tisdag 22 mars 2011

Mellanlandning i Beijing


Som några av er kanske vet är jag ganska aktiv på olika diskussionsforum med Kina-tema. En vanligt uppkommande fråga är om man har en mellanlandning i Beijing på några timmar på väg någon annan stans, vad hinner man då göra?

Först vill jag kommentera ett vanligt felaktigt rykte:
"Om man stannar mindre än 24 timmar behöver man inget visum till Kina"
Fel!
Vid mellanlandning får man stanna på flygplatsens transithall i 24 timmar utan visum. Man måste ALLTID ha visum för att komma in i landet.
"Visas are not required of aliens who hold air tickets to the final destination and have booked seats on international airliners flying directly through China, and will stay in a transit city for less than 24 hours without leaving the airport."

OBS!
Efter att detta inlägg skrivits har det tillkommit nya regler. Se här.


Hur mycket tid behöver man då för att hinna se något i staden?
Jag skulle vilja säga att allt över 5 timmar mellan landning och avgång hinner ni spendera i centrum. Dvs har ni 7 timmar så kan ni göra 2 timmar i centrum. Jag baserar min kalkyl på att det grovt räknat tar två timmar från landning tills ni är på plats i centrum, om ni bör lämna centrum 3 timmar innan nästa avgång.

Hinner man till muren?
...är en vanlig fråga. Den delen av muren som ligger lägligast från flygplatsen är Mutianyu 慕田峪 även om det är bättre väg till Badaling 八达岭 . Jag tror transporttiden kan bli ungefär samma till dessa båda sektioner.
Det är lite knivigt att bedöma transporttid till muren men jag tycker man kan räkna med tre timmar från landning till både Mutianyu och Badaling om man inte har allt för mycket otur.

Man ska planera in minst två timmar (gärna tre) vid muren. Tid mellan avresa från muren och nästa flygs avgång bör vara minst fyra timmar.
Summan av detta är att har man 9-10 timmar mellan landning och avgång så bör man hinna ett besök på muren.
Jag vill betona att jag inte provat denna variant själv, och att det är en del risk i projektet. Man måste även kunna komunicera med taxichauffören för att få honom att fatta att han ska stanna och vänta på er medan ni "turistar" på muren.
Följande text kan ni skriva ut och ge taxichauffören. Det betyder kort:
"Ta mig till Mutianyu, vänta på mig där och ta mig sedan tillbaka hit till flygplatsen igen"
我想包你的车去慕田峪长城,等我在长城,然后送我回机场。


Min dotter Ammie på Kinesiska muren vid Mutianyu 慕田峪.

26 kommentarer:

 1. Vilken fin bild på din flicka med muren i bakgrunden!

  SvaraRadera
 2. Tack,
  och hon är ännu finare i verkligheten.

  SvaraRadera
 3. Kommer få ett stopp i Peking på 18 timmar och försöker lista ut om man behöver ordna visum från Sverige innan(dyrt +1000sek) eller om det går att ordna på flygplatsen då man landar.
  Verkar fortfarande väldigt svårt att begripa vad som gäller.
  Lästa några trådar på Lonely planet
  http://www.lonelyplanet.com/thorntree/thread.jspa?threadID=2034762
  "It's a "temporary landing permit," a "stopover permit" or some such, but not a visa"

  För oss spelar det ingen roll vad det kallas, frågan är om vår stopp-over i peking går att ordna på plats.
  Du verkar ju uppdaterad på detta, vet du hur det verkligen ligger till.

  /Stefan

  SvaraRadera
 4. Stefan,

  Du får stanna PÅ FLYGPLATESEN i 24 timmar utan visum. Om du ska in i landet måste du ha visum.

  Visum som söks på flygplatsen beviljas bara i vissa specialfall, och tursim lär inte vara tillräckligt skäl. Vanligen får man inte kliva ombord på planet mot Kina utan att ha visum eftersom flygbolagen är skyldiga att kolla detta för sina passagerare.

  Slutsatsen är alltså att du definitivt ska skaffa visumet innan du åker till Kina.

  Mvh

  SvaraRadera
 5. Jag har efter att detta inlägg skrevs fått tillsänt mig en reseberättelse som beskriver ett förfarande att komma in i kina UTAN visum. Se:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2011/12/till-kina-utan-visum.html

  Mvh

  SvaraRadera
 6. Hej Krister!

