lördag 30 januari 2010

Beijing 10-i-topp


Det skrivs massor av topplistor på turistattraktioner i olika sammanhang, och även jag hoppar på tåget och ger mig på att ge min åsikt på vad man ska göra som förstagångsbesökare i Beijing i form av en 10-i-topp-lista. Man får inte se en sådan här lista allt för vetenskapligt då den definitivt är personlighetsberoende, och det är svårt att rangordna sevärdheter, så ta den inte alltför bokstavligt.

Nr 1 - Den Kinesiska Muren
Den definitivt tyngsta attraktionen som inte får missas. Om ni har fysik nog, så gör en heldags-haiking för att komma bort från exploateringen. Åk till Badaling bara i sista hand då detta är den minst exotiska sectionen. Vart ni än åker så kommer det att gå åt en heldag, så det gör inte så mycket att det är lite längre restid tid till de andra ställena.
Klassad som World Heritage Sites, och AAAAA Scenic Area.

Nr 2 - Den Förbjudna staden
Världens största palats som ger en överdos av klassiskt Kinesiska byggnader. Här bodde flera generationer av de Kinesiska kejsarna ändan fram till början på 1900-talet. Det går åt många timmar om man ska se allt, men en halvdag är nog tillräcklig för de flesta.
Klassad som World Heritage Sites, och AAAAA Scenic Area.

Nr 3 - Himmelska Fridens torg
Egentligen inte så otroligt speciellt, men det vore en skandal att ha besökt Beijing utan att gått över världens största torg, så det får betraktas som ett måste. Görs lämpligen när du ändå besöker Den förbjudna staden som ligger precis norr om torget. Lite effektfullt är att beskåda hissning eller halning av flaggan som görs vid solens upp och nergång varje dag.

Nr 4 - Olympiska parken
Underskattad turistattraktion som förtjänar en högre plats än brukligt. Åk när det är MÖRKT och klart väder. Fantastiskt vackert i kvällsbelysning. Vill ni gå in i tex Fågelboet eller Vattenkuben, så kom innan det mörknar för att gå in, sedan efter middag är det lagom att beskåda platsen i kvällsbelysning. Har ni inte alltför tight reskassa så ät middag på PanGu 7 Start Hotel med en härlig utsikt över området.

Nr 5 - Promenera i hutongerna
Det var så här nästan hela Beijing såg ut ett antal årtionden tillbaka. Här lever en del som om tiden stannat någon stans i mitten av 1900-talet. Våga er in på någon av de små restauranghaken och peka på slump i menyn så kommer ni att få en intressant måltid. Hutonger finns lite här och där i Beijing. En hel del norr om den Föbjudna staden och även ganska mycket från Dongsidajie 东四大街 och öster ut, men även på andra platser.

Nr 6 - Dingling-graven (en av Ming-gravarna)
Ska du besöka någon av Ming-gravarna så åk till Dingling. De övriga kan ni skippa. Det är bara Dingling som är utgrävd. Där kan man gå ner i gravkammaren och se de minimalistiskt designade salarna under jorden. Mäktig känsla och en intressant historia om hur graven öppnades.
Klassad som World Heritage Sites.

Nr 7 - Turistmarknadsvaruhusen
Försäljning av märkeskopior, och allt annat en turist vill ha. Även om du inte vill shoppa så är det en attraktion att bara se miljön. Har ni bara tid för ett ställe, så åkt till Sidenmarknaden då det är den största och mest kända, men även Yashow och Pärlmarknaden är fullvärdiga konkurrenter.

Nr 8 - Sommarpalatset
En mycket stor park/palats -anläggning med en stor manuellt grävd sjö. Massor av mysiga trädgårdar, broar, tempel, och byggnader i antik stil. Nu även tillgänglig med tunnelbana. Kräver minst en halvdag.
Klassad som World Heritage Sites, och AAAAA Scenic Area.

Nr 9 - CCTV Building
Är man intresserad av morden arkitektur är det ett måste, annars skippa det helt. Detta är ett av de mest avancerade moderna konstruktioner i världen. Det går idag inte att komma intill byggnaden då det fortfarande är en byggarbetsplats, och det kan även vara lite svårt att hitta en bra vinkel att se den ifrån då den ligger precis vid tredje ringvägen, så det är en lite komplicerad attraktion.

Nr 10 - Lyxig Massage/SPA.
Kosta på er några hundralappar och gör en flertimmars SPA behandling som skulle kostat en kvarts månadslön i Sverige. Välj så lyxigt ställe som möjligt. Utöver detta så kan ni då och då smita in på de enklare ställena och göra fotmassage för några tior.


Någon kanske är förvånad över att jag utelämnat tungviktare som Lamatemplet och Himmelns tempel, men i alla fall jag tycker att om man tagit sig genom Förbjudna staden och Sommarpalatset så är man ganska mätt på antika byggnader.


Den Kinesiska Muren någon stans mellan Jinshangling, 金山岭 och Simatai, 司马台. Här är det glest med turister och mycket exotiskt.

Världens största palats - Den Förbjudna staden 故宫, Gùgōng.

6 kommentarer:

 1. Efter två resor till Beijing har jag nog lyckats pricka in det mesta på din lista... även om jag missat Olympiska parken, CCTV building och SPA-behandlingen... Jag skulle nog också sätta muren och den förbjudna staden i topp...

  SvaraRadera
 2. Hej och tack för mycket bra info. Funderar på om vi skall besöka muren en söndag eller måndag. Är det mer turister på söndagar, eller kvittar det?

  SvaraRadera
 3. Lars,

  Det kommer högst sannolikt vara fler besökare på helgen, man det är vanligen inte så illa så man behöver avråda från att åka då. Värst är det om det är någon allmän helgdag då det kommer många långväga resande från hela Kina. Då kan det bli riktigt illa.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. Mer specifikt så är det 20 eller 21 maj som är alternativen. Verkar inte vara någon helgdag då såvitt jag hittar.

   Radera
 4. Hej. Åter hemma igen efter 5 dagar i Peking. Vi hade mycket glädje av dina tips i bloggen. Vår vaktmästare utanför hotellet blev överlycklig när vi visade honom att vi skulle till Golden Resourses Shopping mall och sade "cheaper, cheaper, bargain, bargain" Sedan visade han på kortet med adresser och skakade på huvudet ang "turistmarknaderna". Av dessa tyckte vi Yashow var billigast men Pärlmarknaden var enklast att handla av då Sharon och Kims elektonik hade riktigt bra "SAS-priser" så du behövde inte pruta. Fanns ju ett antal butiker med SAS-logga där man fick bra priser direkt. Tack för alla tips.

  SvaraRadera
 5. Lars,

  Trevligt att höra att er resa blev lyckad.

  Mvh

  SvaraRadera