lördag 1 oktober 2016

En varning för Jiankou


Jiankou är en relativt lång och helt orenoverad sektion av Kinesiska muren (ca 20 km). Jag har efter mitt tidigare besök där 2006 vid flera tillfällen rekommenderat och hyllat denna sektion eftersom den är mer eller mindre helt orenoverad och fri från turistshopping. Kanske den genuinaste sektionen i Pekings närområde.

I dag skulle jag utöka mina erfarenheter av Jiankou genom att tillsammans med några vänner gå en ”hiking” på muren från Jiankou till den betydligt mer exploaterade Mutianyu som ligger några timmars vandring öster ut. Vi fullföljde inte, utan vände tillbaka efter några torn och en knapp timme. Med rimlig risknivå för sitt liv är det helt enkelt allt för farligt att fullfölja denna vandring. Muren, som på många ställen har rasat, stiger extremt brant – nära på lodrätt upp för bergssidorna och de en gång existerande trapporna finns inte längre. Vid flera tillfällen under vår relativt korta vandring passerade vi passager där ett minimalt felsteg skulle medföra att man störtar ner längs bergssidan till en sannolik död. Varje år dör en handfull turister vid Jiankou, och många blir strandsatta på någon klipphylla och lyckas inte komma tillbaka. Hittills i år har (enligt lokalbefolkningen) två turister dödats vid Jiankou.

Tidigare har jag gjort hikingen mellan Jinshanling och Simatai och det är en ”Walk in the Park” jämfört med Jiankou till Mutianyu

Kontentan av ovanstående är att om man inte verkligen är ute efter ”bergsklättring” och är helt medveten om riskerna så ska man inte ge sig på att klättra på muren vid Jiankou. Själv bedömer jag mig ta betydligt högre risker än den stora massan, men jag tycker att detta är på fel sida om sundhetsgränsen. Bilderna nedan från vårt äventyr ger en indikation av hur brant och svårklättrat det är.

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Vilken fantastiskt bra sida som får med det mesta man behöver för sin kinaresa. :)
  Åker till Beijing/Shanghai nu i april och kikar på lite olika alternativ när det gäller ett besök på muren. Har tidigare gjort turen mellan Jinshanling och Simatai (2005) och gillade det skarpt. Nu åker jag med ett gäng andra vänner och denna tur var aktuell igen, men läst att det är avstängt och väldigt förändrat (restaurerat) runt Simatai, så jag blev mindre sugen på det.
  Det jag är mest sugen på nu är just den turen du avråder från (Jiankou-Mutianyu) så jag undrar lite vart i Jiankou som ni startade er vandring och vart ni vände. Har kollat runt en del och det är ändå rätt många som utgår från byn Xizhazi och börjar vandringen på muren vid Zhengbeilou och går österut till Mutianyu. Började ni också vid Zhengbeilou eller startade ni mer västerut?
  Med vänlig hälsning,
  Martin

  SvaraRadera
 2. Ja vi utgick från Xizhazi och klev på muren ca en kilometer väster om Zhengbeilou, men vände efter kanske 500 m. Dvs jag har aldrig passerat öster om Zhengbeilou, så det är möjligt att den sektionen inte är lika farlig.
  Det finns ganska många olika vandringsleder upp till muren vid Jiankou, och det kan vara lite trixigt att ta sig dit. Om ni vill kan ni skicka ett mail till mig så kan jag skicka lite kartor och mer detaljer.
  krister.blomberg@bairuilong.se
  Mvh

  SvaraRadera
 3. Ok, ja vad jag förstått så är det väldigt knepigt att ta sig fram på muren just väster om Zhengbeilou.
  Det vore väldigt snällt om du har info och kartor, jag mailar dig. //Martin

  SvaraRadera