måndag 1 mars 2010

15 dagars bombande är över


I går var det den 15:e dagen på Tigerns år, och den Kinesiska Lanterna Festivalen, 元宵节, (Yuánxiāojié), då man firar årets första fullmåne med att hänga upp en massa röda lyktor överallt. Dagen kallas även Lilla Nyårsafton, och är avslutningen på det stora nyårsfirandet.

Man käkar även "rismjölsbollar" med diverse fyllningar. Bollarna kallas Yuanxiao, 元宵, i norra Kina, och de södra delarna har sina motsvarande Tangyuan, 汤圆, som är lite mindre.

I går var sista dagen då det var tillåtet att skjuta fyrverkerier i Beijing, och naturligtvis så blev det en explosiv avslutning, och man kan minst sagt säga att det är skönt att dessa 15 dagar av kontinuerligt skjutande är över.

Ett Kinesiskt ordspråk säger att extrem glädje kräver tragedier, och varje år händer det en rad med tragiska olyckor i samband med alla fyrverkerier. Dock var det bara hälften så många som dog i år jämfört med förra året då. Årets största brandskandal var att de lyckades bränna ner det 1 600 år gamla södra stadsporten i Zhengding, 正定.

Den 1 600 år gamla antika södra stadsporten i Zhengding blev årets mest omskrivna offer för nyårsfyrverkerierna.

Yuanxiao, 元宵, (även kallart Tangyuan, 汤圆, i södra Kina) är traditionsenliga rismjölsbollar som man äter som avslutning på nyårsfirandet.

1 kommentar:

 1. Hej!

  Jag bor också i Kina, i Shenzhen, och måste nog också säga att jag är rätt glad att kineserna har slutat skjuta fyrverkerier.
  Kineserna började smälla sina raketer vid 7-tiden på morgonen, och fortsatte sedan enda tills sent på kvällen.
  Jag känner också igen dessa rismjölsbollar som du berättar om. Bollarna var inte goda, men klart betydligt godare än "månkakorna" som kineserna frossade i höstas.
  Något annat som några kineser ville att jag skulle äta tillsammans med mina rismjölsbollar var sockrade kycklingfötter.... dålig idé!

  Det är i alla fall kul att läsa någon annans blogg om Kina. Ha det bra!

  SvaraRadera