måndag 3 oktober 2016

Tre dagar i Pingyao


Den historiska staden Pingyao i Shanxiprovinsen har en tämligen unik stadskärna med en mycket stor mängd hus, gator och tempel från Ming- och Qingdynastin bevarade. Därtill har Pingyao en nära på helt intakt stadsmur som omsluter hela staden. (Utöver Pingyao är det bara Xi'an, Jingzhou och Xingcheng som har komplett bevarade stadsmurar i Kina.) Pingyao blev på grund av sitt centrala och strategiska läge Kinas finansiella centrum under Qingdynastin, och där öppnades bland mycket annat Kinas första bank. Tack vare Pingyao's historiskt autentiska utseende har en hel del historiska filmer spelats in där.

Som alltid vid turistattraktioner förstörs en del av den autentiska upplevelsen av kommersen, och så även i Pingyao. Huvudgatorna innanför stadsmuren är fyllda av turistanpassade affärer som säljer krafs, men det får man se igenom, och då är gatorna med dess historiska bebyggelse otroligt vackra.

En egenhet i Shanxi, och definitivt i området runt Pingyao, är att det finns många människor som bor i hus byggda genom att gräva en valvformad grotta in i en bergssida av sandsten. Ingången till grottan förses med en dörr och fönster i varierande kvalité. Många som bor på detta vis är naturligtvis tragiskt fattiga, men det hindrade inte att flera av dem lät oss komma in och titta i deras enkla hem. Mycket intressant, men det är med blandade känslor man hälsar på.

Även i bergssidorna i Pingyaos närområden finns det sevärdheter i form av tempel och historiska byggnadskomplex. Utöver detta besökte i vi även en försvarsanläggning i en bergssida som är uppbygd kring ett nätverk av tunnlar utgrävda i berget. (Zhangbi Ancient Fortress) Anläggningen uppfördes ursprungligen på 400-talet.


En av huvudgatorna i Pingyao.

Miljöbild inifrån någon av alla gårdar som angränsar till Pingyaos huvudgator.

Utsidan av Pingyaos stadsmur.

Hus utgrävda som grottor i en bergssida.

Inifrån ett ”grotthus”. Notera den stora teglade sängen i Shanxi-stilsom är integrerad i spisen för att värmas upp.

En av tunnlarna i försvarssystemet Zhangbi Ancient Fortress.

8 kommentarer:

 1. Är det den sängtypen som kallas 'kang'?

  SvaraRadera
 2. Det år verkligen tragiskt med turistmål som blir turistfällor istället. Jag brukar ofta (tyvärr) störa mig så mycket på sådant att jag har svårt att se bakom det och njuta av det som inte är förstört av souvenirbutiker och korvstånd... :(

  SvaraRadera
 3. Ett hett tips till Dig, Krister: https://www.svtplay.se/video/13350744/historien-om-kina/historien-om-kina-avsnitt-1

  Trevlig kväll! :)
  // Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin,
   Tack för förslaget. Är på resande fot nu, men ska definitivt titta när jag får möjlighet.
   Mvh

   Radera
 4. Nu har jag kikat genom de två avsnitten som finns, och det är definitivt hög kvalité för att vara populärhistoria.
  Mvh

  SvaraRadera
 5. Vackra bilder! Takk for tips :)

  SvaraRadera