  Jag reser ifrån Adelaide(Australien) till London och har en stopover i Beijing. Jag landar kl 23 och flyger ut kl 13 dagen efter. Så vad jag förstår är det ganska tajt med tid att hinna med muren, speciellt om man ska räkna med 2 timmar dit och 4 timmar tillbaka. Tror du jag hinner och har jag tillräckligt med tid vid muren om jag bestämmer mig för att åka dit?

  Jag måste ju övernatta någonstans så jag skulle ju kunna välja ett hotell i närheten av muren?

  Tacksam för tips!

  Med vänlig hälsning,
  André

  SvaraRadera
 7. Andre,

  Om flyget lyfter kl 13 så skulle jag, som skrivits ovan, rekommendera att du lämnar muren kl 11. Dvs är du där kl 9 på morgonen så skulle det fungera.

  Det finns naturligtvis hotell nära muren, men jag har aldrig bott i någon av dem, så jag kan inte rekommendera något. Om du landar kl 23, så kanske du anländer till hotellet kl 1 eller 2 på natten, vilket kanske blir lite märkligt. Om du vill vara lite äventyrlig föreslår jag i ställer att du sover på ett SPA i centrum. Se:
  http://kristeribeijing.blogspot.se/2010/11/spa-ett-alternativ-till-hotell.html
  Du kan ju överväga att lägga förmiddagen i centrum i stället för muren. Glöm heller inte visum-situationen.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Krister! Och tack för svar!

   Visumsituationen är lite knepig, för det första så är det rätt mycket pengar för bara några timmars spenderande. För det andra befinner jag mig i Australien, vilket gör det svårare för mig att fixa visum antar jag, måste ta mig till en svensk ambassad eller liknande?

   Om det är något jag vill se så är det muren dock, eller förbjudna staden. Men alla innebär extra restid och man vill ju inte missa flyget till london.
   Och centrum ligger väl åt fel håll om jag vill till muren?

   Vet du om det finns det hotell på själva flygplatsen så man kan sova utan att behöva betala för visum?

   Med vänlig hälsning,
   André

   Radera
 8. Andre

  Du ska inte till en svensk ambassad utan till en KINESISK ambassad för att få visum till Kina. Det är inte omöjligt att det är ett annat prisläge att fixa visum i Australien, men jag vet inte några detaljer om det.

  Jag ser att jag ovan gjorde en märklig felräkning angående tiden vid muren. Lyfter ditt plan kl 13, så måste du lämna muren kl 9, dvs ganska tidigt.

  Ja, centum ligger sydväst om flygplatsen och muren ligger norrut. Se:
  http://kristeribeijing.blogspot.se/2011/08/karta-over-kinesiska-muren-den-basta.html.
  Förbjudna staden öppna kl 08:30, och du kan ju stanna där till kl 10, och sedan bege dig tillbaka mot flygplatsen.

  Jag har aldrig reflekterat över något hotell inne på flygplatsen, så jag tror inte det finns. I ditt läge bör du även fundera över detta:
  http://kristeribeijing.blogspot.se/2011/12/till-kina-utan-visum.html
  (även om jag inte vågar råda dig i frågan)

  Mvh

  SvaraRadera
 9. Okej! Säg om jag vill hinna med både Förbjudna staden och muren, när behöver jag vara vart då och i vilken ordning skulle jag kunna ta dem, om det ens är möjligt att hinna?

  Med vänlig hälsning,
  André

  SvaraRadera
 10. Andree,

  Som jag skrev i kommentaren ovan så måste du LÄMNA muren kl 09:00 på morgonen för att ha marginal att komma med ditt plan kl 13. Att bege sig upp till något närliggande hotell på natten för att sedan tidigt på morgonen se muren är genomförbart, men inget jag rekommenderar den som inte är väl familjär med att röra sig i Kina.

  Förbjudna staden hinner du med enligt tidplanen i min kommentar ovan.

  Att hinna med BÅDE Förbjudan staden och muren under dina förutsättningar skulle kräva att du besöker muren på natten, och sedan lämnar muren ca kl 06:00 för att då bege dig mot Förbjudna staden tills den öppna kl 08:30, och därefter återvända till flyplatsen.
  Teoretiskt möjligt, men absolut inget att rekommendera.

  Min rekommendation är att du besöker Förbjudna staden och struntar i muren. OM du ska ge dig på projektet att bege dig mot muren mitt i natten, så se till att vara MYCKET påläst och förberedd på vart du ska.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, det kanske blir Förbjudna staden då. Jag hade fått känslan av att de flesta kineser i storstäder pratar eller åtminstonde förstår engelska? Men jag kanske fått allt om bakfoten.

