måndag 14 september 2009

Restauranggatan Guijie 簋街


Det finns många restauranger i Beijing.
Jag har sett siffror som varierar mellan 40 000 och 60 000 st. Troligen vet ingen hur många det egentligen är - men det är garanterat många. Jag får då och då mailfrågor om rekomendationer på Kinesiska restauranger, vilket är mycket svårt att ge då utbudet är oändligt, och variationen på det som är "Kinesisk mat" är även det extremt stort. Jag rekommenderar sällan någon enskild restaurang.

Mitt vanligaste svar är att åka till gatan "Dongzhimennei Dajie", 东直门 内大街, (dōngzhíménnèidàjiē) som brukar kallas Guijie 簋街. Gatan ligger rakt väster ut från tunnelbanestationen "Dongzhimen", 东直门, dvs parallellt med norra 2:a ringvägen på söder sidan.Dongzhimennei Dajie finns det nästan bara restauranger, och alla är helt Kinesiska. Ingen McDonald's eller Starbucks finns att skåda. Här kan du troligen hitta det du söker inom Kinesisk mat om du inte har allt för extrema önskemål.

De flesta restaurangerna har dekorerat trottoaren utanför med de traditionella kinesiska lyktorna som ser ut som lysande ljusröda ballonger. Miljön ute är Kinesiskt stökig, och inne på restaurangerna är det vanligen lika stökigt och skränigt, men så är det ju här - Välkommen till Kina! Det är även förvånande lite turister här. Du blir nästan ensam västerlänning om du kommer hit.


De Kinesiskt lamp-dekorerade trottoarerna på Dongzhimennei Dajie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar