tisdag 6 juli 2010

Internetcaféer, 网吧


Det påstås finnas ca 1 500 internetcaféer i Beijing, men under lång tid så lyckades jag inte lägga märke till en enda. När jag sedan lärde mig läsa Kinesiska så ser jag dem överallt. Skyltar i skrikiga färger med de båda tecknen "网吧" ("Internetbar") duggar tätt i stan. Eftersom de inte har någon vettig anledning att ha engelsk text på skyltarna, och normalt inga skyltfönster så blir de "osynliga" för den som inte kan läsa Kinesiska.

Kliver man in i dessa kaffer så hittar man långa rader med hundratals vilt "surfande" ungdomar. Det kan tyckas lite "omodernt" med internetcaféer med det är fortfarande väldigt många som inte har en egen dator hemma, så marknaden för internetcaféer är stor i Kina. Även om fler och fler skaffar datorer så fylls städerna ständigt på av landsbygdsfolk som definitivt inte har dator, så det lär finnas kunder ett bra tag framöver.

Internetcaféerna I Kina är mycket hårt kontrollerade av myndigheterna, och sedan årsskiftet 2008/2009 så måste alla ha ett kundregistreringssystem som fotograferar användaren och läser av dess ID-handling. Själva internettrafiken loggas, och användaren blir regelbundet upplyst om att han är övervakad. På grund av detta så finns det naturligtvis även en hel del illegala Internetcaféer väl gömda djupt nere i någon källare med låsta dörrar. Det har hänt en och annan riktigt tragisk brandolycka i dessa lokalerna då folket inte lyckas få upp de låsta dörrarna när det börjat brinna. (eller är det bara "rykten" för att folk ska hålla sig ifrån dessa platserna?)

Det är lite tufft med uttalet av 网吧. Det ska uttalas wǎngba, men jag brukar dra lite för långt på "ba", och då låter det som jag säger 王八, wángbā, vilket är ett ganska förolämpande ord.

"网吧", dvs ett internetcafé. En mycket vanlig skylt som man normalt inte lägger märke till som utlänning. Kan man inte läsa Kinesiska så hittar man dem aldrig.

Typiska Kinesiska internetcaféer med långa rader av hundratals ungdomar som surfar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar