lördag 31 mars 2012

En helg att jobba


Denna helgen jobbar nästan alla i Kina som normalt jobbar "kontorstider" (dvs måndag till fredag). Anledningen till övertiden lördag och söndag är att i stället vara ledig måndag och tisdag så att ledigheten sammanfaller med en av de "nya" allmänna helgdagarna som är nu på onsdag. (dvs totalt tre lediga dagar på rad)

På onsdag så är det 清明节 (Qīngmíngjié) som på engelska brukar heta "Tomb Sweeping Day" eller något liknande. Man kan ungefär jämföra det vid vår "Alla helgons dag". Folk besöker sina anhörigas gravar och går till något tempel, men det är även en dag att ta det lugnt och gå till någon park för att koppla av och kanske flyga drake.

Det jag menar ovan med "nya" allmänna helgdagar är att från år 2008 fick Kina tre nya allmänna helgdagar. Innan dess var det bara nyår, första maj och nationaldagen (första oktober) som de var lediga.

清明节 som ljudöversatt till svenska heter "Qingming Festivalen" kan härledas över 2 500 år bakåt i tiden och har sitt urspring i Zhou-dynastin 周朝.

4 kommentarer:

 1. Hej! Tack för en fantastisk bra blogg. Jag reser till peking om 14 dgr. Har du ngn kommentar till ryktena om militärkupp och arresteringar av bloggare?

  mvh
  Björn

  SvaraRadera
 2. Björn,

  Tack, och välkommen till Peking.

  Jag är numera för dåligt uppdaterat på det kinesiska nyhetsflödet för att ha någon åsikt. Posta gärna en länk, så ska jag kommentera.

  Mvh

  SvaraRadera
 3. Ha en Glad Påsk även om du är en bit från Sverige!

  SvaraRadera
 4. Elisabeth,

  Tack, och jag önskar Dig det samma!

  Jag är faktiskt i skrivandets stund fortfarande i Sverige, men om bara några timmar passerar jag bron över till Köpenhamn för vidare transport mot Kina.

  Mvh

  SvaraRadera