En väldigt stor del av alla företag i Kina som hanterar kontanter har en "Räkna-och-Kontrollera-pengar"-maskin. Den fungerar så att man lägger i en eller flera sedlar i facket uppe på maskinen, och så rasslar sedlarna genom maskinen och hamnar i ett annat fack på sidan. Sedlarna räknas, och på samma gång så genomgås någon form av äkthetstest.
Eftersom att 100 RMB fortfarande är största sedeln i Kina så kan man ibland behöva maskinen för att räkna större belopp, men anledningen för mindre företag att ha maskinen är huvudsakligen att de är rädda för falska pengar.
Jämfört med tex Sverige är det mycket vanligt med falska pengar i Kina, men det är inte så vanligt så att man dagligen behöver vara överdrivet rädd. Som turist är man ju vanligen köpare, och de pengar man mottager är ju således bara växelpengar (som inte är lika attraktiva att förfalska som 100-lappen), och ens ursprungliga pengar kommer ju oftast från växlingskontor eller uttagsautomater som får klassas som säkra i sammanhanget.
Det man ska vara rädd för med avseende på falska pengar i Kina är i stället att någon försöker byta ut dina pengar mot falska. Enklaste varianter är helt enkelt att du betalar med en 100-lapp och säljaren byter skickligt ut den mot en falsk, och upplyser dig om att han inte kan ta emot din falska sedel utan vill ha en annan, och ger tillbaka den falska 100 lappen till dig.
Det finns mer eller mindre sofistikerade varianter på detta, men det är inte så väldans vanligt. Det rådet man kan ge är att hålla ögonen på din sedel tills den är accepterad. I princip alla som ta emot pengar kollar på dem noga, eller kör dem i ovan nämnda maskin.
Under mina år här har jag två gånger drabbats av falska pengar. Ska man dra någon statistisk slutsats av det så är det så är det att det händer då och då, men är man här bara några veckor så är sannolikheten inte speciellt stor att man drabbas - men visst kan det hända. Som förstagångsturist tillhör man den mest attraktiva gruppen för denna typ av bedrägerier.
Om man drabbas och har rymlig samvete så kan man ju faktiskt försöka betala med den falska pengen på något annat ställe - men något sådant skulle förstås aldrig jag göra. ;-)
"Räkna-och-Kontrollera-pengar"-maskin som finns på väldigt många företag i Kina som hanterar kontanter. En stor anledning är för att skydda sig mot falska pengar.
Hej hittade precis hit! Själv har jag en hel del att göra med Kina eftersom vi jobbar med ett projekt där. Inte så lätt alla gånger, men än så länge har jag inte råkat ut för några falska sedlar iallafall ;-)
SvaraRaderaJa du, den oxfilén, de smörstekta kantarellerna och den kokta färskpotatisen var helt klart värd en hand! Lägg därtill lite beasås OCH persiljesmör ;)
SvaraRaderaÄntligen har jag tagit mig in på din sida också! Har ju inte lyckats från Kina och varit mycket nyfiken. Kul och intressanta inlägg :)
Ska fixa en proxy i kina när jag kommer tillbaka så jag kan slippa alla spärrade sidor.
50 lapparna är viktigt att kontrollera med, vänd den lite fram å tillbaks så ska 50 nere i hörnet skifta färg mellan grönt och rött (beroende på vinkel) enklaste testet för att kontrollera äktheten.
SvaraRaderaEn av mina två falska sedlar som jag sprungit på var faktiskt en 50-lapp. Den var dock en väldigt dålig kopia, så det borde ha räckt med en blindtest eftersom att pappret var väldigt annorlunda.
SvaraRaderaDock lättare att säga i efterhand. ;-)