lördag 29 augusti 2009

Sidenmarknaden


Sidenmarknaden (The Silk Street, 秀水街, Xiùshuǐjiē) är Beijing's (och Kinas) största och mest kända shoppingcenter med inriktning på turister. Det finns en rad konkurrenter, men Sidenmarknaden är den som har stört och bredast utbud, och är mest städad. De andra är lite mindre och ruffigare. Har man bara tid med en marknad tycker jag man ska välja Sidenmarknaden just på grund att den är en turistattraktion i sig, och har "allt". Andra marknader kan vara lite billigare och mer specialiserade inom olika områden.

Marknaden ligger på östra sidan mellan 2:a och 3:e ringvägen utmed Beijing's stora huvudgata Changanjie, 长安街, som skär genom hela staden. Man tar sig enkelt hit med tunnelbana Linje 1, och hoppar av vid Yonganli, 永安里.

Under våren 2005 flyttade marknaden in i sin nuvarande byggnad. Innan dess var det en öppen utomhusmarknad i gränderna utanför. I dag är det är ca 200 000 besökare i veckan, och under OS dagarna var det nära 2 millioner kunder! Försäljningen är uppdelad på ca 1 500 småaffärer med totalt ca 3 000(!) anställda.

Byggnaden har försäljning på 7 plan, varav de två 2 översta är med lite "lyxigare" butiker som jag inte riktigt tycker passar in här. Utbudet är i princip allt som en turist vill ha, och en stor del är kopior av märkesvaror. Idag är myndigheterna en aning tuffare mot försäljningen av piratkopior, så alla märken är inte öppen synlig - men de finns där, och du kommer att bli tillfrågad om dem.

första och andra våningen säljs det kläder i alla former. Jackor, byxor, skjortor etc.
Tredje våningen passar bäst in på namnet "Sidenmarknaden" då det är här siden och annat tyg säljs. Även slipsar, skarfar och underkläder.
Fjärde våningen har huvudsakligen smycken, klockor, solglasögon och elektronik.
I första källarplanet finns det skor, väskor, bälten och plånböcker.
Utöver "huvudkategorierna" så finns det även massor med annat plock som leksaker, te, prydnadssaker, pennor mm. mm.

Försäljningsmiljön är mycket påfrestande med försäljare som hela tiden ropar på dig och ibland sliter i dig. Det kan vara lite roligt i början, men inte så kul i längden. Dock har försäljarna ganska hårda förhållningsregler om hur de får bete sig och det är tex. inte tillåtet för dem att vara oförskämda.

Varenda artikel som är skriven om denna typ av marknader har en "skola" i hur man prutar och en lista på vad saker ska kosta, så jag tänker bli den första att låta bli. Man lär sig ganska snabbt ändå. Överlag så uppfattas priserna här som mycket låga av oss västerlänningar, och många kommer ut med betydligt mer prylar än de tänkt sig.

Kvalitén på varorna? Kan vara hur bra eller hur dålig som helst. Det gäller helt enkelt att titta noga på det du köper, och så att ha lite tur.

Södra gaveln av Sidenmarknaden. Här utanför står det alltid en hel rad med turistbussar, som väntar på shoppande turister.

Mina kompisar på plan F2. Det är i denna affär jag alltid har handlat genom åren så vi har blivit bra bekanta, och jag behöver inte pruta längre utan får acceptabelt pris direkt.

En av alla klockförsäljare på plan F4. Egentligen är hon inte så glad eftersom jag inte köpte någon "Rolex" av henne, trotts att hon garanterade "A-Quality, No Problem".

18 kommentarer:

 1. helst... inte hällts!

  SvaraRadera
 2. Åker till Beijing i maj, och som shoppingnarkoman tycker jag att Sidenmarknaden låter som rena himmelriket... :)

  SvaraRadera
 3. Man kan inte skriva om sidenmarknaden och inte ge några tips om hur man prutar.
  1. Priset de först ger er är 10 gånger högre än det de skulle acceptera.
  2. Gråter inte säljaren så har du blivit lurad.

  SvaraRadera
 4. Mei Wenti eller något xD<33

  SvaraRadera
 5. Vet du var man kan hitta kläder till hundar (chihuahua) i beijing? Min pojkvän är där just nu och har letat massor men hittar inga =/ Får gärna vara "märkes" hundkläder.... Skulle vara jättebra med lite tips!

  SvaraRadera
 6. Det är inte något jag själv dagligen köper, så jag fick hjälp av en Kinesisk bekant, och vi hittade ett ställe som har.
  Det ligger utanför östra 3:e ringvägen så det kostar inte så många 10:or i taxi att åka dit.

