onsdag 29 augusti 2012

Att flyga till BeijingDet är konstaterat både genom den mängd frågor jag får skickat till mig och de trådar som ständigt dyker upp i  olika reseforum att det är många som är fundersamma på hur man hittar kostnadseffektiva flygbiljetter till Beijing. Jag vet, inte minst efter att själv gjort ca 25 ToR-resor till Beijing, att priserna är minst sagt varierande mellan olika tider och olika flygbolag.

Jag tror man hittar de billigaste resorna genom att använda prisjämförelsesajter på nätet, och en sida som jag upplever både bra och tydlig är Skyscanner där man enkelt kan jämföra olika tillgängliga alternativ.

Från Sverige är det bara Air China som flyger direkt till Beijing utan mellanlandningar vilket oftast är skönast. Hos andra flygbolag måste man byta flyg under resans gång, exempelvis i Helsingfors eller London vilket kan kännas jobbigare och tar längre tid. Resa tar cirka 8 – 9 timmar (utresan är vanligen ca en timma kortare än hemresan). Air China (中国国际航空公司) är ett flygbolag som specialiserat sig just på resor till och från Kina och flyger till närmare 190 olika destinationer runt om i världen, däribland Stockholm

Bor man i södra Sverige så är det inte ovanligt att den smidigaste vägen till Kina är från Köpenhamn. Själv flyger jag oftast därifrån. Söker man riktigt billigar resor kan ibland vägar över t ex Amsterdam eller Moskva vara fördelaktiga.

När man flyger från Arlanda till Beijing så landar man på flygplatsen Beijing Capital. Det är Beijings internationella flygplats och den ligger ca 30 kilometer nordöst om stadskärnan. Det är enklast att ta taxi från flygplatsen, men det går också bussar och ett expresståg. Beijing Capital (Terminal 3) är idag världens näst största flygplats med 78 miljoner passagerare per år (2011). 
Förutom Beijing Capital finns det flera andra flygplatser i Beijing som huvudsakligen är militärflyplatser, exempelvis Beijing Nanyuan Airport (南苑机场) som numera flyger civil inrikestrafik. Det har också precis börjat byggas en ny flygplats i Beijing som är planerad att vara klar 2017 som troligen kommer att få namnet Beijing Daxing International Airport (大兴国际机场). Den byggs ca fem mil från staden (i riktning mot Tianjin), och kommer med sina nio landningsbanor att ha en kapacitet som betydligt överskrider världens största flygplats idag. Det nämns hissnande passagerarsiffror på uppemot 200 millioner per år.

10 kommentarer:

 1. Glöm inte bort att den närmsta internationella flygplatsen för åtminstone alla som bor i Skåne inte är svensk. SAS har dagliga turer mellan CPH och PEK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja - och det gäller inte bara för Skåningar. Jag flyger själv oftast från Köpenhamn och jag utgår från Kalmar.

   Not: Inlägget uppdaterat på förekommen anledning. ;-)

   Mvh

   Radera
 2. Hej Krister,
  Och nu en 'som det känns riktigt dum fråga'.
  Sitter och fyller i ansökan om visum. Men 2.3 Date of entry. Skriver man datumet man flyger eller när man kommer fram. Det skiljer ju en dag.
  Mvh Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skriver det datumet man planerar att "göra inträde" i landet, dvs det datumet du landar i Kina, vilket som du skriver vanligen är dagen efter man avreser.

   Mvh

   Radera
  2. Tack så jättemycket. Nu börjar det kännas att vi ska åka :-) Nu har vi också kollat hotell så vi har nu 2 kvar :-)
   Kapok och Inner mongolian grand. Nu gäller det bara att välja :-(

   Radera
 3. Kan man leva med en mellanlandning i Helsingfors, som ju ändå är åt rätt väderstreck, kan jag verkligen rekommendera Finnair som brukar ha kampanjer på Arlanda-Beijing för endast ca 3700 kr om man bokar ett halvår innan man planerar resa.

  I min mening ett mycket bra pris och service, underhållning och mat ombord var helt ok så i dagsläget skulle jag välja Finnair alla gånger. Mellanlandningen i Helsingfors, där man byter till större flygplan, tar 1-2 timmar och Finnair flyger även till Shanghai, Hong Kong och Chongqing som de introducerade nu så sent som i maj :) Även dessa destinationer brukar kunna ha riktigt bra kampanjpriser.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Martin,

   Ja visst fungerer Finnair bra. Jag har själv flugit flera gånger över Helsingfors och du har en bra poäng i att Finnair har flera olika destinationer i Kina vilket kan göra att man kan slippa de ibland inte så roliga inrikesflygningarna.

   Mvh

   Radera
 4. Skall till Kina nu på Torsdag och kan ju tipsa västkustbor om att Hainan airlines e billiga, 3.500 med en mellanlandning i Brussel, helt ok till Kina tycker jag.

  SvaraRadera
 5. Hej alla Peking experter!
  Håller som bäst på att planera min första resa till Peking och undrar lite... Hur lång tid behöver man vara i Peking för att inte stressa runt bland de vanligaste sevärdheterna?
  TACK!
  /Cecilia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du inte ska känna stress så bör du nog vara mer än en vecka, kanske två. Man kan klämma in de de tyngsta sevärdheterna på en vecka, men det blir ett ganska kompakt program.

   Mvh

   Radera