lördag 4 januari 2014

Krister i Beijing goes Wikipedia


Jag reflekterar allt för ofta över att inom vissa områden är den tillgängliga informationen på vårt svenska Wikipedia väldigt svag. Vad det gäller t ex kinesisk historia kan det bitvis vara helt bedrövligt dåligt om man går utanför det som ryms inom populärhistorian. Engelska Wikipedia är naturligtvis bättre, men fortfarande "big room for improvement".

För att i alla fall göra något åt situationen har jag själv roat mig med att börja konvertera mitt eget material in i Wikipedia. Huvudsakligen till den svenska versionen, men jag har även börjat komplettera den engelska. Det är mycket tidsödande att skriva på Wikipedia eftersom varje påstående hela tiden måste backas upp med referenser och det finns en hel del regelverk kring hur man får skriva.


Följande inlägg här på bloggen finns nu kompletta som Wikipediaartiklar:

Wikipedia: Suidynastin
Wikipedia: Luoyangs historia
Wikipedia: Kejsarkanalen

Med Kina-anknytning, men som inte har något ursprung här i bloggen, har jag även skrivit:
Wikipedia: Yan (Zhoudynastin)

Jag är även inne och kompletterar här och där i redan befintliga artiklar.
I den mån någon är intresserad av att följa vad jag gör på Wikipedia så loggar jag mina aktiviteter på min profilsida:
Wikipedia: Användare:KristerBlomberg

Notera att Wikipedia är ett levande forum där artiklar ständigt utvecklas, så det är mycket troligt att ovanstående sidor kommer att byggas om i framtiden av någon annan än mig.

Visserligen ingen koppling till denna blogg, men för den som är intresserad av antik arkitektur kan jag även nämn att jag just skrivit:
Wikipedia: Parthenons geometri


Skärmdump från min artikel Luoyangs historia på Wikipedia som den såg ut 2014-01-14.

5 kommentarer:

 1. Bra initiativ! Dina artiklar gällande kinesisk historia har hittills varit utomordentligt läsvärda, trovärdiga och intressanta, och dessutom kryddade med underhållande och personliga observationer. Hoppas du inte råkar ut för alltför många "wikipettrar" :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!,
   Kul att det uppskattas, Jag hade annars börjat få en känsla av att mina texter är på väg att bli lite för "smala".

   Mvh

   Radera
 2. Sent omsider, men: Kul att du börjat på Wikipedia! Jag är själv Wikipedian men snubblade in på din blogg och fick se detta. Nu har jag rett ut vem du är på Wikipedia också och jag har bara gott att säga om dina alster. LittleGun

  SvaraRadera
 3. LittleGun
  Trevligt att du hittat hit, och trevligt att det jag skriver uppskattas.
  Jag kan dock inte minnas att vi har haft någon närmare kontakt i Wikipedia-världen?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, någon explicit kontakt ha vi inte haft. Men jag har läst artiklar du startat/utökat och jag har sett din pseudonym på t ex Senaste ändringar. Och i samband med min upptäckt av bloggen stalkat något;) LittleGun

   Radera