söndag 12 januari 2014

När historien var nära att ta en annan riktning


Kejsardömet Kina grundades år 221 f.Kr. efter att riket Qin erövrat samtliga konkurrerande länder under de Stridande Staternas period i slutet av Zhoudynastin. Dock var historien snubblande nära att ta en helt annan vändning, vilket skulle gett dramatiska konsekvenser på historien...

Av de sju rikena som i slutet av de Stridande Staternas period kämpade om makten, så hade starka Qin år 228 f.Kr erövrat Han, Wei och Zhao. Nästa rike på tur var Yan (med Ji, dvs dagens Beijing som huvudstad).


Yan's kronprins Dan 燕丹子 (som satt fången hos Qin, men rymde 232 f.Kr.) försökte rädda situationen och skickade år 227 f.Kr. sin chefsambassadör tillsammans med sin vasall Jing Ke 荊軻 på besök till Qin med det officiella uppdraget att förhandla fram en diplomatisk lösning på kriget. Med sig hade de två gåvor: Huvudet från en general som hoppat av från Qin till Yan och en karta över delar av dagens Hebei


Inuti den hoprullade kartan låg även en gömd kniv, och tanken var att när ambassadören visade generalens avhuggna huvud för Qin's kung (som då förhoppningsvis skulle bli lite distraherad) så skulle Jing Ke rulla fram kniven och mörda kungen.


Det exakta förloppet när de väl träffade kungen är lite oklart, men de lyckades aldrig mörda Qin's kung och de blev i stället själva avrättade, och Qin anföll och besegrade senare Yan...och Chu...och Qi...och skapade kejsardömet Kina. Skapade "天下".


Historien kan låta lite som en saga, men "sagan" finns nertecknad i flera av varandra oberoende skrifter, så det är ganska troligt att det kan vara sanning bakom. Variationer finns dock, vilket jag tycker stärker sanningshalten. T ex i den mest kända boken om händelsen: Yandanzi 燕丹子 "Prince Dan of Yan" beskrivs att Jing Ke lyckades hugga örat av kungen innan han själv blev dödad, men den detaljen saknas i de övriga versionerna.


Den färgstarka spelfilmen Hero 英雄 från 2002 är sannolikt inspirerad av Jing Ke's mordförsök, men utspelar sig några år innan, när det fortfarande var sju riken.Bild från filmatisering (av LionTelevision) av mordförsöket på Qin's kung föreställande kniven som Jing Ke just rullat fram ur sin karta och nu ska använda för att försöka mörda kungen, vilket dramatiskt skulle förändrat Kinas historia om han lyckats.


Karta som visar Kina under de stridande staternas period vid tiden för Jing Ke's mordförsök på Qin's kung när staterna Han, Wei och Zhao redan var erövrade av Qin och Yan står på tur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar