söndag 21 mars 2010

Kinesiskt SPA


Att gå på SPA, 温泉, (wēnquán) i Kina fungerar lite annorlunda mot hur det brukar gå till i tex Sverige. På Kinesiska SPA drar de ibland (ofta!) servicenivån till absurdum. Är man inte van videt så kan det till och men bli jobbigt.

Det första som händer är alltid att de tar dina skor, och ger dig ett par tofflor i stället. Detta händer precis innanför entrédörren, där det brukar vara en hotelliknande reception Därefter hamnar du i omklädningsrummet och möts genast av den massiva personalstyrkan. Servicenivån varierar givetvis, men det är inte ovanligt att de:

- Visar vägen till ditt skåp, och hjälper dig att hänga upp dina kläder fint på galgar.
- Ställer in värmen på duschen åt dig, och står jämte och servar med tvål och schampo.
- Vill du raka dig, eller borsta tänderna, så preparerar de tandborsten (eller rakhyveln), och står redo jämte om du skulle sakna något
- Det finns alltid en "skrubbavdelning" där man på en massagebänk blir brutalt renskrubbad med en sandpapperslik handske.
- Sätter du dig i något bad, eller i bastun, kommer de snabbt med någon dryck eller en handduk.
- De torkar dig torr efteråt, och hjälper dig att klä på dig din "SPA-pyjamas"

Efter detta så har du alltså tagit dig genom "duschrummet", och kommer in i det allmänna utrymmet som är gemensamt för män och kvinnor. Här är det vanligt att det finns:

- Massagerum i alla varianter.
- Matsal/Restaurang. Vanligen ingår någon buffé i grundpriset.
- Mahjongrum, Pingisrum, Schackrum etc.
- Pooler.
- Ansiktsbehandling.
- Avkopplingsrum.
- Sovrum. Ibland likt hotellrum där man kan övernatta. (faktiskt ett kostnadseffektivt och lyxigt alternativ till hotell!)

Det är inte alltid solklart vad som ingår i entrépriset, och vad som kostar extra, så det är säkrast att utgår ifrån att alla "extratjänster" kostar. Om de kommer med något speciellt medel, eller badsalt och vill få bekräftat att du vill använda det så lär det kosta. Dock vanligen inte så vansinnigt mycket, men man ska inte vara säker. Grundregeln att "Saker kan kosta vad som helst i Kina" gäller alltid.

Duschrum med poller, bastu, och personal i mängder.

Avkopplingsrum där man tex kan få fotmassage när man tittar på TV.

5 kommentarer:

 1. Det låter ganska jobbigt... inte riktigt avkopplande... Om man dessutom ska fundera över att allting kostar extra blir det ju jobbigt på det sättet också! Fast kineserna kanske inte upplever det så?

  Jag tyckte ibland att det var på gränsen till jobbigt att köpa kläder i Ukraina. Alltid någon som följer med in i provrummet och hjälper till att dra på kläderna... Bra med mer hjälp än i Sverige, men ibland blir det lite för mycket av det goda...

  SvaraRadera
 2. Har du koll på var i Beijing Dunkin Donuts ligger? :)

  SvaraRadera
 3. @Freedomtravel
  Jag håller med om att för mycket service lätt uppfattas som jobbigt. Dock tror jag att det bara är en tillvänjningsperiod som krävs för att lära sig att börja uppskatta det.

  @Evelina
  Jag är ledsen att säga att jag har faktiskt(?) ingen aning.

  SvaraRadera
 4. Hej! Har du något tips på ett bra spa i Beijing?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du hittar lite adresser på följande länkar:
   http://kristeribeijing.blogspot.se/2011/07/heldag-pa-spa.html
   http://kristeribeijing.blogspot.se/2010/06/kinesiska-adresser-i-beijing.html
   Dock var det ett tag sedan jag var på någon av dessa så jag vet inte dagsstatus.

   Mvh

   Radera