lördag 21 augusti 2010

Äntligen iPhone 4


När jag jobbade i telecombranchen vande jag mig vid att alltid ha den absolut senaste mobiltelefonen, och den vanan har jag inte lyckas skaka av mig. Att ha en drygt ett år gammal iPhone 3 är ju hopplöst omodernt, så jag är ju helt enkelt tvungen att skaffa en iPhone 4.

För en månad sedan kostade en olåst iPhone 4 ca 13 000 RMB i Beijing vilket är att överdriva. Eftersom jag var på väg mot Paris beslutade jag att köpa där. I Paris fick jag tragiskt nog konstatera att det var flera veckors väntetid så det blev inget köp. I Sverige samma sak, och dessutom är samtliga telefoner som säljs i Sverige operatörsbundna, vilket inte är OK för mig som använder China Mobile. Hopplöst!

Så - tillbaka till Kina utan telefon. Nu är situationen helt annorlunda här. Eftersom iPhone 4 nu är lanserad i Hongkong så har elektronikmarknaderna i Beijing fyllts med telefoner därifrån. Efter hårt prutande lyckas jag köpa en 16BG/Hongkong för 6 500 RMB (ca 7 000 SEK). Inte billigt, men vad ska jag göra? Jag var ju tvungen. Nu kanske jag klarar mig ett år till. ;-)
Det finns även Amerikanska telefoner här som går att köpa billigare, men de är lite tveksamma om man själv ska uppgradera mjukvaran, och de problemen är jag riktigt trött på.

Dagens Outfit:
Telefon: iPhone 4
Tröja: Burberry Slimfit
Frisyr: "Beijing Street Cut"
Klocka: Breitling Avenger Skyland
Humör: Nöjd

22 kommentarer:

 1. Du är en jävligt rolig människa!

  SvaraRadera
 2. Vad har du tänkt ska hända med din gamla ajfån?

  SvaraRadera
 3. Jag har redan en rad med intressenter, och även elektronikmarknaderna här vill köpa den, så den har uppenbarligen ett andrahandsvärde.
  Har ännu inte bestämt mig.
  Ska jag lägga till dig på listan?

  SvaraRadera
 4. Jag köpte min i Hong Kong 5500 HKD /ca 5300 SEK)
  Fast det var 32Gb varianten då. Apple Shop. Kan ju inte vara så dyr frakt därifrån till dig.

  SvaraRadera
 5. Du tycks fått ett bra pris. Den prislista som jag hittat för Hongkong/Apple Store är:
  16 GB: HKD 4,988
  32 GB: HKD 5,888

  Jag vet att jag har betalat ganska mycket för komforten att köpa den här i Beijing där de ej officiellt säljs ännu, och så har jag lite bråttom också. Rimligen kryper priserna ner här om ett litet tag när importen kommer upp i volym.

  SvaraRadera
 6. Dina ögon lyser av tillfredsställelse.

  SvaraRadera
 7. Nja, jag siktar också på en fyra.
  Behöver ta mig till Hong Kong för att köpa allt möjligt. Dator, kamera, ajfån... Säkert också annat när jag ändå är där.

  Vet du vart jag hittar billigt flyg dit? Det blir väl att boka från Peking antar jag?

  Tåg är väl saftigt? Tar väl 2 dygn eller nåt va? Riktigt så skoj är det ju inte att åka tåg...

  Lycka till med din försäljning av luren!

  SvaraRadera
 8. Jag tror definitivt att det blir billigast att boka flyget härifrån. Biljetter säljs "överallt", dvs enkelt att ordna.
  Tåget tar ca 25 timmar, så det blir kanske lite väl drygt.

  Glöm inte att du behöver multipla inträden på ditt VISUM för att åka till Hongkong.

  SvaraRadera
 9. Hejsan.
  Vet du om man törs köpa en systemkamera i Beijing? Om du tror det är en bra ide, skall man leta upp en mindre butik som säljer elektronik då eller?
  //Anita

  SvaraRadera
 10. Hej Anita,

  Överlag är jag inte rädd att köpa elektronik här så länge man gör det på de riktiga elektronikmarknaderna. Köp inte på de typisk turistmarknaderna.

  Den allra största elektronikmarknaden heter Zhongguancun, 中关村. Se:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2009/11/elektronikmarknaden-zhongguancun.html

  Nackdelen med att köpa här är att det är osäker hur det fungerar med garantin när du kommer till Sverige. Du kommer kanske även att få Kinesisk eller Engelsk kontakt till laddaren. Vidare så får du nog ingen Svensk manual.