  Följande bör fungera att visa taxichauffören:

  珠江帝景商业南街
  酷迪宠物用品店

  Lycka Till!

  SvaraRadera
 7. tja tänkte julhandla i november mest leksaker till mina grabbar är det krångligt att posta stora paket typ en trampbil (elektrisk), har hört talas om toy-market vad är det ?

  SvaraRadera
 8. @Anonym

  Att skicka paket är lite struligt, men inget omöjligt. För mer detaljer, se:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/09/skicka-paket-till-sverige.html

  Beijing Toy Market ligger precis jämte den stora turistmarknaden "Pärlmarknaden", 红桥市场, dvs ganska centralt nära Himmelens Tempel

  SvaraRadera
 9. Hej Krister!
  Vilken bra blogg du har! Mycket intressant att läsa, speciellt nu när ett besök i Beijing är planerat senare i vår. Jag undrar om du vet något bra varuhus eller butik i Beijing som säljer hushållsredskap, främst bakredskap till cupcakes? Har försökt googla på det men hittar inget om det eller någon som kan tipsa om detta... Om du själv inte är bakintresserad så kanske du känner nån som har koll på området? Tack för en intressant blogg!

  SvaraRadera
 10. Caroline,

  Tack för komplimangerna. ;-)

  Jag tror du hittar det du söker i de flesta större shoppingcentrer. De brukar ha en våning full med hushållsprylar. Ett förslag i mängden är "Landao", 蓝岛大厦 som ligger strax öster om Chaoyangmen-bron.
  Jag köpte själv en stor riskokare för en massa år sedan, och den köpte jag på Xidan (shoppingdistrikt), och jag vill minnas att det var i "Grand Pacific" 北京君太百货 som ligger precis söder om Joy City.

  Du kan börja med att fråga personalen på ditt hotell var närmaste stora shoppingcenter ligger, och springa genom det.

  Jag kan i sammanhanget nämna att bak-kulturen i kina inte är i närheten av vad den är i Sverige. Ett "normalt" kök i Kina har inte ugn, så högst sannolikt är utbudet lite annorlunda än vad du är van vid.

  Mvh

  SvaraRadera
 11. hej krister!
  kanonbra logg du har.
  vet du hur man lättast tar sig från flygplatsen till sidenmarknaden?
  // micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Micke,

   Tack!

   Lättast blir det med taxi, men du kan även även ta tåget från flygplatsen som ansluter till tunnelbanenätet och hoppa av vid Yonganli (Linje 1). Dock blir det två byten.

   Mvh

   Radera
 12. Vi har nyss varit där, om du tar taxi från flygplatsen så va säker på att ni är överrens om priset och att dom verkligen sätter på taxametern. Oss blåste dom stort och kan man inte språket är det svårt att argumentera. Mestadels skrattade taxiförarna åt oss och åkte iväg när vi pekade på taxametern och vi inte godtog att betala "onehundred, twohundred etc"
  /Lena

  SvaraRadera
 13. Anne

  Finns det kläder i st 42-44 till kvinnor eller är det bara till mindre? Mvh Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne,

   Jag har faktiskt ingen aning om hur stort st 42-44 till kvinnor är men de har alla storlekar som "vanliga" (västerländska) turister vill ha, så om det inte är extremt stora kläder du söker så tror jag du kan hitta dem.

   Mvh

   Radera
 14. När jag var på Sidenmarknaden så fanns det stora storlekar. Du kan inte välja efter vårt storlekssystem och tro att du t ex kan ha samma XL som här hemma, utan du får lägga på ett antal X, jag har sett XXXXXL, men prova för att vara säker.

  SvaraRadera
 15. Sidenmarknaden har fått en renovering sedan jag var där första gången i oktober 2005. Jag var på återbesök 20130810 och upptäckte hur fräsch Sidenmarknaden har blivit.

  Sidenmarknaden är den enda av de tre marknader som fortfarande har CD till försäljning. Fast pris på skivorna och runt 35 Yuan för dem.

  Inte nog med det, det finns en butik på Sidenmarknaden som har en skylt "Billigare än Ullared". I den butiken prutar säljarna själva! Ju mer du köper desto mer sänker de priset utan att du behöver be om det.

  Här är det klart lättast att få ned priset och det snabbt. Gå dit, prata svenska och säg att du känner till Ullared så går det lätt att få ned priserna.

  Åge

  SvaraRadera