söndag 25 juli 2010

Köpa iPhone 4 i Kina


Har någonsin lanseringen av en ny elektronikprodukt fått så mycket uppmärksamhet som den nya iPhone 4 från Apple? Folk med telefonintresse tycks vara uppdelad i två svartvita läger. De som fullkomligt hatar iPhone, och berättar om olika "iPhone-dödare" som snart är på väg och att iPhone är hopplöst "ute", och den andra gruppen som nästan religiöst älskar iPhone.

Sedan har vi förstås den största gruppen utanför dessa läger, utan speciellt telefonintresse, som inte bryr sig alls - och ni kan sluta läsa nu.

Jag tillhör närmast den "religiösa" gruppen.

Jag har fått många frågor, och även sökningar, om möjligheterna att köpa iPhone4 i Kina, så jag ska försöka reda ut begreppen. Notera att detta är dagfärsk information, som troligen är inaktuell om någon månad.

I dag finns iPhone 4 inte officiellt att köpa i de Kinesiska Apple Store butikerna. Däremot så finns de att hitta i alla de stora elektronikmarknaderna. De telefoner som säljs här är importerade, och idag förekommer två varianter:

Amerikanska
Dessa är modifierade, och fungerar bara i Kina, och det är lite knöligt om man i framtiden ska uppdatera mjukvaran. Är man inte "hacker" så måste man ta hjälp för att uppdatera.
Priset idag är ca 6 000 RMB.

Brittiska
Dessa är helt i originalskick och o-låsta, dvs de fungerar med alla operatörer i hela världen, och det går alldeles utmärkt att uppdatera mjukvaran med iTunes. Priset är dock fortfarande fånigt högt. Efter lite prutande hamnar man på ca 13 000 RMB. Detta priset sjunker rimligen snart, men just idag är det brist på telefoner. Jag har blivit tillfrågad av flera försäljare om jag vill "bära" (smuggla) iPhone 4 från Europa till Kina.

Just idag har jag svårt att rekommendera att köpa iPhone 4 i Kina om man nu inte bor här och inte har något behov av att den ska fungera "utomlands", och då köpa en "hackad" Amerikansk. Att betala det absurda överpriset för de Engelska telefonerna känns inte riktigt friskt, men det finns uppenbarligen de som är beredda att betala.

(I skrivandets stund är 1 RMB = 1,08 SEK)

iPhone 4. Världens mest omtalade elektronikprodukt?

12 kommentarer:

 1. Typiskt! Jag som tänkte fynda när jag kommer ner nästa helg! :)

  SvaraRadera
 2. Notera att denna artikeln skrevs 25:e juli.I dag är det ett helt annat prisläge.

  Ca 4999 RMB i Apple Store

  SvaraRadera
 3. det finns ju iphone 4 med 32gb i china med orginal skick. för endast 350usd. finns säkert för billigare pris med.
  så det är vell mycket bättre att köpa iphone från china? de är ju helt olåsta med.

  SvaraRadera
 4. @Anonym

  Finns det? Var då?
  På Apple store och på de stora elektronikmarknaderna är det helt andra priser.

  Menar du kanske begagnat?

  SvaraRadera
 5. Först vill jag bara säga att jag tycker din blogg är jättebra med tips och råd! Sen så har jag en liten dum fråga. Om man köper en iphone 4 kan man få svenska menyer, typ å ä ö? Och datorer, kan man hitta med svenska tangentbord? /Mariell

  SvaraRadera
 6. @Mariell

  Alla iPhone som säljs har alla språk, dvs det finns alltid svenska oavsett var man köper den..

  Svenskt tangentbord på datorer tror jag nog inte är speciellt sannolikt att du kan hitta här i Kina.

  SvaraRadera
 7. Hur ser priserna ut nu för iphone4 i Kina? Om man köper i en apple-butik så är den exakt samma telefon som om man köper i Sverige eller?
  Tacksam för svar!
  /Hanna

  SvaraRadera
 8. Hanna

  En iPhone4 16GB kostade senast jag kollade 4999 RMB i Apple Store och 5 800 RMB på elektronikmarknaderna. Dock tycks de alltid vara slut i Apple Store.

  Det kan vara någon marginell skillnad mot de som säljs i Sverige, men jag vet inte vad det skulle vara. I allt väsentligt så är det samma telefon.

  SvaraRadera
 9. Hur ser det ut att köpa ny eller begagnad 4s i dagsläget? Hur stort är begagnatutbudet, vart ska man gå, fungerar de i Sverige osv?

  Vänligen Mike

  SvaraRadera
 10. Mike,

  Jag har ingen koll på några speciella detaljer om dagsstatus för 4s. Jag vet att det säljs både nya och begagnade på de stora elektronikmarknaderna. Om det inte blivit någon förändring nyligen så fungerar de i Sverige.
  Några exempel på stora elektronikmarknader:
  http://kristeribeijing.blogspot.se/2009/11/elektronikmarknaden-zhongguancun.html
  http://kristeribeijing.blogspot.se/2010/08/mer-elektronik.html

  Mvh

  SvaraRadera
 11. Hej! Vet du hur det är idag? Är det billigt att köpa en original Iphone 5 i en Apple store? Det är väl säkrast att handla där så man inte blir lurad när det verkar vara så svårt att se skillnad?

  Mvh
  Miriam

  SvaraRadera
  Svar
  1. Miriam

   Jag är inte uppdaterad på vad priserna ligger på i Kina idag, men det är sannolikt inga dramatiska skillnader mot här.

   Naturligtvis är det säkrast att köpa i Apple store även om jag inte tror att det är så farligt att köpa från externa handlare. Jag har köpt flera iPhone på de "vanliga" elektronikmarknaderna typ Zhongguancun. (inte att förväxla med turistmarknaderna).
   En sak som man kan vara beredd på om man köper externt är att som nämnts ovan att det inte är säkert vilket ursprungsland som telefonen har i den mån det nu spelar någon roll

   Mvh

   Radera