  Kan du leva med detta så är det helt OK att handla här.

  Överlag vet jag inget om just kameror, men jag har köpt många telefoner här. Däremot har jag bekanta som köpt både kameror och datorer och varit nöjda.

  SvaraRadera
 11. Tack Krister. You got a point.
  Men jag kommer nog få x visa eller nåt som gör att jag kan åka hur jag vill under ett år.
  Det är vad jag förväntar mig i alla fall och ingen sa nåt på ambassaden om min önskan om flera inträden.

  SvaraRadera
 12. Tur att jag bor pà Sicilien. Har en Nokia fòr 200 Sek....:=0. Skàms nàstan att skriva det, men okay...I let it out!

  SvaraRadera
 13. @Jessica, Jag har åkt till HK x antal gånger från Peking med Hong Kong Airlines (www.hkairlines.com). De brukar vara billigast, boka på nätet var du än är i världen, funkar alltid utan problem.

  @Krister, det borde vara dags att släppa iFåne och gå över till något som är bättre och inte "instängt". Alltså en Androidlur, det borde ju en ingenjör som du kunna uppskatta ;)

  Mvh Daniel

  SvaraRadera
 14. @Daniel

  Ha Ha - Denna frågan har debatterats i spaltmil på de olika elektronikforumen, och alla debattörer är antingen "1" eller "0" angående iPhone. "Älska" eller "Hata". Inget mellanting.

  För mig är det så att "Android-tiden" är förbi. (Jag har även släppt Windows). Jag har börjat uppskatta användarvänligheten i Apples produkter, och som ingenjör uppskattar jag det eleganta och enkla.

  Jag hade en period i mitt liv som "hackare" då jag satt och knackade kod, och då var inte Apple något för mig. I dag känns Apple helt självklart. Ungefär som att gå från manuellt växlad bil till automat.

  SvaraRadera
 15. <HEEEJ ! såg att du verkade vara mycket intresserad av iphone osv. Du köpte din i kina eller hur? :) Min syster ska åka dit i december , vet du vaf en iphone kostar där nu? är riktigt sugen på en ! tacksamm för svar , du ska majla mig på aaandreeas@hotmail.com eller svara här tack :) föresten hur fungerar det med garantin? (av iphone) //ANDREAS

  SvaraRadera
 16. @Andreas
  Jag har köpt mina telefoner här på de "ordinarie" elektronikmarknaderna, och då blir det utan garanti.
  Sedan förra veckan så kan man även köpa iPhone 4 på Apple Store och då får man naturligtvis garanti. Priser är 4 999 RMB för 16 GB.

  SvaraRadera
 17. Gäller samma pris på dom "ordinarie" också? elle rär det billigare där? :)// ANDREAs

  SvaraRadera
 18. Nu efter att Apple Stora har börjat sälja, så är priserna ungefär samma, men det var inte så många veckor sedan de var många tusenlappar dyrare, så priserna rör sig hela tiden.

  SvaraRadera
 19. bor du i kina japan eller nåt sånt land ?? vad kostar iphone4 isåfall i svenska kr :p

  SvaraRadera
 20. @Anonym
  Har du i huvudtaget läst något i texten?

  SvaraRadera
 21. Hej! Jag flyttar till Shanghai i september och funderar på det här med en mobil. I sverige har jag nu en iPhone 4 som jag är nöjd med. Min frågor är: Kan jag / borde jag ta med den ner och stoppa in ett kinesiskt micro simkort? Eller bör jag köpa en telefon där? Jag vet ju inte riktigt hur det fungerar i Kina eftersom att när jag var i Beijing förra året fick jag hjälp att köpa ett vanligt billigt kontantkort i en kiosk av de jag bodde hos. Nu flyttar jag ju för ett par år och då vill jag veta vad som är bäst, också om man har abonnemang eller kontantkort?

  SvaraRadera
 22. Michelle,

  Jag ser ingen anledning till att du inte ska ta med din iPhone till Kina. Om din telefon inte är operatörsbunden så kommer den att fungera med de kinesiska abonnemangen.
  Om du inte får tag på micro-sim så kan du gå till någon elektronik-marknad eller vanlig telefonförsäljare så kan de klippa ett vanligt sim-kort så det passar åt dig.
  Jag har ingen erfarenhet av att teckna telefon-abonnemang i Kina, och det är nära på standard att alla använder kontantkort, så det är definitivt enklast.

  Mvh

  SvaraRadera