torsdag 17 december 2009

Massage


Något mycket lyxigt och prisvärt man absolut ska göra när man kommer till Beijing är att gå till någon av alla trevliga Massagecenter som staden är full av. Även de riktigt fina ställena är med västvärldens ögon (oftast) billiga.

Min rekommendation är att inte vara för snål. Det finns riktigt billiga ställen, men betalar man bara något mer så så blir helhetsupplevelsen betydligt bättre. Då syftar jag huvudsakligen på miljön, men även på servicen. Miljön på de fina ställena är mycket harmonisk och vackert traditionellt Kinesiskt designad och det känns som man flyttar något hundratal år tillbaka i tiden - positivt menat. Det är ofta en fröjd bara gå i "korridorerna" mellan rummen titta. Det är även inte ovanligt att det är fri mat och dryck på de bättre ställena.

Även frisörsalongerna brukar kunna erbjuda enklare och billig massage. Dock byter de ofta till röd belysning under kvällstid, och ändrar sitt utbud därefter.

I bland skyltas det om "Blind massage", vilket en del påstår vara extra bra på grund av att blinda massörer har bättre utvecklad känsel i händerna. Nu är dock historien bakom de Kinesiska blinda massörerna något helt annat. När Kejsarna skulle bli masserade så var det inte acceptabelt för vanligt folk att se Kejsaren avklädd, så endast blinda massörer fick stå för den kejserliga massagen. På grund av detta fick de blinda massörerna hög status. Man ska även tänka på att även om det skyltas om blind massör, så är det inte säkert att han är det.

Ett urval av behandlingar som vanligen finns:
Fotmassage
Kinesernas egen favorit. Inleds alltid med fotbad, och även massage av rygg och ben brukar ingå. Rummen har oftast TV, och andra bekvämligheter, så det kan bli en liten social tillställning där man sitter och pratar, dricker och har det bra medan man masseras. Pris från ca 100 RMB i "fin" miljö, och några tior på den enkla ställena.

Traditionell Kinesisk Massage.
En "traditionell" massage helt enkelt, som inte sticker ut speciellt åt något direkt håll. Man får hela kroppen genomknådad. Pris från 150 RMB i "fin" miljö och från ca 50 på de enklare ställena.

Thai-Massage
En mycket brutal variant. De bänder i dig på alla otänkbara och omöjliga sätt, och man är ständigt nervös att någon ryggkota eller sena ska brista. Trotts detta är det en trevlig och intressant upplevelse. Pris från 150 RMB i "fin" miljö, och inte speciellt vanlig på de enklare ställena.

Olje-Massage
Huvudsakligen en komfortmassage. Man blir mjukt masserad med någon väldoftande olja. Komfortabelt och avkopplande. Lätt hänt att man somnar. Pris från 200 RMB i "fin" miljö och från ca 100 på de enklare ställena.

Ett urval av riktigt bra Massagecenter:
Long Island Massage&SPA, 长岛健身
B1, Jiahui Center, No.6 Jiqingli, Chaoyang District
北京市朝阳区吉庆里6号佳汇中心B1层
Tel: 6551 6112 / 6551 6113

Oriental Taipan Massage&SPA 东方大班
Basement, No.1, Xin Dong Road, Chaoyang District
新东路1号
Tel: 8532 2177

Tai Dian Massage Salon, 泰殿养生会馆
Room 305, Building 6 Jianwai SOHO, Chaoyang District
朝阳区建外SOHO6号楼 305室
Tel: 5859 0707


Så här fint är det på många Massagecenter i Beijing. Bilderna kommer från Long Island Massage&SPA, där jag är "stammis"

6 kommentarer:

 1. Det låter jätteskönt, det blir säker ett besök där om två veckor när jag är på plats i Beijing.

  SvaraRadera
 2. Appropå något helt annat :)
  Kom och tänka på att du hade varit med mr Bing som "drickare" och jag undrade hur du klarade det? Det brukar bli många man ska dricka med och även om vi svenskar klarar en del så går det inte att dricka 20 kineser under bordet.
  Hamnade i en sådan situation en gång och löste det med att luska ut vem som var "hårdingen" i gruppen och ursäkta mig att jag inte kunde dricka mot alla men om han drack så skulle jag också dricka och det verkade som att det accepterades.
  Vad är det bästa sättet för att inte "tappa ansiktet"?

  SvaraRadera
 3. Guiyang/Chengdu-banketterna gick över förväntat, dvs jag klarade mig utan att bli allt för tok-full.

  Angående hur man överlever att vara huvudperson på en Kinesisk bankett, och att även hålla sig över bordet är tillräckligt intressant ämne för att bli ett eget blogginlägg. Jag återkommer efter lite research, då jag själv inte är expert inom området - utan hamnar ibland själv under bordet. ;-)

  SvaraRadera
 4. Intressant läsning! Jag upptäckte din blogg av en slump för en vecka sedan och håller just nu på att gå igenom äldre inlägg.

  Framför allt uppskattar jag historien om varför massage tidigare reserverats för blinda. I Sydkorea ledde ett förslag för ett antal år sedan om att avskaffa ensamrätten att utföra professionell massage till stora protester och tyvärr även ett antal självmord.

  När jag upptäckte femomenet för första gången frågade jag runt en del för att få reda på bakgrunden. Jag lärde mig då att det finns en mörkare aspekt av varför massage var reserverat för blinda. I folktron ansågs blindhet vara ett tecken på att den själ som tillhörde kroppen hade flytt och ersatts med en annan ande. De som föddes blinda sågs som dödfödda där en demon tagit tillfället i akt för att komma till vår värld. Därför behandlades blinda i bästa fall med misstänksamhet. Att låta dem utföra massage var ett utslag av välgörenhet samtidigt som det passade med prydhetsidealet.

  Denna folktro är mer eller mindre bortglömd i städerna. Men på landsbygden (och framför allt i Tibet) är det fortfarande ett svårt stigma att vara blindfödd.

  SvaraRadera
 5. Sandra,

  Ja, de flesta "fenomen" har en rad förklaringar. ;-)

  Mvh

  SvaraRadera
 6. Wanting to move your office or move to an alternate home?
  Pressing and cautiously shipping your assets to the new area
  is an unpleasant errand. You can depend on Mackenzies Removals
  and Storage for a tranquil migration. You can utilize your opportunity
  to deal with different stresses while we assist you with
  moving with most extreme solace.
  We will visit your property and examine your migration prerequisites
  in detail with the goal that you're in every case well-educated pretty
  much all parts of your pressing and capacity administration.
  visit:
  storage service
  Budget Removals in Sheffield
  Servile Relocations
  House removal Specialists

  SvaraRadera