lördag 17 december 2011

Till Kina utan visum


OBS!
Efter att detta inlägg skrivits har det tillkommit nya regler. Se här


Ganska frekvent kommer det upp frågeställningar om man får komma in i Kina "över dagen" om man t ex har en längre mellanlandning på Beijing's flygplats. Jag har flera gånger i olika sammanhang, t ex här, skrivit att man alltid behöver Visum för att "komma in" i fastlands-Kina. Nu har (kanske?) stunden kommit för att revidera denna information.

Det har tidigare ryktats om att det ska finnas någon förenklad variant av "24-timmars-visum", men jag har hittills inte hittat någon lagtext eller regelverk som stöder detta. Däremot har jag en konkret empirisk berättelse som jag fått tillsänt mig som jag tänkte delge er - Tack Mitchell!

Förfarandet som utfördes nyligen på Beijing's flygplats gick till enligt följande:
❏ Fyll i ett "ARRIVAL CARD" (finns att hitta bl a vid ordinarie passkontrollen)
❏ Gå till "Special Line"-disken (till vänster om de ordinare passkontrollerna)
❏ Här häftas ditt Boardingcard och ARRIVAL CARD till ditt Pass och förses med diverse stämplar
❏ Du kan nu passera in i Kina

Det som jag inte är riktigt komfortabelt med gällande denna historia är att jag fortfarande inte hittat någon officiell information som beskriver regelverket kring förfarandet, utan ovanstående är baserat på en reseberättelse vilket gör att man inte kan vara säker på vilka omständigheter som krävs för att denna metod ska fungera.

Är det någon som har en länk till någon officiell text som beskriver regelverket kring detta "korttids-visum" så är jag tacksam om ni vill dela med er av informationen.


Ett ARRIVAL CARD som kan ge dig korttidstillträde till Kina utan visum.

16 kommentarer:

 1. Vad kostade det? Blev det ett 30-dagarsvisum?

  SvaraRadera
 2. Jag vet inte, men jag fattade det som att det var gratis.
  Sannolikt gäller det för 24 timmar eller kortare.

  Mvh

  SvaraRadera
 3. Nej, jag har heller aldrig hört talas om något sådant och har mycket svårt att tänka mig att man skulle komma in i Kina utan visum även om det bara gäller mindre än 24 timmar i samband med en mellanlandning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När vi i januari rest mellan Manila och Beijing var det två norrmän med på flyget som inte hade visum men de kom in på detta sätt och fick stanna i max ett dygn

   Radera
  2. Anonym,

   Tack för ännu ett bekräftande inlägg. Det tycks vara uppenbart att det går. Synd bara att ingen kan hitta regelverket bakom....

   Mvh

   Radera
 4. Lasse,

  Ja, enligt den informationen som går att hitta nerskrivet så krävs det ju visum, men den berättelsen jag refererar till plus att jag sett liknande berättelser i frågeforum gör att det ändå "tycks" kunna gå. Dock har hittills ingen kunnat referera till något officiellt regelverk, så det känns lite vågat att ha metoden som resplan.

  Mvh

  SvaraRadera
 5. Jag har fått ett sånt här "visum", som dock inte är ett visum utan ett "stay permit". Anledningen var att Air China strulade och jag måste in till inrikesterminalen.

  Dock måste det till rätt stämplar och rätt klistermärken (förstås, det är ju Kina) vilket Air China fick fixa (efter ännu mer strul). Med bara ett boardingkort och ett arrival card kommer man inte igenom "Special Line"-disken.

  Så nu vet ni.

  /T

  SvaraRadera
 6. Tomas,

  Tack för dina observationer kring detta "mysterium".

  Mvh

  SvaraRadera
 7. Hej. Jag har fått krångel med min visum ansökan av privata skäl och ska endast mellanlanda i Kina,peking i 23h och 25 min. Jag tror dock inte ja kommer hinna att få mitt visum tills dess. Kan ja stanna i transit området eller är ja helt "körd" med min resa? Läste nånstans att man får stanna i 24 h på flygplatsen men de känns ju lite riskabelt?

  SvaraRadera
 8. Anonym,

  Du får stanna 24 timmar på flygplatsen utan visum, så du är inte "körd".
  Med så lång väntetid så är det ju definitivt värt mödan att försöka få ovan nämnda "stay permit" så du kan ta en sväng på stan. Om du lyckas (eller inte) så hör gärna av dig här och berätta hur det gick.

  Lycka Till!

  Mvh

  SvaraRadera
 9. Dem är ju sjukt stränga på stämpel i Kina, vi skulle bara mellanlanda där och var tvungna att fylla i massor av papper och så för att få en stämpel trots att vi inte lämnade flygplasten :O

  SvaraRadera
 10. Tjena,

  Jag har läst din blogg lite då den var det mest informativa kring det här ämnet av vad jag hittat på nätet. Jag undrade bara om du har nån mer info kring det här med att komma in i landet utan visum?

  Jag flyger till Manila den 25e januari med ett stopp i Peking på 10timmar och tänkte då att en tripp in till staden vore trevligt. Mindre trevligt om det ska kosta 1095kr dock.

  Mycket bra blogg ska sägas för övrigt, har blivit sugen på en kina resa nu också!

  Mvh
  Jim

  SvaraRadera
  Svar
  1. hej jim!
   flyger med samma flight och har samma dilemma. vi får väl se om det kan lösas på plats. mvh micke

   Radera
  2. Goda nyheter!

   From 1a jan 2013 får man ett "72 hour visa-free transit through Beijing".

   Här är länken med infon.
   http://airchina.se/en/aboutus/airchinanews/2012/20121225.html

   Finns mer officiellt också men det står bara på kinesiska verkar det som.
   http://www.bjta.gov.cn/xwzx/xwyl/355341.htm

   Radera
 11. Jim,

  Tack för komplimangen.

  Den ytterligare infon jag har är att jag i olika forum läst om andra som också lyckats få detta "korttids-visum". Dock vet jag fortfarande inte mer om regelverket bakom.

  Mvh

  SvaraRadera
 12. Hej.

  Jag mellanlandar i Peking på fredag UTAN visum eftersom jag också läst att det går att fixa ett "korttidsvisum" som gäller 24h.
  Om detta går eller ej återkommer jag med! =) Mvh.

  SvaraRadera