onsdag 15 september 2010

Resebudget


Vad kostar det att semestra/turista i Beijing?

Naturligtvis finns det inget generellt svar som stämmer på alla, men jag försöker ge de grova riktlinjerna för en typisk semesterresa till Beijing. Vissa kostnader blir billigare om man är två, så i exemplet nedan räknar jag per person, men förutsätter att man reser som par och delar boende/taxi mm. I dag är en RMB aningen mer värd än en SEK.

Flygbiljett
Det händer att man kan hitta flygbiljetter från Stockholm till Beijing för 3995 SEK, men det är inte så vanligt, och om man gör det så är det troligen ändå inte på det datumet du vill åka. Ett mer normalt biljettpris är mellan 6 500 och 7 500 SEK. Om man kan acceptera att mellanlanda i t ex Amsterdam så blir det ofta lite billigare. Bor man inte nära någon av de större flygplatserna så tillkommer någon extratransport på några hundralappar.

Boende
Man får en relativt hög turiststandard på ett hotellrum för 400 RMB/natt. Lägger man på någon hundring blir det riktigt fint, och drar man av motsvarande är det fortfarande OK, men lite enklare. Dessa är priser för ett dubbelrum, så är man två blir det halva kostnaden per person. Kan man tänka sig att bo enkelt kan det bli ännu billigare.

Mat
Normalt ingår inte frukost i rumspriserna i Beijing. (Om det ingår så är det troligen ett resebolag som köpt ett paket med frukost och rum). Hotellfrukost är relativt dyrt, så det är ofta att rekommendera att käka även frukosten på någon "extern" servering. Kan man äta Kinesisk frukost kostar det bara några få RMB, och vill man ha "Egg och Bacon" i västerländsk stil så går det på typ 30-50 RMB.
Typiska lunch/middags-rätter på en lokal restaurang kostar mellan 10 och 40 RMB, och man brukar beställa några stycken olika. Äter man lite enklare till lunch och lite mer på kvällen så kan det bli snitt på 30-50 RMB/person/måltid.
Summerat så är en tänkbar total matkostnad 75-150 RMB/person/dag, men det går att äta betydligt billigare (och dyrare) om man vill.

Utflykter/Attraktioner
De vanligaste attraktionerna i Beijing (typ Förbjudna staden) kostar några 10:or i entre. Det som är lite dyrare är att åka till muren som kostar några hundralappar om man tar en bussresa. Totalt hamnar man ungefär totalt 400 - 600/person om man besöker "måste-attraktionerna".

Shopping
Naturligtvis kan man köpa hur mycket prylar som helst, men om man bara köper de typiska "Turist-i-Kina-måste-sakerna" (typ Kinesiskt Te, lite Siden och några Prydnadssaker etc) så kommer man ganska långt på några hundralappar även om det kan springa iväg om man väljer den högre kvalitetsnivån.

Övrigt
Man åker normalt en hel det taxi i Beijing. "Vanliga" resor inom stan kostar 10-20 RMB. Taxi till flygplatsen ca 80-100 RMB. Kanske vill man även gå på massage eller Pekingopera och då blir det några hundra. Man har även kostnad för VISUM, och lite andra småsaker. Man köper också "omedvetet" lite vatten och någon glass här och där så totalt kan man räkna med ytterligare några hundra så det tickar gärna på lite extra.

Så vad kostar då en "normalresa" på 10 dagar per person till Beijing?

Svar: 13 950 SEK - EXAKT ;-)

Tre olika kostnadsscenarier för en 10-dagars turistresa till Beijing. Kostnaden är SEK/person om man åker två tillsammans. Det blir aningen dyrare om man reser ensam. Om man vill leva lyx så är det ganska lätt att även passera "Högt"-alternativet. Jag gissar att de flesta hamnar mellan "Lågt" och "Högt"

7 kommentarer:

 1. Hej Krister
  Ett tips är att titta in på Kinaresor då och då
  där finns för tillfället "restresor" till Beijing
  9 dagar med flyg, hotel, frukost, transfer och visum för 7645:-. Åker själv den 4 oktober och kommer till ditt fik.
  Ingemar

  SvaraRadera
 2. @Ingemar

  Det låter som ett bra pris.
  Du är mycket Välkommen till Beijing, och till MiMiShan!

  Mvh

  SvaraRadera
 3. Glöm dock ej att räkna med priset för övervikt i resväskan på flyget hem, alternativt kostnaden för att posta hem paket. Man handlar gärna på sig väldigt mycket!

  Kinesiska postverket tog ca 750 RMB för att skicka drygt 15 Kg med båtfrakt när vi var i Beijing i somras. Och efter en nervös väntan på lite drygt 2 månader kom allt fram.

  SvaraRadera
 4. Hamnade av en slump här. Men vilken intressant blogg du har! Pluggade i Kina i ett år men jag har konstigt nog inte varit i Beijing än. Jag lär nog besöka väldigt snart :)

  SvaraRadera
 5. Hur fungerar det med kreditkort i Beijing?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På varuhus och lite större restauranger fungerar det vanligen bra med kort, men mindre ställen och taxichaufförer vill ha kontanter. Man bör definitivt alltid ha kontanter tillgängliga. Se även:
   http://kristeribeijing.blogspot.se/2010/09/ja-det-finns-uttagsautomater-i-beijing.html

   Radera