peking" kan vara ett bra komplement för er resa. ;-)

      Info om de tyngsta attraktionerna i Beijing hittar du här:
      http://kristeribeijing.blogspot.se/2010/01/beijing-10-i-topp.html
      Var det gäller kvällsbåttur så är jag osäker på vad du menar. Om du menar i Beijing så skulle det i så fall vara vid Houhai. Se: http://kristeribeijing.blogspot.se/2011/04/houhai.html
      Är ni intresserade av te så ska ni definitivt ta er till Maliandao. Se: http://kristeribeijing.blogspot.se/2010/03/te-te-te-och-te-tillbehor.html
      Turer utanför Beijing finns naturligtvis, men oklart om du menar att t ex åka till Xi'an eller åka bara i närområdet? Frågan är lite väl bred för ett enkelt svar.
      Om ni har fem dagar i Hongkong så tycker jag att ni ska lägga en av dessa på att besöka Macao. Se: http://kristeribeijing.blogspot.se/2011/03/casino-turist-i-macao.html
      I maj kommer det att vara bra väder så ni kan vara sommarklädda. Se: http://kristeribeijing.blogspot.se/2010/11/nar-ska-man-aka-till-beijing.html
      Själv tycker jag att Beijing är mycket bra för långa promenader. Både i någon av alla parker, men även att gå runt i staden.

      Mvh

      Radera
  2. Ang. teprovning: Se upp för det vanligt förekommande lurendrejeriet "Beijing Tea Scam" (googla). Eller läs här: http://scams.wikispaces.com/Beijing+Tea+Scam

    Mer tips här:
    http://www.china-mike.com/china-travel-tips/avoiding-scams/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja kring Tiananmen och Wangfujing är detta vanligt. Dock är detta absolut inget problem vid Maliandao.

      Mvh

      Radera
  3. Tack för alla svar! hur ser man skillnad på en falsk och en äkta sedel? förekommer detta mycket runt om i Beijing?
    Ni som varit där, vad är det absolut vanligaste sättet att bli scammad på?
    MVH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lizette,
      Jag upplever att den största skillnaden mellan äkta och falska pengar är papprets kvalité. Man kan känna på en falsk sedel att den känns annorlunda. Läs mer här:
      http://kristeribeijing.blogspot.se/2010/08/falska-pengar.html
      Som Johan skrivit ovan är sannolikt "Det kinesiska te-tricket" den vanligaste fällan. Se:
      http://kristeribeijing.blogspot.se/2009/05/det-kinesiska-te-tricket.html
      En annan liknande men mer harmlös variant är konststudenter som tjatar in en i deras ateljé och sedan har de snart skrift ditt namn på en duk och önskar att du ska köpa den. Se:
      http://kristeribeijing.blogspot.se/2009/06/konstforsaljning-varje-dag.html

      Mvh

      Radera