måndag 5 juli 2010

Lägesrapport från Baren


lördag öppnar jag 米米山咖啡吧, MiMiShan CoffeeBar i Beijing.

Jag har nu, sedan jag köpte stället för 11 dagar sedan, jobbat i stort sett all min vakna tid med projektet, och under denna veckan har jag tagit ledigt från skolan för att verkligen få ordning på allt innan lördag.

En "Kina-Sanning" (för en västerlänning) är att varje liten aktivitet blir ett stort projekt.
Men - när man efter mycket tidsödande letande, härjande och resonerande t ex hittat rätt leverantör för en tjänst så utförs oftast det man önskar mycket snabbt och effektivt. Men det krävde en halv dag i taxi för att hitta rätt.

Ibland blir man extra positivt överraskad. Jag är personen som hellre slänger saker än sparar, så när jag gått genom den oändliga mängden "bråte" som fans i förrådet och under bardisken så skrapade jag ihop 4 fulla sopsäckar med "skit". (Det fanns t ex julpynt i sådana kvantiteter att det skulle räcka för hela Öland.). Efter att tagit mig genom projektet "Vad gör man med sopor" så har jag nu lärt mig att man får betalt för sitt bråte av det företaget som gladeligen kommer och hämtar det. Jag har fattat det tunga policybeslutet att jag i fortsättningen ska skänka mina sopor gratis till den som hämtar. Ibland är jag bara för snäll. ;-)

En annan sak som märkligt nog är svår att vänja sig vid är hur pinsamt billigt allt är. T ex profilprodukter som skyltar, menyer och visitkort. Jag har svårt att inte le när t ex den laminerade och inramade 米米山-skylten ni ser på bilden under kostar 10RMB (=SEK), och levereras på plats 2 timmar efter beställning. Jag har svårt att börja pruta i det läget.

Jag ska precis hälla i mig en flaska whisky som belöning för att jag just städat hela baren.

7 kommentarer:

 1. Hej!

  Jag är en trogen läsare av din trevliga blogg som inte brukar kommentera något av det du skriver, men tänkte att den första kommentaren inte kan bli mer passande än att önska dig lycka till med det stora projektet att som utlänning starta ett cafe i Beijing!

  Jag tror att detta blir bra. Jag kommer gärna förbi nästa gång jag har vägarna förbi Beijing och skålar med dig;)!

  En slutlig fråga: Hur kom du på det snitsiga namnet?

  SvaraRadera
 2. Hej Henrik,

  Jag tackar för lyckönskningarna, och du är mycket välkommen!

  米米山, MiMiShan är en liten "hyllning" till min fantastiska dotter som ibland använder detta smeknamnet på internet. När hon var och besökte mig här i Kina i höstas så "konverterade" vi namnet till Kinesiska.

  Jag skrev endel om namnet här:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/07/varlden-har-vantat.html

  SvaraRadera
 3. Önskar också ett stort lycka till med ditt projekt! Det blir ett självklart mål på mitt nästa besök i Beijing! Läser din blogg varje dag, den är verkligen toppen! //Philip

  SvaraRadera
 4. Det närmar sig. Imponerad av att du fått ihop det på så här kort tid.
  Vad blir det för inriktning på "baren", blir det café, bar eller både och? Blir det mat eller bara det där tilltugget som man hittar på tehusen?

  SvaraRadera
 5. Stora lyckönskningar till ditt projekt, hoppas det inte åkte med något Mingporslin i all din iver att kasta. Och du, jag hoppas att flaskan delas med någon mer, annars blir du liggande bakom baren.

  SvaraRadera
 6. Tack alla för lyckönskningarna.
  Min "profil" är huvudsakligen café, men jag har även det grundläggande bar-utbudet, dvs öl, sprit och drinkar. Jag tänkte även försöka specialisera mig lite på smoothies, milkshake och juice, vilket asiatiska damer brukar tycka om.
  Vi får väll se efter några veckor vad kunderna tycks gilla, så kommer jag nog försöka anpassa mig efter det. Detta är absolut ett "test-projekt".

  SvaraRadera
 7. Även jag är en utav dina trogna läsare...
  Jag önskar dig all lycka och välgång med ditt café ! Hoppas vi ses nästa gång jag kommer till Peking.

  SvaraRadera