torsdag 5 april 2012

Stekt Ägg på Kinesiskt Vis


Jag får ofta frågor om vad som är "riktig" Kinesisk mat, och nu när kokböcker och tv-kockar nära på helt dominerar mediautbudet så kan det ju vara passande att även jag ger mitt bidrag. Jag tänker därför nu presentera receptet på Stekt Ägg på Kinesiskt Vis.

Dessa råvarorna behövs:
❏ 2 ägg
❏ soja
❏ svartpeppar (optional)

Gör så här:
1. Stek äggen i stekpanna och servera på tallrik
2. Dutta på lite soja.

Det går att variera måltiden med följande metoder.
Man kan välja att steka äggen "sunny side up" eller "over easy"
Man kan komplettera med att tillsätta mald svartpeppar.
Prova er fram vilket som passar just Er bäst.

Äggen ska med fördel ätas med pinnar, men om man känner obehag för det så smakar det faktiskt ungefär lika även om man äter med kniv och gaffel. (men det är inte rätt)

Rätten gör sig bättre till "vardag" än till "fest", och jag brukar själv tillaga den ganska ofta.

Smaklig måltid!

"Stekt Ägg på Kinesiskt Vis". Här i utförandet "sunny side up" utan svartpeppar.
Det kan se lite märkligt ut när man duttar på soja och det bildas små sjöar, men det är inget man behöver vara orolig för.

8 kommentarer:

  1. Steker man i olja eller smör i Kina? Enligt SR:s Meny används inte olivolja pga att den smakar så mycket.

    Lyssna här om du missade:
    http://sverigesradio.se/sida/ljud/3785960

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ännu ett svårt recept att ge sig på, men jag ska göra ett försök. Det smakar säkert utsökt.

      Radera
  2. Rickard,

    Jag upplever att olja är betydligt vanligare än smör i det kinesiska köket. Just olivolja däremot är inget jag har reflekterar över så jag tror inte det är så vanligt - men som kanske framgår som underton i mitt ironiska inlägg så är jag mycket sällan i köket, och är därför helt fel person att fråga.

    Inger

    Det är modigt att du vågar försöka, men bli inte besviken om första försöket inte blir så bra. Det krävs lite övning.

    Mvh

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att jag är hyfsat van att äta med pinnar, men det jag tyckte var krångligt att äta med pinnar i Kina var just: hela stekta ägg, hela kokta ägg och hela väldigt oljiga svampar... ;)

    SvaraRadera
  4. Nu läste jag förresten kommentarerna och har en kommentar till: Jag tror att olja är vanligast, men eftersom man (vad jag läst) använder väldigt höga temperaturer vid matlagningen är det bara vissa oljor som är lämpliga (minns inte vilka, men det var inte olivolja)

    SvaraRadera
  5. Jodå, jag märkte att du kryddade med en gnutta ironi.

    Jag tror också att olja är vanligast. När man tittar på kinesiska matlagningsprogram brukar kockarna oftast använda någon typ av olja, men smör har jag aldrig sett.

    SvaraRadera
  6. Jag har nu frågat runt här lite och fått svaret att olivoljan har i kraft att vara något nytt och roligt från Europa nu i modern tid gjort entre i det kinesiska köket, men olivolja ingår inte i den traditionella matlagningen.

    Mvh

    SvaraRadera
  7. Någon tevekanal, CCTV tror jag, har faktiskt nyligen börjat visa reklam för olivolja (eller "oliv-oila" på kinesengelska).

    SvaraRadera