På många sätt missförstås Kina på grund av vår oförståelse, okunskap och att vi alltid ser allt ur ett västerländskt perspektiv. Ett av dess områdena är synen på diktatur, som vi i västvärlden oftast förknippar med Hitler's eller Saddam Hussein's regimer, och alltid bedöms som något fruktansvärt som måste bekämpas.
Nu är världen inte svart och vit, och det finns varianter av demokrati och diktatur. Fundera på följande:
Jag tror att den stora massan av Svenskar har ungefär följande syn på sitt jobb:
- På jobbet är det naturligt att man inte väljer sin chef. Så är det och det är inget konstigt med det. Vissa tycker om sin chef, andra inte.
- Man pratar i princip aldrig skit "utåt" om sitt företag. Man är lojal. Man skulle aldrig komma på tanken att skriva en negativ insändare om sitt eget företag, eller ge en negativ bild av sitt företag till en kund. Man kan göra det till familj och bekanta, men aldrig offentligt. Detta är helt naturligt när man är anställd.
Denna beskrivning av Svenskens förhållande till sitt jobb, är ganska relevant för det förhållande som en Kines har till sitt land. En normal Svensk lägger mer än 50% av sitt vakna liv på jobbet. På samma sätt som vi Svenskar inte gråter varje dag för att vi lägger halva vårt liv en diktatur-liknande värld, så gråter inte Kinesen för att han lägger hela sin tid där.
Det skrivs mycket okunnigt i ämnet om hur förtryckt det Kinesiska folket är, och många av dem som skriver har troligen aldrig varit i Kina och mött den "vanliga" Kinesen som är stolt och nöjd med sitt land.
Kineserna själva anser att de har demokrati då ledarna tillsätts av representanter för folket, men är överlag ganska ointresserade av frågan. Politik är het enkelt inte intressant - det är något som finns där i bakgrunden - och så har det varit i många tusen år. Kineserna kallar sitt stadsskick för 人民民主专政, vilket jag översätter till Folkets Demokratiska Diktatur.
Naturligtvis finns det mycket elände i det gigantiska Kina, och det skylls oftast från västerländskt håll på att Kina är en diktatur. Det finns även mycket hemska saker som händer i västvärlden, och det är inte lika populärt att påstå att det beror på att västvärlden är demokratisk. Glöm heller inte att Kina är betydligt större än hela västvärlden.
Poängen med detta inlägg är inte att förespråka diktatur, utan att försöka förmedla bilden av att Kina helt enkelt inte går att döma med västerländskt tankesätt. Vi måste inse att vi inte kan implementera våra värderingar rakt av på ett så helt annorlunda rike.
Den största levnadsstandardhöjningen som har skett i världshistorien skedde de senast årtionden i Kina när i princip 10% av världens befolkning (dvs halva Kina) gick från riktig fattigdom till en acceptabel medelklass. (enligt Human Development Reports). Detta är inte ett verk av det västerländska stadsskicket, och ett extremt exempel på att det vi betraktar som ond diktatur kan göra stordåd för befolkningen. Mer än någon annan någonsin lyckats med.
Ånej! En Kinasvensk till som kastat in handduken! Det här inlägget är så fullt med halvsanningar att jag inte vet var jag ska börja. Bara för att börja med arbetsplatsliknelsen kan du välja arbetsplats i högre utsträckning än du kan välja hemland. Och större delen av den fattigdomsbekämpning som du syftar till skedde under 80-talet, då Kina var mer liberalt än idag. Sedan dess har klyftorna ökat...
SvaraRaderaMen det är ju faktiskt inte så att alla lider under förtryck och elände, som många som aldrig varit i Kina tror. Var inte så hård mot Krister. :)
SvaraRaderaKina kan man påstå nästan vad som helst om utan att det behöver vara sant, vilket är värt att kritisera. För några år sedan påstods det exempelvis på en utställning på Tekniska Muséet i Stockholm att internetcensur i Kina fungerar så att man får ett meddelande om man söker på "demokrati" att "[d]u skrev just ett förbjudet ord. Vänligen radera det."
/Olof
Jag kan skälla ut min chef ganska redigt utan att få sparken, men om jag vill sluta så kan jag enkelt säga upp mig och skaffa ett annat jobb. Det är litet svårare att göra det med sitt medborgarskap. Och så får jag betalt för att jobba också...
SvaraRaderaKrister - jag förstår vad du menar. Vår familj hade nära kontakter med Saudiarabien under 5 år då min man arbetade där. Jag har förgäves försökt förmedla att vårt västerländska sätt att se på traditioner och kultur faktiskt är just det - vårt sätt att se på livet. Det betyder inte att det är den absoluta sanningen. Bara för att vår uppfattning är att kvinnorna lever under förtryck så betyder inte det att de själva uppfattar det så. Att de ber 5 ggr om dagen betyder inte att de är märkligare än vad vi är.
SvaraRaderaSedan menar inte jag att allt är okey men jag anser att vi tar på oss en väldig översittarroll i västvärlden när vi säger - Så här är det och hör sedan!