   Men som det lutar åt nu blir det hotell syd-väst om flygplatsen och sedan förbjudna staden på morgonen. Lämnar jag den vid 10 med taxi så borde jag hinna till flygplatsen kl 11?

   Vet du hur det är med taxibilar, finns det gott om dem överallt? Kan de engelska mestadels? Eller är det säkrare, billigare och snabbare att åka tåg/buss?

   Med vänlig hälsning,
   André

   Radera
  2. Andre,

   De flesta kineser förstår inte engelska, även om det finns många som gör det i vissa branscher (t ex personal i turisthotell). Taxichaufförerna kan till 99% inte engelska. Om taxichauffören kan engelska så är det någon som specialiserat sig på att lura turister. Du måste ha alla adresser du ska till skrivna på kinesiska. Se:
   http://kristeribeijing.blogspot.se/2010/06/kinesiska-adresser-i-beijing.html

   Ja, det tar ca en timma från centrum till flygplatsen med taxi, så det blir lagom att lämna centrum kl 10.

   Det finns vanligen taxibilar "överallt" i centrum. Det blir naturligtvis billigare att ta tåg eller buss, men jag tycker inte ni ska ge er på detta i er situation. Taxi är inte dyrt. Typ 100 RMB från centrum till flygplatsen. Se:
   http://kristeribeijing.blogspot.se/2009/11/hur-tar-man-sig-till.html

   Jag tycker det vore roligt om du skriver ett mail till mig (eller en kommentar här) när ditt äventyr är över och berättar hur det gick. ;-)

   Mvh

   Radera
 11. Jag och en kompis kommer mellanlanda i Beijing 16:15 14 januari och åker nästa dag 13:55 15 januari. Vi hade tänkt o besöka både kinesiska muren och den förbjudna staden, kommer vi hinna med detta och hur rekommenderar du att vi ska fördela tiden
  MVH/ Nahir

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med dessa tiderna måste mi välja mellan muren och Förbjudna staden. Ni kommer inte hinna med någon av dessa platser den 14:e då ni inte hinner dit innan de stänger.

   Förbjudna staden öppnar kl 08:30 så ni kan hinna springa genom en del direkt på morgonen den 15:e och sedan åka direkt till flygplatsen därefter.

   Muren (t ex Badaling och Mutianyu) öppnar ganska tidigt, så ni kan gå upp tidigt som attan och se till att vara där t ex kl 8 för att sedan åka mot flygplatsen kl 10.

   Om ni ska ge er på projektet att hinna med muren så se till att ta god hjälp av ert hotell med att göra upp med en taxi som kör er till muren och sedan väntar på er där för vidare transport mot flygplatsen.

   Stort Lycka Till!

   Radera
 12. Tack för informationen!
  Vi skulle verkligen vilja besöka både och så vet du när de öppnar och stänger respektive muren samt förbjudna staden? Nu om vi inte hinner åka till något av ställena den 14, vad föreslår du att vi ska göra den kvällen, vart ska vi besöka, några marknader kanske?
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öppettider:
   Badaling 07:00 till 18:00
   Mutianyu 08:00 till 16:00
   Förbjudna staden 08:30 till 18:00
   (Information hämtad från: (http://www.kinaupplevelser.nu)

   Ni kommer in till centrum ca kl 18, och är mina förslag att antingen shoppa på någon marknad (Sidenmarknaden är nog det vanligaste valet) eller kan ni bege er till OS-parken och se den mycket vackra kvällsbelysningen.
   Ät Pekinganka till middag.

   Mvh

   Radera
  2. Hur långt är det till Badaling från flygplatsen med trafik och hur lång är det från förbjudna staden till flygplatsen med trafik?. Vad skulle du helst rekomendera av dessa två ställena?
   Mvh

   Radera
  3. Om du läser inlägget ovan igen så har du mina tydliga svar på dina frågor om transporttid skrivet där.

   Man ska inte underskatta det tänkbara strulet med resan till muren, så i er tidspressade situation är min rekommendation att ni väljer den Förbjudna staden (som ligger precis i centrum, så det är betydligt enklare med transporterna)
   Mvh

   Radera
 13. Hej!
  Vad kostar det ungefär med taxi från flygplatsen till Mutianyu samt att taxin väntar och sedan tar oss tillbaka till flygplatsen. Mvh Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Johan,

   Jag minnas att jag tidigare i år betalde typ 700 RMB för en heldag med en taxi t o r muren (Juyongguan) ink. Minggravarna. Jag har även året innan betalt 800 RMB för en heldag t o r Östra Qingdynastins gravar som ligger längre bort än Mutianyu.

