fredag 2 juli 2010

Dashilan - 大栅栏


En av Beijing's riktigt traditionella shoppinggator är 大栅栏, Dashilan.

Nu för tiden är den inte så exotisk längre, utan ganska turist-anpassad. Proppfullt med affärer som säljer allt tänkbart. Även om gatan i stort är inriktad mot turism, och utbudet i många avseenden är det samma som i de stora turist-marknad-varuhusen, så är det ett steg trevligare att shoppa på Dashilan. En annan skillnad mot de klassiks turistmarknaderna är att Dashilan faktiskt huvudsakligen är en turistgata för Kinesiska turister. Visst finns det västerlänningar här men de är i kraftig minoritet.

Längs Dashilan finns massor med både små och stora butiker som säljer allt tänkbart: siden, smycken, "krafs", te, souvenirer, kläder, väskor och allt annat också. Man kan även (med fördel) snirkla sig in i de små gränderna som är avstickare till Dashilan, och här blir det genast ett steg enklare att pruta - för pruta måste man definitivt göra överallt.

Restaurangerna längs Dashilan, och i avsticksgatorna är inget jag rekommenderar. Jag har provat några stycken, och de har antingen varit dåliga och/eller fånigt dyra, men det finns naturligtvis undantag om man råkar ha lite tur.

Dashilan är en tvärgata väster ut från Qianmen Dajie, 前门大街. (Direkt söder om Himmelska Fridens Torg, 天安门广场)
Någon språkbegåvad kanske tycker att namnet på gatan borde vara "Dazhanlan" i stället, men gatan uttalas faktiskt Dàshílàn, eller till och men Dàshílàr. Jag ska inte bli dryg och gå in på varför.

Den östra Entrén till Dashilan, 大栅栏, som ansluter mot mycket kända Qianmen Dajie, 前门大街.

Naturligtvis är det vanligen ganska mycket folk på
Dashilan, 大栅栏, och som ni ser är det huvudsakligen Kinesiska turister.

2 kommentarer:

  1. Jag kan ha fel men heter det inte Da zha lan? (big fence)

    SvaraRadera
  2. Jo - läser man tecken för tecken blir Pinyin just "dà zhà lán", men sammansatt är detta ett namn, och Beijing's hutongdialekt har "mjukat upp" namnet - därav det lite märkliga uttalet.

    SvaraRadera