Ibland funderar jag också på hur demokratiska liv vi egentligen lever. När man föds bestämmer mamma, när man går i skolan bestämmer fröken, när man börjar arbeta bestämmer chefen, när man spelar fotboll bestämmer tränaren och när man gifter sig bestämmer frugan. Att vi sedan känner oss väldigt demokratiska när vi får rösta var fjärde år är ju lite konstigt när man tänker efter lite. Visst får man uttrycka sin åsikt när man känner för det men vem lyssnar? Ibland känns den demokratiska processen väldigt oeffektiv och olämplig när svåra beslut måste fattas. Det är kanske olämpligt att vi i väst skall få ha två bilar per hurshåll och bo i stora villor när stora delar av världen lever på svältgränsen. Skall alla i världen få det bra måste vi i väst kanske sänka våra matrealistiska krav. Vem skulle rösta på ett parti som vill ta ifrån dig din ena bil och tvinga dig att bo mer kollektivt? Troligtvis inte många. Här ser jag en fördel med ett "företagstänk" där VD bestämmer och fattar besluten. Kör hårt Krister!
SvaraRaderaEtt halt vanligt bostadsområde i Kunming skall halveras för att gatan breddas.
SvaraRaderaDe som bor där får 5500 rmb. per Kvm. Lägenhetspriset i området är 9000 rmb per kvm.
Summan de får räcker inte ens till en andrahandslägenhet. Det finns ingen instans att överklaga till. Ingen kan göra något.
I Kina har man inte rättigheter. DET ÄR DÄRFÖR MAN KALLAR KINA DIKTATUR!!!
Vi in Sweden vet hur allt var, har varit och ska vara. Många är okuninga (informeras av enbart DN, SVD, SR, SVT...) och andra har lärt sig själva (Hemulen med Tibetbevakning, 之乎者也 med OOOO...). Men du, Krister, är du kinasvensk ?
SvaraRaderaVet inte om KinaSvensk är rätt ord för mig, men jag har bott ihop med Kineser i 8 år, och snart bott totalt två år i Kina, så jag har kommit ganska nära kulturen, och börjar få en hyfsad bild av hur Kineser tänker.
SvaraRaderaDet är tydligt att politiska inlägg väcker känslor här på bloggen. Jag borde kanske betonat tydligare att en liknelse inte är samma sak som en EXAKT parallell.
Det är nyttigt att läsa din blogg. Hoppas du känner stöd av oss och byr dig inte de som gnäller. Jag säger också: Kör hårt Krister!
SvaraRaderaJag har läst din blogg med nöje, men detta inlägg gjorde mig besviken.
SvaraRaderaFörst
"Den största levnadsstandardhöjningen som har skett i världshistorien skedde de senast årtionden i Kina när i princip 10% av världens befolkning (dvs halva Kina) gick från riktig fattigdom till en acceptabel medelklass. (enligt Human Development Reports). Detta är inte ett verk av det västerländska stadsskicket, och ett extremt exempel på att det vi betraktar som ond diktatur kan göra stordåd för befolkningen. Mer än någon annan någonsin lyckats med."
Stordåd? Du tar i lite väl mycket.
Under 2000 år har Kina alltid och ända fram till 1800-talet haft mellan 30-18 procent av världens samlade tillgångar. Nu ligger det på ca 12-15%
Folk talar om ett kinesiskt "Under" när det snarare handlar om en normalisering. Det är alltså verkligen inga stordåd det handlar om.
Som västerlänning i Kina har man rättigheter, vilket inte kineser i Kina har. Det är lätt att tycka bra om landet när man lever där, eftersom man lever under helt andra villkor.
Hylla inte en regering som vägrar människor grundläggande mänskilga rättigheter. Då spelar det inte heller alltid så stor roll under vilka ekonomiska förhållanden man lever.
/D
Som jag förstår att denna blogg är Kristers egna upplevelse och den behöver inte vara politiskt korrekt (det finns tiiläckligt många medier i Sverige). Ni som redan vet allt måste inte kolla in här.
SvaraRadera/P
Liknelse (substantiv)
SvaraRaderaJämförelse mellan företeelser som i något avseende liknar varandra, oftast för att förklara en av företeelserna.
Tydligen förstår inte en del personer vad en liknelse är, den behöver inte stämma exakt, faktum är att ifall den stämde exakt så skulle det inte vara en liknelse utan samma sak.
Tycker din liknelse funkar, jag förstår den och det stämmer med den uppfattningen jag har fått om hur kineser i allmänhet ser på livet där.
Vilket bra inlägg! Jag tycker att västerländsk media är aldeles för objektiv. Man ser på förteelser som sker och säger att så sker över hela Kina, skyller på diktaturen och själva har vi naturligtvis alltid rätt och de alltid fel.
SvaraRaderaJag tror att naturligtvis händer det saker som inte ska ske i Kina men man måste ju tänka på att Kina är ju lika stort som hela Europa, och här sker faktiskt också saker som inte ska ske. Och då är det ju ingen som säger att "överallt i Europa" sker så och så.
Men är du kinesisk medborgare nu?
Hoppas jag skickade rätt länk också, använder inte Blogspot!
SvaraRaderaNej, jag är fortfarande Svensk medborgare, och kommer nog fortsatta vara det under överskådligt framtid.
SvaraRadera