På restauranger i Kina beställer man vanligen inte individuell mat till varje person som vi gör i väst. Man beställer ett antal rätter till hela sällskapet som alla gemensamt äter från (med sina egna pinnar). Är man inte van vid det, kan det vara lite obehagligt att alla sitter och plockar från samma fat - men man vänjer sig snabbt.
Varje enskild rätt är inte en komplett komponerad måltid utan innehåller ex. bara kött eller bara någon speciell grönsak. Det betyder att om man vill äta exempelvis kött, grönsaker och nudlar så måste man beställa tre rätter. Var och en av dessa rätter är så stora så beställningen kommer att räcka till två eller tre personer.
Detta fenomen är lite trist om man ofta äter ensam som jag vanligen gör. Antingen blir det en ganska ensidig måltid med bara några få rätter, eller så kommer det att bli mycket mat över och relativt dyrt. Det är lätt hänt att det blir det sistnämnda eftersom "systemet" är konstruerat för att kombinera många olika rätter.
(Det finns även "kompletta" måltider att köpa på vissa ställen, men då handlar det ofta om snabbmat eller frukostrestauranger med lite enklare mat.)
I Kina är det extremt vanlig med "DoggyBag" eftersom det oftast blir mat över. Även på mycket fina restauranger är det vanligt att man ber att få den överblivna maten med hem. Det händer att jag ber att få det som blivit över förpackat, men då tar jag inte hem det, utan brukar då ge det till någon behövande på gatan utanför.
Typiska luncher för mig. Två eller tre rätter. På kvällen blir det vanligen lite fler rätter. Notera att jag inte beställer något ris.
Lyxigt!!!
SvaraRadera...och jag formodar att de gor som vi i Sverige. Dranker maten i soya OCH sot-sur sas. :o)
SvaraRaderaDu ger en skev bild min vän, du som har bott där så länge...Har du hört talas om Food Republic t.ex? och många andra små resturanger som serverar sammansatta rätter i portioner för 1,2,osv? Sluta med "kolonialt" spelet plz.
SvaraRadera