söndag 27 april 2014

Kinas huvudstäder - igen


Jag skrev 2011 en kortfattad artikel om Kinas huvudstäder genom historien. Nu har jag gjort en fördjupning i ämnet och en mycket detaljerad artikel har jag publicerat i sin helhet på Wikipedia:

Min artikel på Wikipedia: Kinas huvudstäder

Under den förhistoriska delen av Kinas historia (fram till ca 1046 f.Kr.) är faktaunderlaget gällande huvudstäderna inte speciellt tydligt. De huvudstäder från den tiden som är mest säkerställda är Zhenxun och Xibo utanför Luoynag och Yin utanför Anyang.

Från Zhoudynastin år 1046 f.Kr. och de följande 3 000 åren fram till i dag är det historiska underlaget av detaljerade källor betydligt bättre. Bortsett från mycket korta perioder då "udda" huvudstäder har förekommit så är det 13 städer som har haft status av att var huvudstad över Kinesiska dynastier/epoker. Dock har de i bland varit samtida då Kina under vissa perioder varit splittrat.

För de äldre tiderna var det Xi'an och Luoyang som var de tongivande huvudstäderna under många dynastier. Även Nanjing har till och från varit en tung spelare. Från år 1053 fram till idag har Beijing med endast relativt korta uppehåll varit huvudstad för Kina.


Karta visande Kinas huvudstäder under de tre forntida dynastierna Xia, Shang och Zhou fram till tiden då Kina blev kejsardömet år 221 f.Kr.


Översikt över huvudstäderna under kejsarperioderna från att Qindynastin bildades år 221 f.Kr. tills att Qingdynastin föll år 1912.

6 kommentarer:

 1. Insåg just att jag inte besökt din blogg på alldeles för länge! Var några år sedan sist, så nu ska jag bli flitigare besökare igen. Asien och framförallt Kina har alltid fascinerat mig, så din blogg är ju en fantastisk källa till kunskap och inspiration...

  SvaraRadera
 2. Tobias,

  Välkommen tillbaka! Som du säkerligen konstaterat så har min blogg för dagen en lite smalare inriktning än den hade "förr". Bloggen går genom olika faser, och vi får se när det svänger nästa gång. ;-)

  Mvh

  SvaraRadera
 3. Tack för din blogg! Du skriver så bra och lärorikt. Jag är en kinesiskastudent från Kalmar i Göteborg, kul att det finns en länk mellan Kina och Sverige i Kalmar!!

  SvaraRadera
 4. Hej Krister! Ska åka till Peking om tio dagar och har haft mycket stort utbyte av att läsa din briljanta blogg! Tror jag läste någonstans om hur man ringer och surfar bäst i Peking men jag kan inte hitta tillbaka till den infon... Är det lätt att köpa sim-kort där som man kan fylla på för mobilt bredband?? Undrar också om det finns något smidigt sätt att spara undan alla blogginläggen för att sedan läsa de offline, tex på planet?

  SvaraRadera
 5. Peter,

  Var det gäller att ringa och surfa kanske detta är vad du söker:
  http://kristeribeijing.blogspot.se/2011/01/lokal-telefoni.html
  http://kristeribeijing.blogspot.se/2010/10/saknar-du-facebook-i-kina-skaffa-vpn.html

  Jag tor inte det finns något enkelt sätt att spara ner hela bloggen för läsning, men om du klickar dig genom de inlägg som du vill läsa senare så sparas de i cacheminnet, och då kan du läsa dem online.

  Mvh

  SvaraRadera
 6. Nu kan jag lite stolt meddela att min artikel på Wikipedia fått utmärkelsen "Utmärkt artikel", vilket visualiseras med en guldstjärna efter artikelnamnet.
  Se:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Kinas_huvudstäder

  Mvh

  SvaraRadera