tisdag 13 juli 2010

马上来!,"Kommer strax!"


I bland påstås det lite skämtsamt, iallafall från västerländskt håll, att 没问题 "Inga problem" (méiwèntí) är det vanligaste Kinesiska uttrycket. Jag vill lyfta fram en annan stark kandidat till denna listan:

马上来 "Kommer strax" (mǎshàng lái)

I stort sätt hela servicenäringen i Kina använder detta uttryck på nästan alla frågor om när något är klart, eller när någon/något kommer.

Ganska ofta är den Kinesiska servicen snabb, och då tycker det är helt OK att säga 马上来 om man vet att det som beställts kommer strax, men det används som någon form av standardsvar i alla lägen. Jag hör det definitivt oftast på restauranger. När jag frågar varför min mat aldrig kommer så svarar alltid den förbipasserande servitrisen utan att ha en aning om statusen för min mat: "马上来!,马上来!"
Jag har till och med provat att fråga "När kommer min älg", och de svarar med samma: "马上来!,马上来!"

"马上来" betyder om man översätter tecken för tecken ungefär: "Kommer ridande", dvs i det antika Kina så så använde man ju hästar när det var bråttom med något.

马上 (mǎshàng) betyder "På en häst", och 马上来 (mǎshàng lái) betyder "Kommer ridande", eller i praktisk mening "Kommer strax", och är alltså (ett av alla) Kinesiska uttryck för att något händer fort eller direkt.

4 kommentarer:

 1. Här brukar man ju ibland säga att någon "far fram som Jehu", när någon far fram som en galning, vilket liknas vid en biblisk person som for vilt fram med sin stridsvagn.

  SvaraRadera
 2. Det roligaste är när man beställer på vissa restauranger. Ibland måste man nästan väcka personalen för att få uppmärksamhet, eller så syns det hur jobbigt de tycker det är att betjäna en :) Medan det på andra restauranger är helt klanderfri betjäning, väldiga kontraster..haha!

  SvaraRadera
 3. Vore toppen om du även kunde skriva ut det hela på pinyin! Är inte särskilt bra på att tyda hanzi tyvärr...

  SvaraRadera
 4. @Monika
  Jag har uppdaterat med pinyin. Jag känner att jag blivit lite "latare" med att skriva ut pinyin, men jag ska bättra mig. ;-)

  Ett studietips är att inte vänta med att lära sig läsa/skriva. Det är så mycket vunnit om man från början lär sig skrivtecknen.

  SvaraRadera