   Nu vet jag inget om dig, men om du inte kan kinesiska så kan det bli svårt att hantera prisförhandlingen. Jag skulle gissa att du kan hamna på ca 600 till 800 RMB för din resa.

   Skulle taxichauffören gå med på att köra på taxameter och slå det som enkelresa, och väntetid tre timmar enligt rusningstaxa så gissar jag att du hamnar något över 600 RMB.

   Mvh

   Radera
  2. Hej!
   Nej jag har inga kunskaper i Kinesiska. Är det stor risk att dom försöker lura mig, vilka rättigheter har man i så fall?
   Tack för så snabbt svar :-)
   /Johan

   Radera
  3. Ja, dom försöker sannolikt lura dig i den meningen att föreslå ett för högt pris, men efter att ni är överens så är det vanligen inga ytterligare problem. Möjligen att de vill ha lite extra för någon vägtull eller så, men det är inte så dyrt.

   Skriv ut och ta med dig texten:
   "我想包你的车去慕田峪长城,等我在长城,然后送我回机场。"
   Det betyder: "Ta mig till Mutianyu, vänta på mig där och ta mig sedan tillbaka hit till flygplatsen igen".

   Betala hälften när ni börjar resan och hälften när ni är tillbaka på flygplatsen så har du lite säkerhet.

   Lycka Till!

   Radera
 14. Känns lite riskabelt de där.....åka med någon som det är omöjligt att kommunicera med �� vad händer om taxi föraren lämnar mig i sticket vid muren......är man rökt då eller går det att få tag i någon annan taxi....alternativt ta en buss?
  /Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge du bara betalat halva beloppet så kommer han sannolikt inte att lämna dig.
   Om det ändå skulle hända så kommer du inte att vara nödställd. Det går bussar, och du kan säkert även hitta andra taxibilar. Dock bör du har en tidplan som tål lite förseningar.

   Radera
 15. Gott nytt år hälsning mina vänner ...
  Idag delar jag mitt verkliga liv genombrott vittnesbörd om hur jag fick min ex tillbaka till älska mig ...
  Jag vill att ni alla ska gå med mig för att tacka en fantastisk man. Gudar använder honom för att återställa mitt äktenskap hem från skilsmässa, för några veckor sedan kom min man som släpper mig för en annan kvinna tillbaka för att be om ursäkt för mig för försoning tillbaka till äktenskapet.
  Till att börja med trodde jag aldrig att Dr.Oduduwa (dr.oduduwaspellcaster@gmail. Com) kan hjälpa mig att vinna tillbaka min ex-kärlek tillbaka från en annan kvinna, jag provade, jag följde uppriktigt följde Dr.ODUDUWA kärlek stavinstruktioner och det överraskar mig att efter tre dagar av att ha kastat kärleksförtrycksförbättringen, den andra dagen efter
  min man ringde mig på telefon, vi talar snyggt, han ber om ursäkt ber mig förlåtelse, han tycker så ledsen över allt han har gjort fel mot mig, min man älskar mig fortfarande lika mycket som jag älskar honom mer. just nu är vi helt tillbaka tillsammans i kärlek, jag är väldigt nöjd med mitt nya liv som familj ... allt mitt tack till dr.Oduduwa.
  Jag lovar Oduduwa att dela detta bra arbete med världen, verkligen Love-Spell-arbetet till mitt bästa. Jag rekommenderar starkt vänligen kontakta honom för lösning på varje kärleksförhållandekris idag ...
  - Kärlek stava inkantationsbön för att få tillbaka ex kärlekspartner,
  - Stava bön för att stoppa skilsmässa
  - Stava bön för att vinna tillbaka Förtroende till förhållande
  - Stava böner för att stoppa mardrömmar eller dåliga drömmar på natten.
  - Kärleksförtryck för att locka nya kärlekskvinnor / män
  - Om du vill få ditt eget barn.
  - Stave Talisman ring för makter, rikedom och berömmelse.
  - Örtvård och läkning mot alla blodsjukdomar.
   Jag bekräftar detta själv, det magiska kärlekstämningen fungerar. Det fungerar för mig och det kommer säkert att fungera till ditt bästa.
  (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)

  SvaraRadera