torsdag 12 maj 2016

Nu även möjligt med E-visum till Kina


Från och med i år är det möjligt ett söka 30-dagars "E-visum" till Kina. Det innebär att man ansöker helt elektroniskt och bifogar alla bilagor (inklusive pass) som pdf- eller jpg-bilder (som man skapar med t ex kameramobil eller skanner). Passet behöver alltså aldrig skickas iväg. E-visumet gäller "kollektivt" för minst två personer som måste resa in och ut från Kina vid samma tidpunkt. Visumet får man över post som ett dokument som man använder tillsammans med sitt pass vid in- och utresekontrollen i Kina. Man kan söka visumet upp till tre månader innan man åker, och man får sedan visumet hemskickat ca en vecka innan avresa. De 30 dagarna som visumet gäller börjar räknas från tiden för utfärdandet, vilket är en dryg vecka eller så innan avresan. I praktiken betyder det att man får upp mot tre veckors vistelsetid i Kina.

Det som ska bifogas till ansökan som pdf-fil eller jpg-bild är:
* Pass
* Flygbiljett
* Hotellbekräftelse (för första natten eller första hotellet)
* Personfoto

Som jag ser det är fördelarna mot det klassiska alternativet att man slipper skicka iväg sitt pass, vilket jag aldrig tycker om. Det är dessutom ett betydligt enklare ansökningsförfarande för E-visum som inte tar många minuter att klicka sig genom.
Slutligen är det billigare. Priset för ett E-visum är idag 1 200 kr per person inklusive leveransporto vilket ska jämföras med 1 580 kr (+ returfrakt) som ett traditionellt visum med posthantering kostar idag.

Nackdelarna är vistelsetiden om man har för avsikt att stanna mer än två veckor. Ska man stanna i tre veckor så börjar man nog närma sig gränsen. En annan (lite märklig) nackdel är att det inte fungerar för ensamresenären.

E-visum hanteras av Visum till Kina som är officiell partner för Bureau of Exit and Entry Administration Ministry of Public Security P.R.C i Norden.

Exemple på hur ett E-visum ser ut


13 kommentarer:

 1. Hej! Har du testat detta och vet att det fungerar? Det ser ju officiellt ut och så, men det som är lite förvirrande är att jag inte hittar någon information om detta på ambassadens hemsida.
  mvh
  Stefan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan,
   Jag har själv inte använt E-visum ännu. Anledningen att ambassaden inte skriver något om detta är att de själva inte utfärdar denna typ av visum, utan det utfärdas endast av Bureau of Exit and Entry Administration Ministry of Public Security P.R.C., som inte har kontor utanför Kina. I Norden administreras E-visum av Visum till Kina.
   Mvh

   Radera
 2. Mycket välkommet! Upphör aldrig att imponeras av vilken fantastisk nytta vi har genom att regelbundet kika på din blogg Krister! :)

  Mvh
  Anna & Martin

  SvaraRadera
 3. Fungerar detta, enligt China Visa Application Center ska det vara bluff, fick ju klydd nu pga de nya reglerna med att spara sitt gamla pass :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ganska övertygad om att det inte är en bluff efter att ha diskuterat visumet ingående med ägaren till Visum till Kina. Det finns även kundomdömen på hemsidan. Se:
   https://www.visumtillkina.se/omdomen/
   Mvh

   Radera
 4. Hej! Låter intressant. Är det ändå en ansökan person när man är 2 eller fler?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, man gör bara en ansökan där man anger "huvudsökande" och "medresenärer".
   Mvh

   Radera
 5. Hej!

  Jag ska till Peking i november med en kompis och vi ska söka visum. Har ni hört mer om detta e-visum? Är det en bluff eller inte?

  Mvh
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utöver vad jag skrev i kommentaren ovan från 30 augusti så ser jag även att det finns flera på deras Facebooksida som har recenserat tjänsten. Se:
   https://www.facebook.com/kinaupplevelser/reviews/?ref=page_internal
   Om du är osäker kan du kanske kontakta någon av de som kommenterat på Facebook.
   Mvh

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Hejsan!

   Har ni hört om någon mer som använt sådant här visum?
   Det är fortfarande väldigt få som skrivit om det så det känns väldigt osäkert...

   Radera
 6. Ingen bluff. Är i Kina nu och åkte in på den här typen av visum. Inget krångel alls. /Denise

  SvaraRadera
 7. Jag kan säga att vi höll inte på att få komma in i Kina med detta visum. Visserligen råkade vi hamna i en gränskontroll som var väldigt strikt (våra kinesiska vänner berättade om att den anses problematisk) på gränsen mellan Hong Kong och Shenzhen.
  Passkontrollen påstod att de inte kände till företaget som utfärdat detta e-visum/gruppvisum och de försökte till och med ringa dit för att stämma av. Huruvida de fick kontakt vet jag inte. Men efter en dryg timmes väntan vi gränsen gick kontrollanterna till slut med på att släppa oss över gränsen.
  Jag kan bara säga att nästa gång jag åker till kina kommer jag INTE att köpa E-visum då det verkar vara okänt för kineserna

  SvaraRadera