måndag 21 september 2009

Äntligen!


Jag har genom åren besökt sex olika platser, "sektioner", av den Kinesiska muren. Ett besök på muren är alltid något speciellt, och framför allt den första gången. Jag har dock alltid saknat något som jag nu äntligen gjorde i går:

Jag marscherade de 12 kilometrarna på muren från Jinshangling, 金山岭 till Simatai, 司马台.

Denna marschen är något helt annat än att "bara" besöka en sektion och promenera några torn och tillbaka. Känslan att under flera timmar följa den ringlande muren över bergstopparna ligger riktigt högt på min topplista av fantastiska upplevelser. Här kan man tala om exotiska vyer!

Men - det är inte en helt enkel uppgift. Muren är bitvis riktigt brant, och inte nyrenoverad som på de flesta "turistsektionerna". Det är rejäla höjdskillnader, så det känns i benen dagen efter. Många platser är riktigt farliga med rejäla stup utan några skyddsräcken. För mig tog det totalt fyra timmar vilket jag tror är ganska normal takt.

Ett förvånande trevligt inslag är att lokalbefolkningen från Jinshangling promenerar med på marschen och blir ett roligt sällskap som förser en med vatten eller vad man nu behöver. Avsikten är naturligtvis att sälja souvenirer, typ "I Climbed The Great Wall"-tröjor, men de gör det på ett snyggt sätt så det störde inte upplevelsen. Vi fick en följeslagare som heter 常风霞, Cháng, Fēng Xiá, som var en rolig liten dam. Hon gör denna marschen varje dag!

Har du fysik nog, (för det är lite krävande), så rekommenderar jag skarpt att skippa Badaling och gör denna marsch i stället.

Fantastiska vyer med muren som slingrar sig över bergstopparna.

Mercedes, jag och 常风霞

Som Gert Fylking skulle sagt: "Äntligen!"

Rutten från Jinshanling till Simatai. Notera att muren hela tiden följer bergets högsta punkt.

11 kommentarer:

 1. Jag är mycket imponerad eftersom jag vet själv att det är ganska kämpigt att ta sig tre torn fram och tillbaka, och du såg ju inte ut att vara helt slut heller.

  SvaraRadera
 2. Hej krister, jag har också en mac såsom du och jag studerar i Kina för tillfället. Vad använder du för programvara för att skriva pinyin? Det jag saknar är ett program till macen så jag kan skriva pinyin i sökmotorer och i texter etc och få upp oilka förslag i hanzi samt en ordbok där pinyin används..

  SvaraRadera
 3. Mjukvaran du efterfrågar har jag bara i min telefon, och den heter iCDC, och är gratis. (till iPhone)
  Till datorn använder web-sidan "MDBG free online Chinese-English dictionary"
  http://us.mdbg.net/
  , som har en massa funktioner, men inte riktigt det du söker.

  SvaraRadera
 4. Hej Krister,
  rutten Jinshangling till Simatai verkar vara precis så som jag vill uppleva muren. Hur tar vi oss till Jinshangling och från Simatai med allmänna kommunikationsmedel?

  Vänligen Pelle

  SvaraRadera
 5. Hej Pelle,

  Jag vet inte hur man gör med allmänna kommunikationer. Båda platserna är ganska små så jag tror det kommer att bli ganska krångligt. Jag skulle inte rekommendera att ni försöker.
  Jag föreslår att ni köper en bussresa som lämnar er vid starten och hämtar er vid målet. Dessa resor säljs av de flesta hotellen. Kostar ca 300 RMB/person
  Förslag två är att ni ber tex er hotellpersonal att kommunicera med en taxi så ni blir skjutsade till start och väntar på er vid målet. Kostnaden gissar jag blir ca 800 RMB/bil men det är en förhandlingssak.

  Lycka Till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skriver att vissa sträckor är farliga pga oskyddade stup, hur ila är det?

   Pelle

   Radera
  2. Jag vill börja att poängtera att Simatai numera är stängd, så i dag går det inte att gå den marsch som jag beskriver ovan.

   Inte så lätt att beskriva hur farligt det är, men det är inget större problem för "vanliga vuxna". Dock är det definitivt flera ställen med oskyddade höga fallhöjder där man inte bör gå för nära, men med sunt förnuft så överlever man.

   Mvh

   Radera
  3. Hej Krister, jag åker till Peking och muren om ett par dagar... jag vill gärna gå denna vandring från Jinshangling men vet du om Simatai har öppnat än?
   /Jonas

   Radera
  4. Jonas,
   Simatai har öppnat i någon form, men jag är inte säker på att hela rutten från Jinshanling är öppen. Dock finns det andra lämpliga sträckor såsom t ex från Jiankou till Mutianyu. Se här för fler förslag:
   http://www.beijinghikers.com/hike-in-beijing/great-wall-hikes/
   Mvh

   Radera
 6. Hej! Tips på hur man kan ta sig till Himmelska fridens torg, Den förbjudna staden & MUTIANYU -kinesiska muren Mhh Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pia,
   Himmelska fridens torg och Förbjudna staden ligger i direkt anslutning till varandra i centrala Peking. Du kan ta dig dit med tunnelbanan. Till Mutianyu kommer du enklast med någon av alla arrangerade bussturer som säljs av nära på alla hotell.
   Mvh

   Radera