söndag 28 oktober 2012

Kinesiska pyramider


I slutet av andra världskriget 1945 flög den amerikanska stridspiloten James Gaussmann över Kina i närheten av Xian 西安, och såg då vad han beskrev som:
"...a gigantic white pyramid....The pyramid was draped in shimmering white...It could have been metal, or some other form of stone. It was white on all sides".
Detta var ursprunget till mysteriet om "The Great White Pyramid." 1947 dök det upp ett fotografi (nedan) som har blivit förknippat med James Gaussmann's upptäckt men som inte riktigt stämmer in på James berättelse. Det finns även en berättelse från 1912 av den australienska handelsmannen Fred Shroeder som berättar om en 1000 fot hög pyramid i Kina som rimligen även den syftar på samma vita jätte.

Det finns en massa teorier om vad som är "Great White Pyramid" och många hävdar att det är Qianling Mausoleumet 乾陵Liangshan-bergen utanför Xian. Detta kan mycket väl vara sant, och det tycks även fastslaget med acceptabel säkerhet att fotot från 1947 föreställer grav-pyramiden till kejsare Wu of Han 汉武帝 som för övrigt har nästan exakt samma bottenarea som den både högre och äldre Cheops-pyramiden i Egypten.
Det finns även en hel del konspirationsteorier om att Kina försöker dölja existensen av pyramider för omvärlden av olika skäl.

Jag tror inte "den stora massan" vet att det finns gott om pyramider i Kina. Utanför den historiska staden Xian finns det ca 38 st och de flesta är från Handynastin 漢朝 (206 f.Kr till 220 e.Kr). Jag har tidigare skrivit om den första kejsarens grav-pyramid (Qin Shi Huang 秦始皇) som ligger öster om staden, men norr om centrum mot flygplatsen finns det mycket fler. Dessa pyramiderna är nu alla bevuxna med träd och gräs och få har blivit utforskade.
Om man särskilt ska nämna någon av dessa pyramiderna utöver Qin's så öppnades 2006 ett museum för pyramiden till kejsare Jing of Han 景帝 (188 till 141 f.Kr.) där man hittat något som kan liknas vid den kända Terrakottaarmen, men de flesta av statyerna är nakna och utan armar så de ger inget militärt intryck.
Det finns även några stycker pyramider utanför Luoyang 洛阳 vid Gula floden 黄河.

En annan typ av kinesiska pyramider finns i Ningxia 宁夏 i det stora gravfältet Western Xia Tombs 西夏王陵. Här finns en vansinnig massa pyramider från Västra Xia Dynastinen 西夏. (år 1038 till 1227). Dessa toppiga pyramider har ett utseende som jag tror få förknippar med Kina.


 Fotot från 1947 som ofta felaktigt kopplas samman med James Gaussmann's iakttagelse av "The Graet White Pyramid", Fotot har visat sig föreställa graven till kejsare Wu of Han 汉武帝 ca 3 mil nordväst om Xian


 Qianling Mausoleumet 乾陵 (ca 7 mil nordväst om Xian) som tycks vara den mest tänkbara kandidaten att representera "The Great White Pyramid"


Utgrävningarna vid "Jing of Han"-pyramiden (ca 1 mil norr om Xian) där man hittat skulpturer som definitivt för tankarna till den mycket mer kända Terrakottaarmen


I Ningxia-provinsens Western Xia Tombs 西夏王陵 finns på en yta av 50 kvadratkilometer ca 250 gravar med "pyramider" med en ganska speciell arkitektur.

Google Earth-bild av en typisk Kinesisk pyramid. Detta är graven till Han Pingdi 漢平帝 (som styrde Kina kring år 0) som finns drygt två mil nordväst om Xian. Notera att även denna har en yta som motsvarar Chepos-pyramiden.


2 kommentarer:

  1. Intressant läsning !


    www.cqnet.se

    SvaraRadera
  2. vad jag vet så är det ett förbjuden område för civil-befolkning. finns mycket hemligheter som Kina inte vill dela med världen.Skulle man kunna gå in i pyramiderna så skulle man tydligt se symbolerna på väggerna att( Gamla Turk folket) var där och byggde all vita pyramiderna där.Men Kina vill inte att forskarna ska kunna gå in och forska

    SvaraRadera