måndag 8 mars 2010

PanGu Plaza


Enligt den Kinesiska mytologin så var det Pangu, 盘古, som skapade universum, och även stod för det gigantiska arbetet att hålla himmel och jord separerade.

Med namnet taget från Pangu så byggdes det inför OS ett mycket vackert byggnadskomplex precis väster om den olympiska parken som heter PanGu Plaza. Det som är det speciella med denna byggnadens arkitektur är det 192 meter höga drakhuvudet som spanar söder ut över staden. I norra delarna av Beijing så är det den mest utmärkande byggnaden i Skylinen, och enligt mig mycket vacker. De mjuka formerna i toppen av byggnaden utstrålar någon behaglig form av harmoni.

PanGu Plaza är egentligen fem byggnader som innehåller kontor, lägenheter och inte minst Beijing Pangu 7 Star Hotel, 北京盘古七星酒店. De olika blocken är sammanbyggda med den 411 meter långa Dragon Corridor som med tiden ska bli ett lyxigt shoppingcenter.

Som turistattraktion är PanGu Plaza inget man åker speciellt till, men den agerar vacker "bakgrund" när man besöker den Olympiska Parken. Vill man se parken från ovan har man en av Beijing's vackraste utsikter kvällstid från baren i toppen på hotellet.

De fem byggnaderna som bildar det vackra PanGu Plaza ska se ut som en ringlande drake som håller huvudet högt och spanar söderut. Ritad av samma arkitekt som ritat Taipei 101 (som i sex år var världens högsta skyskrapa)

Det är inte alltid så lätt i en storstad att uppfatta hur stora olika byggnader är. PanGu Plaza är med sina 192 meter dryga metern högre än Turning Torso i Malmö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar